5 tipp a legjobb éttermekhez Olaszországban

Megjelent: 2015.04.01. 07:00

Az olaszok egyáltalán nem viccelnek, ha kajáról van szó, mint az köztudott. Ennek ellenére sokszor nehéz vállalkozásnak tűnik az, hogy olyan helyet találjunk az Appennini-félszigeten, ahol igazi, mennyei kulináris élmény részesei lehetünk. Mindenki nyugodjon le... - segítünk! 

o-woman-eating-spaghetti-facebook.jpg

1) Ami nekünk különleges, az az igazi olasznak természetes

Nagyon fontos még az elején leszögezni, hogy milyen fő fogásokat tartalmaz az itáliai konyha. Számunkra a legismertebb ételeik a pizza és a spagetti,  de egy olasz számára ezek mind alap fogások. A déli népek a tészta mellett ugyanis rengeteg halat, zöldséget és húst is esznek. Minden tájnak megvan a maga jellegzetes étele, amit a helyi éttermekben szinte kötelező címpalra tűzni. Velence közelében ez a hagymás borjúmáj, Róma környékén a főtt articsóka, míg a tengerparti városokban a halas különlegességek. Az, hogy egy étterem nem a spagettivel és a pizzával akar magához csábítani, már önmagában is bizalmat keltő, ugyanis így gyanítható, hogy ez esetben nem csak a turistáknak, hanem a konyhaművészetet belülről ismerő embereknek is megfelelő helyről van szó. 

2) A fatális tévedések helyett lássunk tisztán 

Azt azért szinte mindenki tudja, hogy a Hawaii pizza nem éppen olasz találmány és a milánói spagetti sem pont az Olaszországban, ahogy mi azt itthon ismerjük, de arról hallottatok, hogy az igazi bolognai répával készül? Mielőtt komolyan meglepődnénk, nem árt tisztázni pár dolgot. Első példa a magyar társadalomban teljesen félrefordított  carbonara spagetti, ami hírből sem ismeri a tejszínt, ugyanis a szénégetők eledele volt (akik elemózsiás kosarában érthető módon a tejszín nagyon hamar zölddé vált volna), így többnyire hagymát, tojást, tésztát és szalonnát vittek magukkal. Az étel is ebből a 4 összetevőből épül fel. A másik a nálunk is népszerű lasagne, aminek a legfinomabb része véletlen sem az amúgy is francia besamel, hanem a friss paradicsompüré és a folyós mozzarella. 

image_43.jpg

3) Óvakodjunk a forgalmas helyektől 

Olaszország kulturális emlékei és szép terei miatt világszerte közkedvelt utazási cél. Persze ezt jól tudják azok a befektetők is, akik nem feltétlenül az őshonos lakók, de igyekeznek minél több és minél drágább vendéglátóhelyet nyitni a turisták által leginkább látogatott pontokon. Ezek az éttermek azonban pont olyanok, mint nálunk a Váci utca magyaros helyei: rosszak, sokba kerülnek és az étel íze meg sem közelíti az eredetit. Ha nem akarunk úgy járni, mint az ő vendégeik, mindenképp keressünk ristorante-t, pizzeria-t vagy osteria-t a főterek melletti kis utcákban. Az déli országban ugyanis sokszor a négyzetméter csökkenésével egyenesen arányosan nő a felszolgált étel minősége és nem utolsó sorban a személyzet kedvessége.

4) Oda üljünk, ahol olasz szót hallunk 

Itália népe este 9 körül ül neki, hogy elfogyassza a jól megérdemelt vacsoráját, amire már elvből se fanyalodnak egy Váci utcai étteremhez hasonló helyen. Ott, ahol 8 körül már gyülekeznek a helyi lakosok, biztos nagyon finom fogásokat készítenek. Az olaszok nagyon kényesek a hazai ízekre, így csak olyan étterembe hajlandóak beülni, ahol a mamma főztjéhez leginkább hasonló ízekkel találkozhatnak. 

image_40.jpg

5) A mocskos anyagiak is fontosak 

A turisták számára megnyitott helyeken ha elsőre nem is érzékeljük, de indokolatlanul magas árakkal találkozhatunk. Egy spagettit 18-20 euróért , egy pizzát 20-30 euróért is kínálhatnak. Ha ezt magyarra fordítjuk, egy tészta 5- 6 ezer forintnál kezdődik, egy pizza pedig 6-7 ezernél. Kicsit sok ez egy fogásra, pláne hogy a kisebb, helyi pénztárcára és ízlésre méretezett éttermekben a belvárosban maximum 6-8 euró egy spagetti és 10-15 euró egy finom, jól megpakolt pizza. A centrumtól kifelé pedig már találkozhatunk mennyei 4-5 eurós fogásokkal is. 

Pozsgai Brigitte

 

Ugye együtt utazunk?

Szingapúr - Rend a lelke mindennek

Salzburg és a nagy Mozart-business

Tokió - Ellentétek városa 

Ízek, érzések, Indonézia

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr97319306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blasiusii 2015.04.01. 23:55:37

azt hittem, hosszabb lesz a cikk...
Összefoglalva mindenképp igaz, hogy az olasz ételek általában "rusztikusabbak", mint ahogy itthon elkészítik őket. Látom lelki szemeim előtt a magyar turistát, ahogy a nápolyi étteremben kevesli a feltétet a Margheritán... Viszont a jó alapanyag rendkívül fontos, és még a fiúk is tudják pontosan, mi mihez illik, ez a kulináris kultúra a vérükbe ivódott.

Még annyi, hogy én is inkább a Trattoriákat szoktam keresni (kb. "vendéglő"), de tényleg a helye válogatja, szét kell nézni, kik és mit esznek :D
Az apróságokra most nem térnék ki, de mint a cikk is utal rá, az olaszok egyből tudják, hogy turista vagy, ha pl. délután kérsz cappuccinót (reggeli ital), vagy ha négysajtos, ne adj' Isten "hawaii" pizzát kérsz valahol :) (ha ketchupot kérsz, nem turista vagy, hanem maga az ördög)

Bori Wó 2015.04.02. 00:27:04

Elég ciki, baszd meg, hogy még azt sem tudod helyesen leírni, hogy mi a félsziget neve.
Elárulom:
AppeNNini.
És az egész cikk hemzseg a helyesírási hibáktól.

Lehet, hogy félanalfabétáknak nem kellene írniuk?

Nand 2015.04.02. 07:56:14

É-Olaszországban a pizza 6-10€, 3 fogásos menü 25-35€

Józss 2015.04.03. 17:59:06

@Bori Wó: Elég ciki, hogy ide böfögsz egy ilyet, lehet, hogy félkegyelműeknek nem kellene ide írni?
süti beállítások módosítása