Bőröm őrei 2.

Az érzékeny téma, avagy az ekcéma

Megjelent: 2018.02.01. 00:46

Bőrünket annyi külső mechanikai és kémiai behatás éri nap mint nap, hogy akkor is törődést érdemel, ha a normál bőrűek kicsiny csoportjába tartozunk, azaz nem produkál különösebb tüneteket, amiket kezelni kellene. Ilyenkor is nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk arra, hogy a tusfürdőnk ne tartalmazza az erős szárító hatású SLS-t (sodium laureth sulfate - szerk.), a testápolónk pedig megfelelően hidratáljon egy kiadós fürdőzés vagy egy szeles nap után. Különösen igaz ez, ha eleve érzékeny, száraz bőrrel járkálunk a nagyvilágban vagy esetleg a fényvédelemre kell valami miatt az átlagosnál nagyobb hangsúlyt fektetnünk. 

n-atopic-a-20170111.jpg

A Bőröm őrei sorozatban most az atópiás dermatitisre, az ekcéma egyik fajtájára használt és bevált testápoló termékeket veszem sorra, ezúttal a Bioderma kínálatából, de a későbbiekben más gyógyszertári márkákról is írok majd. 

Először egész röviden az ekcémáról annak, akinek nincs, de szeretné megérteni, hogy miért vakarózik annyira a mellette álló, feltéve, hogy nem bolha okozza a problémát :) Mindenképp szeretném megjegyezni, hogy nem vagyok bőrgyógyász, így bármilyen tünetet észlelsz magadon, kérlek konzultálj az orvosoddal. Tehát: az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a világ népességének 10%-a szenved valamely formájától. Pontos okát még kutatják, de az biztos, hogy genetikai hajlam alapozza meg és az immunrendszer túlzott reakciója okozza, akárcsak az allergiák esetében. Az úgynevezett kontakt ekcémát sok ember megtapasztalja élete során: páldául egy adott vegyi anyag (legyen az egy parfüm, egy új öblítő) vagy egy érdes felszínű pulcsi bőrrel való találkozásakor apró piros viszkető kiütések jelennek meg a bőrön, melyek az irritáció megszűntével jó esetben hamarosan elmúlnak.

Az atópiás dermatitisz nehezebb ügy, már akár babakorban megjelenik, de előfordulhat, hogy csak felnőttként mutatkoznak a tünetek - ez történt az én esetemben is. Már 30 is elmúltam, amikor egy éjjel borzasztóan viszketni kezdett az egész testem, száraz és vékony lett a bőröm és sebek jelentek meg rajta. Természetesen végigmentem az összes létező vizsgálaton a góckutatástól az allergiákig, de szerencsére aztán kiderült, hogy csak a pollenallergiám mellé szegődött egy azonos tőről fakadó társ.

voetje-met-eczeem-bij-je-baby.jpg

Csodaszer nincs, a gyulladásos, ún. aktív fázisban szteroidos krémmel lehet eltűntetni a sebeket, azaz nemcsak lehet, hanem szükséges is, hogy azok nehogy felülfertőződjenek. Sokan szidják a szteroidot, de valójában ugyanaz igaz rá, mint az antibiotikumokra: ha nem muszáj, ne használjuk, amikor viszont kell, akkor igenis kell. Ha nagyon elviselhetetlen a viszketés, allergia gyógyszert is adnak ilyenkor. A passzív, nyugalmi fázisban (ami általában a tavaszi-nyári hónapokra tehető, hiszen a napfény kifejezetten jót tesz az ekcémás bőrnek) azt kell tennünk, amit a gyulladásosban, csak szteroid nélkül: azaz hidratálni, hidratálni és hidratálni. Lássuk, milyen megoldást kínál erre a francia gyógyszertári márka, a Bioderma.

Gyakorlatilag egy egész termékcsaládot, mely az Atoderm elnevezést kapta és kifejezetten a nagyon száraz, atópiás bőr helyreállítására fejlesztettek ki. A termékek azt ígérik, hogy tartósan helyreállítják a bőr természetes hidrolipid rétegét. Csodaszerek nincsenek, és a tünetek is egyénenként eltérő súlyosságúak, de az általam tesztelt két darab több heti használata után elmondhatom, hogy a nyugalmi fázisban nagyon szépen hidratálnak, a gyulladásosban pedig jótékonyan csillapítják a viszketést és a bőrhúzódást.

A tusfürdő: az Atoderm olajos tusfürdő 200ml-es és 1l-es kiszerelésben is kapható, arcra és testre egyaránt alkalmazható már pár hónapos kortól kezdve. Szerencsére nem tartalmaz SLS-t, amely oldja a bőr természetes lipidrétegét és sajnos már egy másik gyógyszertári márka bőrápoló termékében láttam. Nem is igazán értettem a dolgot... Amellett, hogy nagyon jól nyugtatja a bőrt, nem hagy olajos érzetet maga után és nagyon finom illata van. 

img_9222.JPG

A testápoló: Az Atoderm PP Balzsamot először egy kis gyógyszertári minta formájában ismertem meg, és már akkor összebarátkoztunk. Kifejezetten a nagyon száraz, irritált, viszkető bőrre fejlesztették ki, a vitaminok és hidratáló anyagok erősítik a bőrfelszínt, miközben zanthalén (a szecsuáni borsból kinyert anyag - szerk.) tartalma csökkenti a viszketés okozta diszkomfort érzetet. A Krémmánia kommentelői közül sokan kiemelték, hogy nagyon zsíros, lassan felszívódó krém, de azt kell, hogy mondjam, nekem konkrétan azonnal beissza a bőröm :)

snapseed-13.jpg

A balzsam párja az Atoderm Intesive Balzsam, kifejezetten a gyulladásos időszakra, szteroidokkal való egyidejű használatra is, valamint a most megjelent Atoderm SOS Spray, mely azonnali enyhülést ígér ekcéma, pikkelysömör és átmeneti viszketés esetében is, már alig várom, hogy tesztelhessem!

 

Szöveg és képek: 

alairas_anna_1.png

borítókép: www.japantimes.co.jp

kisbaba: 24baby.nl

 

Tükröm tükröm mondd meg nékem!

Bőröm őrei 1. - Shea vaj francia köntösben

Légy kedves ír módra! - Human&Kind kozmetikumok

Rúzsok extrákkal 2.

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr1913566893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása