Design+ Kiállítás és Vásár 2015 - Csalódás a köbön

Megjelent: 2015.05.13. 09:32
Írta: colorcam

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre az ingyenes Design+  Kiállítás és Vásár a MAXCity-ben 2015. május 8–10. között. A látogatók 30 000 nm-en több mint 100 kiállító újdonságai mellett különböző programokkal – workshop-okkal és performance-okkal, valamint pop up store-okkal találkozhattak. Ahogy a honlapjukon is olvashatjuk „e rendhagyó és a maga nemében páratlan rendezvény ötvözi a különböző lakberendezési és egyéb hasonló tematikájú rendezvények, expók elemeit, és ezeken túlmutatva újat, mást ad a közönségnek, valami +-t.” De mi is volt ez a plusz?

img_2954.JPG

Elsőként a trendmutatást hangsúlyozták ki koncepciójukban, hiszen ez elengedhetetlen egy olyan rendezvényen, ami a design-t hirdeti. Az állandó MAXCity üzletek mellett több hazai illetve külföldi gyártó és forgalmazó is kiállított különböző területeken – lakberendezés, konyha- és fürdőszoba design, világítástechnika, kerti bútorok, de még textiltervezők és keramikusok termékei is helyet kaptak. Voltak olyan forgalmazók, melyek palettáján neves külföldi tervezők ikonikus darabjai szerepeltek, de voltak olyan magyar cégek is, melyek egyedi megoldásokat kínáltak. Sajnos alig néhány kiállítót találtunk, amely tényleg a mai trendekkel foglalkozott. Összességében elmondható, hogy az art deco hatás érvényesül a formákban és az anyaghasználatban, emellett a skandináv design is erőteljesen érzékelhető – letisztult formák, nyers fa felületek. A kiállított darabok láttán viszont elmaradt a bizonyos katarzis érzés, helyette inkább az „ezt egyszer már láttam valahol” gondolat sejlett fel bennünk. Emellett sok üzlet befejezetlennek, üresnek hatott. Volt olyan, hogy a nagyközönség számára is látható maradt a személyzeti mosdó, ami különösen kellemetlen egy fürdőszoba design-nal foglalkozó cégnél.

img_2961.JPG

Nagy csalódás volt számomra, hogy a hazai manufaktúra jelleggel működő tervezők számára fenntartott hatalmas helyiség inkább hasonlított egy zsibvásárra, mintsem egy design kiállításra. Nem volt számukra biztosítva semmilyen rakodó felület, így a kisebb tárgyak is a földre kényszerültek. A nagyobb bútorok elhelyezése pedig igencsak esetleges volt, nem lehetett bennük felfedezni egy jól megkomponált enteriőrt. A második emeletre felérve fogadott a legnagyobb döbbenet: a mai „magyarországi design leginnovatívabb termékeit” kék kukazacskóval bevont kartondobozokon állították ki. Nem csak hogy nem volt esztétikus és a tárgyak teljes mértékben elvesztek benne, de az embernek olyan érzése volt, hogy ezzel akarja minősíteni az ott kiállított tárgyakat.

img_3005.JPG

Amit ezen a kiállításon másodsorban kihangsúlyoztak, hogy szakképzett eladók, illetve lakberendezők várják majd a kedves látogatókat, ezzel megkönnyítve számukra a választást. Sajnos ezzel a profizmussal sem találkoztam. Jó esetben csak simán tudomást sem vettek az emberről, mikor bement egy üzletbe. De volt olyan is, hogy ránk ordított „Azért mindennek van határa!” felkiáltással az egyik cég vezetője, mikor le szerettünk volna fotózni egy enteriőrt. Ez a viselkedés szerintem teljességgel összeférhetetlen mind egy vezetőtől, aki a cégét képviseli, mind pedig egy olyan személytől, aki el szeretné adni a termékeit. Zárójelben megjegyezném, hogy a kb. egy hónapja tartott milánói bútorvásáron nem csak hogy fotózni lehetett, de olyan igényes és tartalmas katalógusokkal gazdagodhatott a látogató, ami után erre nem is volt szükség. Összehasonlításképp azért ezt a példát hoztam, mert a Design+ programjai között a milánói bútorvásár összefoglalója is szerepelt. Design+-on alig pár kiállító rendelkezett katalógussal, közülük az egyik 2012-es volt. A többiek általában névjegykártyákkal vagy cégkártyákkal tudtak szolgálni.

A tavalyi 7-8000 látogatóhoz képest a szombati napon alig néhány száz ember lézengett a MAXCity-ben. Nagy valószínűséggel ez az esemény hirdetésének hiánya miatt alakult így.

Összességében ha valaki eljött erre a három napra, joggal gondolhatja, hogy az újító, kreatív magyar design nem létezik, így a Design0 elnevezés találóbb lenne. Pedig ez igazán jó alkalom lehetett volna az itthoni fiatal tehetségek bemutatására és munkáik megismerésére jobb szervezéssel és kivitelezéssel.

Az esemény honlapja: www.design-plus.hu

Ági

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr767453160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása