Skótszoknyában a Gellért Sörözőben

Megjelent: 2015.11.20. 12:59

Az idén ötödik alkalommal rendezte meg a Danubius Hotel Gellért a Márton napi Borfesztivált. Az esemény nulladik napján ellátogattunk egy sörkurzussal egybekötött skót-magyar sörvacsorára a hotel patinás sörözőjébe, mely idén megújulva nyitotta meg ismételten kapuit a nagyközönség előtt.

frideczky_andras_paul_mizener.JPG

Az est stílusosan Murányi István skót dudaszólójával indult, a tradicionális dallamok később még többször felcsendültek az est folyamán. Ezután Katona Csaba történész vezetett be minket a sörök világába és kóstolhattunk meg számos különlegességet, miközben lenyűgöző előadását hallgattuk. A Magyar Tudományos Akadémia történésze évek óta kutatja az alkoholos ital történetét, múltját. Tudása hatalmas és nagyon szerteágazó, előadása pedig roppant szórakoztató. Olyan kérdésekre keresi és adja meg a választ, mint például, hogy hol készült az első sör, mi is valójában a sörpróba, miért főztek sört a szerzetesek és így tovább. Mi egészen pontosan hatféle változatot ízleltünk meg, többek között a Holba Prémium vagy a Cerna Hora Velen szűretlen búzasörét is. Bevallom, szerettem volna megkérdezni, hogy vajon hogy létezik, hogy Csaba az utolsó pohár után is tökéletesen át tudja adni ismereteit a vendégeknek és látszólag egy cseppet sem szállt a fejébe az alkohol.

img_3640-2.jpg

Az est további részében Paul Mizener skót mesterszakács és Frideczky András, a Gellért Söröző séfjének közösen kigondolt menüsorát ettük végig. Paul Mizener skót gyökerekkel rendelkezik, hazánkban 2008 óta él. Jelenleg a Chefparade főzőiskola állandó oktatója. Korábban dolgozott a Déryné Bisztróban senior sous chéfként, valamint a Budapesti Kaledónia Skót Pub konyhafőnökeként is. Frideczky András munkásságáról ITT írunk részletesen, ugyanis ő séf interjú-sorozatunk következő alanya.

A vacsorát a Paul által készített Chicken & Goose-zal kezdtük, mely elnevezés nem hagyott homályos foltokat az előétel mibenlétével kapcsolatban. A csirke- és libamájpástétomot sörös hagymalekvárral és magvas skót zsemlével kínálták. A pástétom nagyon lágy, krémes állagú volt, ellensúlyozva ezzel a skót zsemle karakteresebb, tömörebb állagát. 

img_3634.jpg

Ezután András Malacpofa krémlevese következett tejfölhabbal. A szinte szósz állagú, intenzív ízű és tartalmas krémleves hideg estéken megmelengeti a testet és a lelket.

img_3680.jpg

Társaságunk férfi tagja egy skóciai utazása alkalmával kóstolta már a haggies-t, azaz a skót birkamájas hurkát, és az akkori nem túl pozitív gasztronómiai élmény folytán kissé félve várta Paul újabb fogását. Állítása szerint az itteni verzió közelebb állt ízléséhez, és ahogyan azt később megtudtunk, séfjeink a hagyományos receptet szándékosan átfogalmazták, picit lágyabbá tették az amúgy karakteres jelleget.

img_3710.jpg

Desszertként András Fekete sör-pitéjét szolgálták fel, melyben a lágy piskóta tésztát mogyorókrém és fanyar sörhab tette egyedivé, karakteres ízével emlékeztetve minket arra, hogy milyen esten is járunk épp. 

img_3696.jpg

Akinek még ennyi fogás után is nassolni volt kedve, az a Belhaven Fruit Beer-rel készült kézműves bon-bonokból válogathatott, miközben Budapest legrégebbi sörözőjének 22 kézműves söre közül választhatta ki a soron következőt. Az est tehát pazar volt, csodás sörök, még csodásabb menüsor és persze társaság. Bízunk benne, hogy hasonlóan bátor párosítások a jövőben is helyet kapnak majd az étterem kínálatában!

 

További információ a Gellért Sörözőről: www.gellertsorozo.hu vagy Facebook

 

Bércesi Fanni

 

Képek: Farkas Marci - COLORCAM

Borítókép: bykapas.com

 

Interjú a Gellért Söröző séfjével:

Frideczky András - interjú Budapest legrégebbi sörözőjének séfjével

 

Gasztro-gasztro-gasztro:

BARAKA - Molekuláris fine dining a város közepén

Code Zero Budapest - Erős újfiú a borbár piacon

Felfaljuk Ázsiát 8. - Wasabi

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr438089970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2015.11.22. 00:47:03

A haggis az egy igen finom étel, miért kell itt akárcsak mellékesen is "rosszat" mondani róla?
Semmivel sem "markánsabb" mint mondjuk a magyar birkapörkölt vagy különlegesebb mint a vesevelő vagy a főtt csontvelő, amit például skót kollégám mikor Magyarországra jött nem volt hajlandó még kipróbálni sem (előételként volt egy étteremben, nagy örömömre!).
Sőt a halászlére és a túróscsuszára egyenesen undorral nézett, mikor beültünk egy Duna menti halászcsárdába enni...
Izlések és pofonok, ugye...
süti beállítások módosítása