Pentax K-30 – Biztos alapon

Megjelent: 2013.02.25. 12:35
Írta: colorcam

Bár egyre kevesebb kolléga kezében látni Pentax gépet, ennek ellenére egy legendás gyártóról beszélünk. Az utóbbi évek balul elsült üzleti stratégiájának köszönhetően a Pentax hátrébb és hátrébb szorult a patináns versenytársak mellől. Ez nem azt jelenti, hogy a K-30 nem jó gép, csupán annyit, hogy a jövőben jobban oda kell figyelni a marketinges kollégáknak.

pentax-k-30-xl.jpg

A készülék külseje árulkodó, a K-5 alapjaira épült kis méretű DSLR váz. Könnyedén kézbe vehető, kellemes a tartása, ez esetben nem tartottam hátránynak a kompakt méretet. A csúszásmentes gumiborításnak köszönhetően stabilan foghatjuk. A dizájn számomra szimpatikusra sikeredett, sok a mélyedés és a vonalak sem a megszokottak. Öröm, hogy a K-30 kicsit kilóg e téren (is) a sorból. A készülék egyébként gombok tekintetében nem túlzsúfolt, mindennek megvan a maga helye és szerepe.

A készülékhez mellékelt szokásos alap objektív (18-55) levétele után, kíváncsian néztem a gép ’lelkébe’. A 16,49 milló pixelszámú szenzor azonos K-01 érzékelőjével. Mivel nem full-frameről beszélünk, így ne számítsunk ISO tekintetében csodákra. Az érzékenység 100 és 12800 között állítható, kiterjesztett módban 25600-ig is felmászhatunk.

Pentax K-30-menu-shoot-AFbox.jpg

A kijelző szintén a K-5-től örökölt 921e felbontású. Szép, részlet gazdag képet ad. Nagy bánatomra a trendeknek megfelelően nem kihajtható az LCD, így a lehetőségek is korlátozottak. Funkcionalitás tekintetében egyébként mindent tud, amit illik (élőkép, státuszkijelző, info). A kereső szintén a testvértől lett átemelve. 100%-os lefedettségű, mely inkább a felső kategóriát jellemzi. Érdekesség, hogy a vakut nem nyitja parancsszóra az automata mód sem, ezt csak manuálisan tehetjük meg, függetlenül a módválasztó tárcsán beállított programtól. Az üzemmód lehet automatikus, automatikus vörösszem csökkentéssel, derítő, derítő vörösszem csökkentéssel, lassú szinkron, második redőnyre szinkronizált, és vezeték nélküli vezérlő. 

A Pentax K-30 minden időben velünk lehet, köszönhetően időjárás állóságának, a gyártó közlése szerint a por és a víz sem árthat meg neki. A gép oldalán éppen ezért igencsak ügyeltek a mérnökök az anyaghasználatra és a pontos illesztésekre. A baloldalon az USB/AV csatlakozókat, míg a készülék jobbján a vezetékes távkioldó és a memóriakártya (SD, SDHC, SDXC) foglalat bújik meg a nyitható gumiborítás alatt. HDMI sajnos nincs. A fényképező alján található a lítium-ion akkumulátor.

PENTAX_K-30_REVIEW_MODES.jpg

Kis hasonlóság a Canon 6D-hez, hogy itt is egy 11-pontos AF rendszer köszön vissza. 9 pontja keresztszenzoros. Az autófokusz a jól megszokott három üzemmódban működik, válasszuk ki a nekünk tetszőt: AF.A, AF.S, AF.C.

Sorozatban kétféle lehetőségünk van. 3 és 6kép/mp. Elfogadhatónak mondható, a piacon a legtöbb rivális sem tud többet ebben a kategóriában.

Videómódban természetesen FullHD-ben is rögzíthetünk. Itt két választásunk van 23 és 25 fpsel, HD minőségre váltva azonban már 50 és 60fps-re is emelhetjük. A maximális rögzítés hossz 25 perc, ez nagyjából 4 giga anyagot jelent. A filmek mono hanggal kerülnek mentésre .mov kiterjesztésben. Összességében elmondható, hogy megvannak az elvárható videó készítési képességek a gépben, de ezen a téren nem fog komolyabban labdába rúgni.

pentaxk30.jpg

Néhány olyan különlegesség is került a K-30-ba amely kellemes játékot nyújt, ha ’ráuntunk’ a hagyományos képekre. Itt van például a HDR mód, amely mostanság a legtöbb gépbe belekerül, itt értelemszerűen a fényképező több fotót készít (alulexpo, közép, fölé), majd ezeket egymásra helyezve, jóval dinamikusabb színeket és látványt kapunk. Érdekes, hogy kis Pentax multiexpora is képes. 2-9 fotót képes egymásra rakni.

Az ítélet egyértelműen pozitív. Kifejezetten szimpatikus géppel volt dolgom, a teszt időszak alatt szívesen vettem elő és fotóztam vele. Nem akar komoly lenni, inkább csak teszi a dolgát, azt viszont az érzékenység gyengeségétől függetlenül jól. Plusz pont jár az időjárásállóságának, a gyönyörű és részletgazdag LCD-nek, a 100%-os lefedettségű keresőnek és a 11-pontos AF rendszernek is. Örömmel ajánlom!

A készüléket a FOTOPLUS Kft. biztosította! Köszönjük!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr265095342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása