Egy pillanat alatt más világba csöppensz. Ahogy leszáll a gép, mintha egy teljesen különleges helyen értél volna földet, karon ragad az első pillanat, és akkor már tudod, hogy egyhamar nem fog elengedni. Egyszer minden út oda vezet...
És ha az a bizonyos pillanat magával ragadott: nincs menekvés. Egymást érik a monumentális, ókori és középkori épületek, az ember fölé magasodó hősök szobrai és a festmények, amiket a kora-kereszténység piktorai és a reneszánsz polihisztorok alkottak. A falakról Da Vinci alakja, valamint Raffaello önarcképe néz rád, és szinte hihetetlen, hogy ezek a műemlékek már több száz vagy akár több ezer éve állják az idő és a turisták próbáját.
A történelemkönyvekben és utazási ajánlókban bemutatott épületek a korabeli lakosság mindennapi terei voltak, amiket hosszú hónapokon vagy inkább éveken keresztül készítettek a mai tudományos állás szerint nálunk sokkal alacsonyabb emberek, akik még nem rendelkeztek a későbbi technikai vívmányokkal – vagyis képzeld el a Colosseum megépítését daru nélkül és a bazilikák mennyezeteinek megfestését egy szál létra segítségével, mindezt 150-160 centisen elképesztő kitartással, tehetséggel és persze türelemmel.
Az ókori romok között járva úgy érezheted magad, mint egy tógába és tunikába bújt hedonista, aki a legtöbb idejét legszívesebben a Palatinuson tölti, míg a Vatikán, valamint a hatalmas Pantheon az isteni áhítatra tanít, és ha nem is vagy vallásos, legalább egy pillanatra el kell, hogy hidd: ezt a sok mindent képtelenség lett volna puszta emberi erővel véghez vinni. Ez a kettősség pedig szinte minden olasz emberben jelen van.
Ahogy a macskaköveket koptatod, rájössz, hogy ha éltek azok, akik egy-egy véső segítésével tökéletes emberi testeket és mitológiai jeleneteket tudtak megalkotni, vagy azok, akik több száz méter magas épületeket húztak fel kőből, modern eszközök segítsége nélkül, akkor lehet, azt még egyszer át kell gondolnunk, kicsik vagyunk-e vagy sem. Ahhoz pedig, hogy az ezen való töprengésre alkalmas helyen légy, kérlek fogadd meg a sok olasz várost és Rómát is megjárt utazó tanácsait:
1: Ha lehet, a belvárosban foglalj szállást, az ott tartózkodásod alatt pedig felejtsd el a tömegközlekedést és ha nem akarsz idegbajt kapni, az autót is. Gyalog, pár nap alatt szinte minden fontos műemlék megközelíthető, és az idegeskedés helyett lesz alkalmad, hogy igazán magadba szívd a város hangulatát.
Fotó: Designsfever
2: Soha és nem győzöm hangsúlyozni, hogy soha ne térj be olyan étterembe vagy kávézóba, amit a főtereken, turistáknak tartanak fenn és ahol lasszóval fogják be az embereket. A hamis ízvilágért a látvány se fog kárpótolni és az olasz vendéglőkre általában mindig igaz, hogy a legjobbak a terek menti kis utcákban, sikátorokban vannak. Az ott készült spagettiknek, pizzáknak valamint helyi sajátosságoknak az ízét biztos nem fogod elfelejteni. Egy ilyen kis trattoriában vagy osteriában, pizzeriában egy-egy fogás ára 7-15 euró között mozog, míg a főtereken 18 euró alatt egy darab kenyér sincs a galamboknak.
3: Ha hasonlóan nagy bulikra vágysz, mint amik itthon vannak, sajnos ki kell ábrándítsunk: így csak mi magyarok szórakozunk. Az igazi esti szórakozás az olasz városlakók számára a tereken való bandázást jelenti és ezt, ahogy láttuk, a belvárosi bulizó helyeik is mutatják.
4: Ha nem szeretnéd azt érezni a Vatikánba vagy a Colosseumba és egyéb világhírű műemlékekbe való bejutásnál, hogy egy végeláthatatlan sorban, esélytelenül próbálkozol: mindenképp és mindenhova vedd meg előre, neten a jegyet. Ebben az esetben az se baj, ha nem tudod kinyomtatni, ugyanis egy okos telefon segítségével a visszaigazoló e-mailben található kódot mindenhol elfogadják.
5: Mindenképp olyan hónapban utazz, amikor kevesebben vannak és nincs akkora hőség. A legmegfelelőbb időpont szeptember vége és november, valamint március és április közt van. Augusztusban az éttermek zárva tartanak a nyári szünet és biztos vagyok benne, hogy az időjárás miatt is. A legzsúfoltabb időszak pedig Húsvét, valamint az azt megelőző Nagy Hét.
Pozsgai Brigitte
Ha tetszett, utazz velünk ide is:
HOSSZÚ HÉTVÉGE IZRAELBEN- EGYSZER MÉG VISSZATÉRÜNK
SALZBURG ÉS A NAGY MOZART-BUSINESS
5 TIPP A LEGJOBB ÉTTERMEKHEZ OLASZORSZÁGBAN
SZINGAPÚR - REND A LELKE MINDENNEK
HA FIZETSZ ÉRTE, AZ NEM MEGCSALÁS - SZEXIPAR JAPÁNBAN
Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG
Instagram: COLORCAM_MAGAZINE
Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?
Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!