Hősök a magyar színfalak mögött

Megjelent: 2014.10.09. 18:04
Írta: colorcam

Oly sokat hallunk róluk, mégis alig ejtünk szót páratlan munkásságukról, és arról, hogy milyen sokat tettek le az asztalra, jobban mondva a parkettre. Miért is érdemelték ki e nemes címet? Ők azok az emberek, akik életük nagy részét a színpadon vagy a filmvásznon töltik, illetve töltötték. Velük nevetünk a vidám alakításokon, és velük sírunk a drámaiakon. Rengeteg műben játszottak és játszanak ma is, továbbörökítve a magyar nyelv értékét. Nagyszerű személyek, akikre igazán büszke lehet az ország, a nemzet.

fuggony.jpg

A Nemzet Színésze cím tulajdonosa kizárólag olyan színművész vagy színművésznő lehet, aki már elmúlt 62 esztendős, eltöltött 40 évet a színészi pályán, vagy legalább 20 évig a Nemzeti Színház tagja volt, emellett pedig fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott. A Nemzet Színésze címet 14 esztendeje, 2000. augusztus 22-én adták át első alkalommal tizenkét színésznek, akik ezzel hivatalosan is a magyar színjátszás élő legendái közé emelkedtek. A Nemzeti Színház akkori vezérigazgatója, Schwajda György, az alapító okiratban kiemelte, hogy azok lehetnek a nemzet színészei, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet és a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

nemzet szineszei.jpg

A címet egyszerre tizenketten viselhetik. Ha az egyik birtokosa elhalálozik, akkor a többi, még élő tag egyhangú szavazással javasolhatja, ki kerüljön az elhunyt Nemzet Színésze helyére. Így volt ez nemrégiben is, ugyanis sajnálatos módon szeptember 12-én Sztankay István, majd másnap, szeptember 13-án Avar István távozott az élők sorából, ezért a tagok döntése alapján a megüresedett helyekre Cserhalmi Györgyöt és Bitskey Tibort választották. A Nemzeti Színház közleménye szerint a tanácskozáson hét művész, Máthé Erzsi, Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Tordy Géza, Bodrogi Gyula, Haumann Péter és Király Levente személyesen vett részt, Psota Irén, Berek Kati és Gera Zoltán telefonon adták le voksaikat.

nemzet szineszei uj.jpg

A cím birtokában álló színészóriások életük végéig havi 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ez az összeg bizonyára segít a mindennapjaikat szerényebb körülmények között élő színészlegendáknak. 

Daró

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr496751739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása