Retrográfia

Bejegyzés alcíme...

Megjelent: 2012.11.06. 19:17

Tombol a retro, a hipsterek már városrészeket sajátítanak ki maguknak, pörög minden a mi vintage, farmer kabát bőr jakó, szörme bunda csipke izé meg minden… Ez a hullám megfertőzte a technika világát. Vannak szuper mega ultra fényképezők amik full HD videot vfesznek fel és mikor össze vágjuk a videot tele tesszük olyan effektekkel, hogy minél régebbi hatása legyen. Hát ez szuper. Süvít az instagram, és analóg fényképezők is reneszánszukat élik (Az öreg Soós dörzsli is a tenyerét a Wesselényi utcai boltjában). És hát ez az őrület is mint minden elért Japánba, (kivéve ha onnan indul az örület mert akkor ennyit se kellett volna várni) ahol a Fuji rájött hogy van még fantázia a Polaroid fényképekben és piacra dobta az Instax szériát. Ez két fajta gépet takar, a Mini-t ami 46 (W) x 62 (H) mm méretű instant képet készíteni , és a wide-ot ami  99 (W) x 62 (H) mm méretű képet képes készíteni. Én most a wide-ról szeretnék inkább beszélni, mert azt volt szerencsém kipróbálni, így nem fogok hülyeségeket hazudni, legalábbis egy darabig.

hipster_2.jpg

Ahogy a képen is látszik, nem egy diszkrét darab, de hát nem is ez volt a cél. Tömör közepesen szarul megmunkált színtiszta műanyag. Ahogy azt megszokhattuk. De miből csinálják a játék fényképezőket?  Beállítások terén viszonylag meg van kötve a kezünk, így csak 3 fajta fényerősség közül tudunk választani. Van két darab fókusz távolságunk (plusz egy kis előtét lencse amit gyárilag adnak hozzá). A vaku automatán működik és ezek után nekünk csak exponálnunk kell. A képminőség meglepően jó. Nem a régi sárgás rohadást kapjuk amit a polaroidtól megszoktunk ( bocsi akinek ez nem elég true retro az ne is olvassa tovább). És a bele való papír is jobban megéri ár/mennyiség tekintetében, hiszen ebben egy 20 db papírt tartalmazó csomag kerül 5400 Ft-ba, míg a polaroidból 6700 Ft egy 8 db papírt tartalmazó csomag. Szerintem egy mókás kis játék szer. Hangulatos képeket csinál és az előhívással sem kell bajlódni. Igaz kissé borsos áron. De az a pár perc amíg gyermeteg izgalommal várjuk, hogy a fotók előtűnjenek a  nagy fehérségből, felbecsülhetetlen. Újra 4 évesnek éreztem magam (ekkor fogtam az első polaroidot a kezemben).

instax 2.jpg

Nem tudom őszintén miért, de én is látok ebben a fotózási ágban jövőt és fantáziát. Talán az, hogy egyből kézhez kapom a pillanat rögzített mását. Nincs rajta FotóBolt nincs rajta effekt csak a pure valóság. Lehet kicsi sötét, kicsit homályos, de nem is a Nacionális Geográfia magazinba szánjuk őket, hanem magunknak, hogy megőrizze a hangulatot. És arra tökéletes.

instax 3.jpg

http://www.fujifilm.com/products/film_camera/instant/

Szerző: somivagyok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr844823846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása