Róma, az inspirációk földje - 5 tipp, hogy te is így érezd

Megjelent: 2015.08.13. 01:41

Egy pillanat alatt más világba csöppensz. Ahogy leszáll a gép, mintha egy teljesen különleges helyen értél volna földet, karon ragad az első pillanat, és akkor már tudod, hogy egyhamar nem fog elengedni. Egyszer minden út oda vezet...

rooooma.jpg

És ha az a bizonyos pillanat magával ragadott: nincs menekvés. Egymást érik a monumentális, ókori és középkori épületek, az ember fölé magasodó hősök szobrai és a festmények, amiket a kora-kereszténység piktorai és a reneszánsz polihisztorok alkottak. A falakról Da Vinci alakja, valamint Raffaello önarcképe néz rád, és szinte hihetetlen, hogy ezek a műemlékek már több száz vagy akár több ezer éve állják az idő és a turisták próbáját.

image_45.jpg

A történelemkönyvekben és utazási ajánlókban bemutatott épületek a korabeli lakosság mindennapi terei voltak, amiket hosszú hónapokon vagy inkább éveken keresztül készítettek a mai tudományos állás szerint nálunk sokkal alacsonyabb emberek, akik még nem rendelkeztek a későbbi technikai vívmányokkal – vagyis képzeld el a Colosseum megépítését daru nélkül és a bazilikák mennyezeteinek megfestését egy szál létra segítségével, mindezt 150-160 centisen elképesztő kitartással, tehetséggel és persze türelemmel. 

sixtus.jpg

Az ókori romok között járva úgy érezheted magad, mint egy tógába és tunikába bújt hedonista, aki a legtöbb idejét legszívesebben a Palatinuson tölti, míg a Vatikán, valamint a hatalmas Pantheon az isteni áhítatra tanít, és ha nem is vagy vallásos, legalább egy pillanatra el kell, hogy hidd: ezt a sok mindent képtelenség lett volna puszta emberi erővel véghez vinni. Ez a kettősség pedig szinte minden olasz emberben jelen van. 

image_46.jpg

Ahogy a macskaköveket koptatod, rájössz, hogy ha éltek azok, akik egy-egy véső segítésével tökéletes emberi testeket és mitológiai jeleneteket tudtak megalkotni, vagy azok, akik több száz méter magas épületeket húztak fel kőből, modern eszközök segítsége nélkül, akkor lehet, azt még egyszer át kell gondolnunk, kicsik vagyunk-e vagy sem. Ahhoz pedig, hogy az ezen való töprengésre alkalmas helyen légy, kérlek fogadd meg a sok olasz várost és Rómát is megjárt utazó tanácsait:

1: Ha lehet, a belvárosban foglalj szállást, az ott tartózkodásod alatt pedig felejtsd el a tömegközlekedést és ha nem akarsz idegbajt kapni, az autót is. Gyalog, pár nap alatt szinte minden fontos műemlék megközelíthető, és az idegeskedés helyett lesz alkalmad, hogy igazán magadba szívd a város hangulatát. 

rome1.jpg

Fotó: Designsfever

2: Soha és nem győzöm hangsúlyozni, hogy soha ne térj be olyan étterembe vagy kávézóba, amit a főtereken, turistáknak tartanak fenn és ahol lasszóval fogják be az embereket. A hamis ízvilágért a látvány se fog kárpótolni és az olasz vendéglőkre általában mindig igaz, hogy a legjobbak a terek menti kis utcákban, sikátorokban vannak. Az ott készült spagettiknek, pizzáknak valamint helyi sajátosságoknak az ízét biztos nem fogod elfelejteni. Egy ilyen kis trattoriában vagy osteriában, pizzeriában egy-egy fogás ára 7-15 euró között mozog, míg a főtereken 18 euró alatt egy darab kenyér sincs a galamboknak. 

3: Ha hasonlóan nagy bulikra vágysz, mint amik itthon vannak, sajnos ki kell ábrándítsunk: így csak mi magyarok szórakozunk. Az igazi esti szórakozás az olasz városlakók számára a tereken való bandázást jelenti és ezt, ahogy láttuk, a belvárosi bulizó helyeik is mutatják. 

fullsizerender.jpg

4: Ha nem szeretnéd azt érezni a Vatikánba vagy a Colosseumba és egyéb világhírű műemlékekbe való bejutásnál, hogy egy végeláthatatlan sorban, esélytelenül próbálkozol: mindenképp és mindenhova vedd meg előre, neten a jegyet. Ebben az esetben az se baj, ha nem tudod kinyomtatni, ugyanis egy okos telefon segítségével a visszaigazoló e-mailben található kódot mindenhol elfogadják. 

5: Mindenképp olyan hónapban utazz, amikor kevesebben vannak és nincs akkora hőség. A legmegfelelőbb időpont szeptember vége és november, valamint március és április közt van. Augusztusban az éttermek zárva tartanak a nyári szünet és biztos vagyok benne, hogy az időjárás miatt is. A legzsúfoltabb időszak pedig Húsvét, valamint az azt megelőző Nagy Hét. 

 

Pozsgai Brigitte  

 

Ha tetszett, utazz velünk ide is:

HOSSZÚ HÉTVÉGE IZRAELBEN- EGYSZER MÉG VISSZATÉRÜNK

SALZBURG ÉS A NAGY MOZART-BUSINESS

5 TIPP A LEGJOBB ÉTTERMEKHEZ OLASZORSZÁGBAN

SZINGAPÚR - REND A LELKE MINDENNEK

HA FIZETSZ ÉRTE, AZ NEM MEGCSALÁS - SZEXIPAR JAPÁNBAN

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr67322646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergely_it · http://gergo.me 2015.08.14. 15:53:06

Okosan használva a buszt, metrót, villamost, még segíthet is a városnézésben, több idő jut mindenre, többet is látsz. Remek app-ok segítenek eljutni bárhová, az optimális eszközt és útvonalat ajánlva.

Ami a 3. pontot illeti... én itt élek 12 éve, hidd el, itt is vannak hatalmas és remek bulik, amik semmiben sem maradnak el az otthoniaktól. :)

Ranagol_5 2015.08.14. 16:29:09

Kedves Pozsgai Brigitte!

Javaslom, hogy lépj egyet hátra, és BAZD ARCON MAGAD. Lehetőleg egy olyan szelfibottal, amit az ottani pakiktól vettél. Aztán pedig mennyél el rómába, és értelmezd újra az írásod, mert az fix, hogy az egészet úgy pecáztad össze a netről.

Én Budapestet tartottam mocskos városnak, de Róma ehhez képest egy shithole. A buszok kaotikusak, mint a menetrendek is és tele vannak zsebes pakikkal. Minket KÉTSZER raboltak ki az általad demagóg piedesztálra emelt Rómában. Ráadásul mindezt 1nap alatt. No shit sherlock, ha nem mondod, sosem jönnek rá az emberek, hogy nem a műemlékeknél kell zabálni, mert az drága.

Ja, és ha már ennyit google-ztál, megtalálhattad volna, hogy létezik romapass, amivel 2 helyre ingyen bemehetsz soron kívül, és a két ingyenes belépés után is kedvezményesebben vehetsz jegyet. Ja, és a romapass intervallumára ingyenes a tömegközlekedés.

Úgyhogy most szépen kérj bocsánatot ezért a szarhalomért, és gondold újra az életed.

Üdv,
Ranagol_5

HowAreYouOneAVetésün? 2015.08.14. 17:53:07

Egyetértek a cikk írójával, A soronkívüli belépéshez érdemes megvenni a Roma-pass-t két személynek három napos Róma Pass 75 euró körül volt, de inkább megérte mint a 100 méteres sor végére állni a Colosseum előtt a kánikulában. A három napos azt jelenti, hogy három napig lehet használni a római tömegközlekedést, és ami nekünk különösen fontos volt a Roma-Ostia helyközi vasutat is.
A Vatikáni múzeumba érdemes a neten megvenni a jegyet, igaz hogy így cca. 2000Ft-l drágább mintha a helyszínen vennénk, de ott is hihetetlen hosszú sor mellett ballagtunk el, a vatikáni rendőr meg csak távolról a leolvasójával "odalőtt" a QR kódra és már mehettünk is be.

mikoronta 2015.08.14. 18:54:29

@Ranagol_5: A kommented alapjan nekem az jon le, hogy amiatt vagy duhos, mert ketszer kiraboltak Romaban, es egyebkent sem tetszett meg a varos. Nem ertem, miert kell ezert a posztolot ekezni. Plane, hogy a tomegkozlekedest o sem javasolja, a neten megveheto jegyeket pedig megemliti. En ketszer voltam ott turistakent, szerintem rendben van amit leirt.

Ranagol_5 2015.08.14. 22:57:41

@mikoronta: Nem. Azért vagyok dühös, mert életében nem járt még Rómában, még is úgy adja elő magát, mint aki igen. Holott csak olyan nyilvánvaló dolgokat ír le, ami majdnem minden turista városra igaz és simán googlezható. A Roma pass nem netes jegy, ne keverjük össze a kettőt. Ja, azért nem ajálja a tömegközlekedést, hogy "magadba tudd szippantani a város hangulatát". Amiről ha járt volna ott, tisztában lenne vele, hogy cigicsikkek, szemét a fák alatt, meg a sok halas kaja miatt gecibüdös kukákat jelent.

Szóval tartom magam ahhoz, hogy bassza csak nyugodtan tarkón magát.

colorcam 2015.08.14. 23:47:57

@Ranagol_5: Kedves Ranagol! A Roma Pass-szal valóban ingyenes 2 múzeum, de feltehetően nem 2 múzeumért akar oda utazni senki. A Google-t használva te is rájöhetsz, ha a látványosságok weboldalait böngészed, hogy onnan könnyen vehetsz jegyet is. A lopással sajnos nem tudunk mit kezdeni, amikor legutóbb ott jártunk, -mert legnagyobb sajnálatodra, jártunk arra, - nyilván közelítettek zsebesek, de minimális érzelmi intelligenciával és egy kis odafogyeléssel tudtunk vigyázni a dolgainkra. Ugyanez elmondható Párizsról, Londonról és főként Barcelonáról,

mikoronta 2015.08.15. 10:07:23

@Ranagol_5: Akkor lehet, hogy ez valami olyan dolog, hogy kinek mi ragad meg. Hiaba szemet, vagy tomeg, engem igy is el tudott ragadni a hangulat. A belvaroshoz kozel volt a szallasunk, szinte mindenhova gyalog mentunk.

VORiAND 2015.08.15. 14:47:43

A cikk minősége valóban egy olcsó diák szövegíróra enged következtetni, de ezen én most nem ragadnék le. Sok cég/magazin/brand adja ki a blogját, hogy "valamit írjál rá havi 50 ezerért", aztán ez lesz belőle... Ez van.

Maga a felvetett kérdések már érdekesebbek. Mi kétszer voltunk itt, mert az első alkalom annyira negatívra sikerült, hogy be akartam bizonyítani, hogy utazási iroda nélkül ezt lehet sokkal jobban és nem utolsó sorban OLCSÓBBAN. Röviden: igazam lett. Töredék áron kijöttünk WizzAir és AirBnb kombóval, belvárosi szállással (2 percre a Navona tértől). A kínai, pakisztáni...stb. népeknek hála nagyjából minden nagyváros kezd ugyanolyan lenni, én ezt nagyon ellenzem, mert kezd halványodni a városok EGYEDI hangulata miattuk. Én Rómában nem egy kínaitól akarok venni dolgokat, hanem egy olasztól. Nem dürümöt akarok enni, hanem pastat... stb.

Én úgy tapasztaltam, hogy kell 2-3 nap mire kiismerd, hogy mi merre van, mire érdemes odafigyelni, mit és kiket kell elkerülni. Ez után elkezded felfedezni a valódi Rómát, ami viszont csodálatos :) Fagyiban a Giolittit-t ki ne hagyja senki!
süti beállítások módosítása