Olympus OMD EM5 teszt - A provokátor

Megjelent: 2013.01.29. 13:00
Írta: colorcam

A nagy oroszlánok bajuszát kezdik tépázni a szisztém (rendszer) kamerák gyártói. A tükörreflexes gépek népszerűsége még töretlen, sőt újabb vásárlói rétegeket hódít.  A piaci „újbelépők” a bridge és a rendszer kamerákkal támadnak a közép kategóriákban, nem is eredménytelenül. Kétségtelenül szépen fejlődik az új irányzat. Az Olympus most nagy testcsellel, egy új géppel lepte meg a piacot. Az Olympus OM-D E-M5 papíron nem mond sokat, de kézbe véve előjön az AHA…!!! effektus.  A szerkli kívülről egy korábbi Olympus gép retrója, avantgarde beütésekkel. A formatervezés és ergonómia sikeres eredménye. Ennél még izgalmasabb, amit a gép sok technikai újdonsága nyújt. Az OM-D E-M5 az Olympus első MicroFourThirds-Kamerája, megtoldva a fröccsenő víz és por ellen védett tulajdonsággal és hasonló védettségű objektívvel!  Egy rafting, extrém sportot űzők, túlélő túrázók igazi csapat társa és biztos, nélkülözhetetlen partnere ez a gép! A M.Zuiko Digital 12-50mm f/3,5-6,3 EZ ED MSC objektív 24 mm-es nagylátószöget nyújt, ami nagyon jónak mondható. A fényerő azonban szerény, főleg ami az 50 mm-es tele végállásnál. Adapterrel a korábbi OM obik is csatlakoztathatóak a géphez.

PEN_OMD_front_lens_flash-up_XL_900x500.jpg

 

Gép a kézben

A kézbevett gépet nem a képen látható kivitelben, hanem mindennel felvértezve kaptuk meg. Azaz kiegészítő full funkciós portré markolattal felszerelve. A tájkép állású fotózáshoz opcionálisan kínált kiegészítő markolatot az Olympus HLD-6G jelöléssel forgalmazza. Az HLD-6P jelű opcionális portrémarkolatot a függőleges állásban segít a kényelmesebb fogásban. Az exponáló gombon kívül a hátsó vezérlőtárcsa és a két FN gombot is megismételték rajta. Ebben külön akku tartó is van. Szükség is van a pótakkura, mert a jószág nagyon jó étvágyú, így hamar kifogyott belőle a szusz. Mivel a kereső, a 3” -os OLED megjelenítő és a stabilizátorok nem babgőzzel működnek, így hamar lepusztult az életerő a gépből. Lebontva a portré markolatot, még nem található az akkunyílás fedele. A kiegészítő markolat szerintem elengedhetetlen, mert igazi fogás a „meztelen gépen” még kisebb manccsal is hiányérzetet kelt. Ezt leoldva megtalálható az akku.  A töltés hosszú folyamat, így mindenképpen a vásárlásnál a pótakkura költeni kell. A portrémarkolatos felszereléssel minden első vizuális benyomást megcáfol a gép. Itt egy kis spaklival faragott, nyisszentés, ott egy kis gumizás—szögletesnek tűnik minden és mégis pontosan ül a kézben a gép. Akár tájképes, vagy portrés forgatással próbálgatjuk, jó a fogás rajta. Mindennel felszerelve feltűnik három azonos tárcsás bigyó—ja-- ez az exponáló és a gallérja az expozíciókorrekciós tárcsa. Nagyon praktikus kialakítás, a páncélzat felépítésével minden „réteg” kap egy expós gombot a korrekcióval. Meglepő, de a szögletes vonalak ellenére mégis nagyszerű ergonómiával simul a kézbe a gép. A magnézium váz nagy strapabírású műanyag és keményebb jó, csúszásmentes fogást biztosító gumírozásokat kapott. Az alaplencse remek, jó az átfogása és a mechanikai felépítése.

olympus_omd_em5_grip_back.jpg

Első lendülettel,

Lövöldöznénk, --- de eljutottunk Murphy egyik alaptörvényéhez. Ha  végképp nem megy, vedd elő a kézikönyvet. Mivel a tesztgépeket nem  csak a teszt kedvéért, hanem a tesztelők hétpróbájának is tekintik a gyártók, így  magad uram, ha szolgád nincs alapon a fehér bottal álltunk a gép és én egymással farkas szemet nézve. De én nyertem. Ugyanis még én két biodioptriás lencsével fókuszáltam rá és több bites bioneuronális hálózatom minden szürke állományát mozgósítottam végre megadta magát az „egyszemű” alaplencsés. De itt a dolgok elébe vághatunk egy fél mondat erejéig. A gép 3D képek készítésére is alkalmas TruePic VI processzoros ötletsziporka!

 A retina ,  azaz a képérzékelő szenzor

 16 Mpixeles effektív felbontású Mikro FourThirds LiveMOS szenzor. Oldalaránya természetesen maradt 4:3. A szenzorméret a felszerelt objektívek gyújtótávolságát 2-szeres faktorral módosítja Így a kapott látószöget kisfilmes géphez tudjuk hasonlítani. Az OM-D E-M5-höz: JPEG formátumnál 4:3 mellett 3:4, 1:1, 3:2 és 16:9 oldalarányokat is választhatunk. 

Az ISO érzékenységben

 Manapság minden gyártó felköszörüli a gépeit. Így, bár kiterjesztett üzemmódban ugyan, de kiírható a 25600 érték is. Az érzékenység minimuma viszont  még most is ISO200. A hosszabb expozíciós idejű felvételeknél, illetve erős fénynél kis mélységélességű képek nehezen készíthetők.  Erősen be kell szűkíteni a blendét. Az ND szűrő alkalmazása javasolt erős napsütésben. Az érzékenységet a fényképezőgép is kiválaszthatja magának, ehhez a minimum és maximum értéket beállíthatjuk. A LiveMOS szenzorra objektív cseréje alkalmával esetleg felkerülő porszemeket a bekapcsoláskor automatikusan működésbe lépő ultrahangos tisztítással semlegesíti. Legnagyobb felbontásban 4608×3456 képpontból álló fotókat készíthetünk, ezeket RAW (.orf) vagy JPEG formátumban menthetjük el, de van lehetőség a RAW+JPEG módszer alkalmazására is.  A JPEG képeket 1/12, 1/8, 1/4 vagy 1/2,7 (Basic, Normal, Fine, SuperFine) tömörítési fokok választhatóak az L, M és S jelzésekkel.

 Képmegjelenítésnél

Az Olympus nem fukarkodott a modern technikával. Az OM-D E-M5-ötbe OLED kijelzőt tett.  Az E-M5 hátuljára felfelé 80 fokban, lefelé 50 fokban dönthető kijelzőt kapott. Remek betekintési szögek mellett szép színekkel és mély feketékkel kiváló színvisszaadást nyújt a 610 ezer képponttal. Háttérvilágítást ±2 értékben valamint ±3 lépésben változtathatjuk meg a színezetét is. A kijelző felületét kapacitív érintés érzékeny réteggel látták el. Előnye a képek visszajátszásánál a képek nagyítására, a képek közötti lapozásra, illetve felvétel módban a fókuszterület közvetlen megjelölésére és exponálásra használható ki igazán.

omd-em5-10.jpg

Kereső

  Kiváló felbontású, az 1,44 millió képpont pixelmentes képet ad. , A kereső melletti infravörös betekintés érzékelő automatikusan átkapcsol az OLED kijelzőről keresőre, ha a szemünk elé emeljük a gépet. A kijelzőről fotózáskor a legfontosabb paraméterek olvashatók le. A képmezőben a piktogramok és rövidítések halmaza zúdul a fotósra, mint: vakumód, érzékenység, fénymérés, fókuszmód, színmód, fehéregyensúly, sorozat vagy önkioldó, stabilizátor mód, kép oldalarány, felbontás és minőség, záridő, rekeszérték, expozíció eltolás, hátralévő képek száma illetve videó hossza. Talán szerencsésebb lett volna nem mindent egy képernyőben feltálalni.

Vakupapucsot

 A nagygépeknél szokásos módon alakították ki, rendszervakuk számára is alkalmas. A használható legrövidebb szinkronidő: 1/250 mp. A gép csomagjában új FL-LM2 jelű, időjárásálló felpattintható 10-es kulcsszámú vakut találunk.

 Tápellátás

 Az  Olympus a BLN-1 jelű akkumulátorral látta el az E-M5-öt, mely 7,6V, 1220 mAh  9,3Wh kapacitású. Az akkumulátor töltéséhez  a gyártó, megadása szerint kb. 4 óra szükséges lemerült állapot feltöltésére. A töltöttség kijelzése a gépen három állapotú, kijelzés van tele kétharmados, egyharmados töltöttség.

 Kezelőszervek

Elsőre nagy kihívásként jelentkeznek, de fokozatosan barátkozunk egymással. Kezdőknek nem ajánlanám, mert inkább elriasztóan komplex de haladók azért előbb utóbb kiismerik, útmutatóval a gépet  és  rájönnek az  Olympus  gondolatmenetre. Egyébként  bőségesen ellátott mennyiségű kezelőszerv és az érintőképernyős kezelési lehetőség betanulás után  nagy rugalmasságot ad a fotósnak.

 Felső kezelőszervek

Ismertetése a gép bal felső  oldalán lévő üzemmód választó tárcsával indulnak. A 8 állás iAUTO, programautomatika (P), rekesz-előválasztás (A), zársebesség-előválasztás (S), kézi üzemmód (M), videófelvétel, SCN témamód, ART művészi szűrők beállítási lehetőséget ad, többek között 3D fotó állás is van. A Scene beállítás 23  témamódban sok lehetőséget kínál. A zársebességet 1/4000 mp és 60 mp között választható ill. kézi üzemmódban  a B mód maximum 30 perces expozíciós időt biztosít. A jobboldali első tárcsa a lejátszás üzemmód esetén a nagyítást állítja. Az exponáló gomb hamar felismerhető, gallérja egy beállított expozíciós idő, vagy rekesz felülbírálására, expo kompenzálásra alkalmas. Az Fn2 programozható gomb. A sárga gombocska a videó felvétel,illetve a lejátszás módnál képkiválasztásra is szolgál.

1329160418-olympus-omd-em5-16-mp-live-mos-interchangeable-lens-camera-12.jpg

Hátsó kezelő egységeket

A keresőnél található a dioptria korrekcióval indítjuk. A baloldalon sok jól és általánosan ismert szimbólumok felhasználásával tudunk eligazodni. A fektetett balra néző nyíl a lejátszást, a mellette lévő Fn1 feliratú gomb  programozható több feladatra. A Menü gombbal minden jelentős beállítási lehetőség főmezőjébe kalauzol. Az info gomb  felvétel, vagy visszajátszás jelentős információit adja vissza a megjelenítőre, pld hisztogram. Az OK gombot körül veszik a navigációs nyilak Ezekkel lehet a menüpontokban navigálni a különböző felvételi és visszajátszási műveletek között. Az OK gomb nyugtázza a kiválasztott menüpontokat. A  kukás szimbólum a lejátszásnál az aktuális kép törlésére szolgál. A gép főkapcsolója a hátoldalon jobbra alul található. 

 AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás

 

Az automatikus, 7×5-ös mátrix 35 mezőjén kontraszt érzékeléssel működik. A kijelző érintésével  a normál fókuszterületeken kívül  ún. zoom fókuszt is elérhető , ekkor a fókuszterület 5, 7, 10 vagy 14×-es nagyításnak megfelelő méretű . A fókuszterületek száma ez esetben 43×25, azaz 1075.

A fókuszmódok a következők:

  • S-AF: egyszeri autófókusz. Az exponáló gomb félig lenyomott állapotára indul az automata élességállítás, és a beállított fókuszmezőnek megfelelő terület távolságában marad.
  • C-AF: folyamatos AF. Az élességállítás ez esetben is az exponáló gombot félig lenyomva indul, de a kép átkomponálásakor az AF pont alatti terület távolságának megfelelően változik.
  • MF: kézi élességállítás az objektív fókuszgyűrűjével.
  • S-AF+MF: kombinált kézi és automata élességállítás. Az S-AF által beállított távolságot a manuálisan átállíthatjuk.

C-AF+TR: folyamatos, témakövető élességállítás, ami nem csak az

Továbbra is elérhető természetesen az arcfelismeréssel kombinált élességállítás, melynél szemprioritás is választható. AF segédfény sem maradt le a gépvázról. Kézi élességállítás is használható, ekkor akár 14×-es valós nagyítás is elérhető, amely a fókusz tökéletes beállítását teszi lehetővé, elsősorban állványon.

 Fénymérés

A fénymérés digitális ESP (Electro-Selective Pattern), középre súlyozott átlagolt, vagy szpot elven (a kép 2%-án) történhet. Lehetőség van a HighKey és LowKey fotók készítésekor kifejezetten ehhez létrehozott szpot fénymérést használni.

 Expozíció sebesség

A Olympus E-M5 gyári specifikáció alapján 9 kép/mp sorozat sebességre képes, amely igazán szép teljesítményA sorozatok hossza is tekintélyes, még közepes sebességű kártyával is könnyedén készíthetünk egyhuzamban 15 képet.

Hagyományos sorozatokon túl további lehetőségek is kínálkoznak az Olympus OM-D E-M5-tel, melyeket a felvétel menüben választhatunk ki. Ezek egyike az automatikus expozíció-sorozat, fehéregyensúly-sorozat. Ezeket  kombinálva is használhatjuk.

Videófelvétel
 

Videófelvételt maximum 1920×1080 pixeles felbontásban készíthetünk, emellett 280×720 és 640×480 pixeles módok állnak rendelkezésünkre. FullHD és HD felbontást AVCHD tömörítéssel, A videófájlok maximális mérete kb. 2 GB.

olympus-omd-em-5-review-03.jpg

Képstabilizátor

 Az "öt tengelyes" szenzorstabilizálást az  Olympus az OM-D E-M5-ben vezette be. Az öt tengely  kifejezés remek marketing fogás, zengzetes szólam, valójában három irányról van szó. A filmsíkkal párhuzamosan a vízszintes (+/- X), a függőleges elmozdulás (+/-Y ) és a csavarodó elfordulás ( Z ). Ebben  ugyan a Pentax megelőzte az Olympost a K-7 ben. Szakirodalmi tesztek 4F értékről is beszámoltak A teszt során fantasztikusan hatékonyan működött a stabilizátor. Korábbi Olympos gépeknél említhető a gradiációs görbe módosítási lehetőség. Az Fn2 gombbal több lépésben módosítható a gradiációs görbe. Művészi szűrők több készletből választhatók és sorozatként is beállíthatók az egyes képekhez. A 3D fotózás lehetőségét is felkínálja a gép.

OMDDDDDD-01315_Snapseed.jpg

Képminőség

A laboratóriumokban speciális kritériumokkal ellátott képeken, Siemens csillaggal stb -vel mérhetők az értékek. A felhasználó számos tesztlabor eredményét nézheti meg a net-en.  Az újdonságokat csemegéző tesztelő a saját képeire hagyatkozhat. Lehetőleg érdekes körülményeket és témákat kereshetünk pár napos teszteléshez, így szubjektív véleményeket lehet csak alkotni a gépről. A személyes benyomásunk nagyon pozitív. Szép telt képeket, finom, jó színhűséget kaptunk. Az Olympus OM-D E-M5 MFT gépkategóriában a csúcsosztályhoz sorolandó. Az MFT kategóriában  (17,3 x 13 mm) –es lapkán  16 MP-s felbontás mellett  kiterjesztett 25600 ISO  érték komoly technikai haladás a PEN modellekhez képest  A képminőség 1600 ig szinte zajmentes, majd érződik a zajelnyomás hatása, amit 3200-nél erősebben lehet érezni. Jó dinamikai értékeket ad a gép, ISO 400 nál 11, ISO 3200-nál is 9 blendefokozatot adtak a nemzetközi mérések. Az automata fehéregyensúly minden fényviszony mellet precízen dolgozik.

Összegzés

Az Olympus  OM-D E-M5 MFT kategória felső osztály képviselője, erősen hajlik az Olympus PEN E-P3  vezérhajóhoz. A kamera fröccsenő víz ellen védett talán még kisebb zivatart is gond nélkül átvészel. Aki sokat tartózkodik rossz időben kint a természetben túrázik, útközben autó- motorsport, vagy rally helyszíneken ahol víz- sárfröccsenéssel kell számolni nyugodt szívvel felmarkolhatja az Olypus OM-D E-M5 –ösét! E mellet pompás képminőséget felszereltséget, robusztus felépítést kap a vásárló. Mindenképpen egy szuper gép magasabb igények kielégítésére. Igényes haladók számára élmény a gép használata. Ebben a kategóriában alig van konkurenciája. Az Olympus egy érdekes piaci szegmenset célzott meg ezzel a géppel. Ha valaki kiváló képminőséget, jó felbontást, gyenge fény- és  nehéz időjárási viszonyok mellett fotózik, valamint egy kompakt szisztém (rendszer) kamerát keres, akkor most rátalált a Olympus OM-D E-M5-sére. 

Várkonyi István

stat.jpg

P1130097 2.JPG

P1130088 2.JPG

P1120019 2.JPG

P1120009 2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr745050301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása