Samsung ATIV Smart PC Pro - kicsi a bors és drága

Megjelent: 2013.08.18. 13:37
Írta: JORGEE

Először azt hittem csak egy tablet-ről van szó, amihez dokkolható billentyűzet. De nem. Ez egy power pc összenyomva és besűrítve egy full hd kijelző alá. Egészen pontosan a mérete 304 x 189,4 x 11,9 mm, amihez a billentyűzetet nem számítva 888 gramm súly társul.

ch_XE700T1C-H01CH_595_Dynamic_black.jpg

Ha már a paraméterekről írunk, akkor fussunk is végig rajtuk:

  • Intel® Core™ i5 Processzor 3317U (1,70 GHz, 3 MB L3 Cache)
  • Intel® HD Graphics 4000
  • 4 GB DDR3 rendszer memória 1600 MHz
  • 11,6" FHD LED kijelző (1920 x 1080)
  • 128 GB Solid state Drive
  • Intel® Centrino® Advanced-N 6235, 2 x 2 802.11 abg/n (max 300 Mbps), Widi Support (csak Core i CPU)
    Bluetooth v4.0
    HSPA+
  • Ambient Light Sensor
    Accelarometer Sensor
    Compass Sensor
    Gyro Sensor
    GPS
  • 1 Micro HDMI
    1 USB3.0
    MicroSD Multi-media kártyaolvasó
    1 fejhallgató kimenet / Mikrofon bemenet Combo
    1 DC-bemenet

 

Ami a külsőt illeti, tipikus Samsung, szép-szép, de közel sem prémium minőség.  Az LCD üvegburkolatot kapott, ami masszívvá is teszi az egészet. A káva vastagsága  sajnos a belezsúfolt technikai megoldások miatt igen vaskos, ergo nem tetszetős.  A tablet rész hátsó fele viszont műanyag. És bizony szépen szedi is a karcokat.  Nem tudom, hogy a gyártók szándékosan nem foglalkoznak ezzel, de egy olyan eszköz, ami az alap tulajdonsága alapján folyamatosan ki van téve fizikai behatásoknak, miért nem kaphat olyan burkolatot, ami segít megvédeni esztétikai állapotát? Gondolom, ha másért nem, ezért vegyünk majd újabbat… 

ch_XE700T1C-H01CH_583_Dynamic_black.jpgOlyan blődségeket nem írok, hogy a billentyűzet gombjai simán járnak és mennyire mélyre nyomható le. Szép, remekül lehet használni, ennyi. Található itt még hagyományos touchpad, illetve a tablet jobb alsó sarkában egy „okosceruza”, amit a Samsung S Pennek keresztelt el.  A dokkoló csatlakoztatása egyszerű, masszívan tartja a tabletet,  a zsanér feszes, a dönthetőség bár limitált, de megfelelő, az egész nagyon meggyőző. Oldása egyetlen gomb megnyomásával történik, nem kell különösen szórakozni vele. Ha egyben használjuk, akkor a tápkábel értelem szerűen a dokkolóba dugható, illetve életre kelnek az USB csatik is. A mellékelt hálózati adapter kisméretű és könnyű is, ez szintén dicséretes.

A kijelző természetesen tapizós, és persze, hogy vonzza a zsírt és minden mást, amivel kezünk érintkezett.  Néha szórakozott velem böngészés közben a navigálás, de ezt leginkább a Windows 8 hülyeségének tudtam be, és nem a hardvernek.  Az elforgatás minden irányban működik, de ha ez zavaró lenne, a készülék felső részén egy gomb segítségével inaktiválhatjuk azt.  

ports_strategy_700T1C_01.jpg

Ahogy a koreaiakra jellemző, semmivel nem spóroltak a csatlakozók terén, szavunk egy szál se. A vas leírásából kiderül, hogy nem aprózták el ott sem a dolgokat, de ha mindenáron bele akarok kötni valamibe, akkor talán a RAM mérete lett egy kissé alulméretezve. Igen alul, ugyanis valamilyen perverz ötlettől vezérelve, nem netezéssel és filmnézéssel akartam a teljesítményt tesztelni, hanem egy rövid image videó vágásának álltam neki . Az Adobe Premiere CS6 szó nélkül tette a dolgát, az SSD drive –ban bőven van annyi, hogy gond nélkül adagolja a 45bit/s videó szekvenciákat. A full HD kijelző pedig már elegendő területet ad a szoftver munkapalettáinak elhelyezésére. Egyedül a korábban említett kevéske ram fogta néha-néha vissza a gördülékeny munkát, de így is teljesen használható volt a rendszer.

A beépített 3G modemmel nem kell ronda külső usb sticket csatlakoztatni, a netes elérés wi-fi hiányában így stílusosan megoldott. Egy ilyen eszközzel a fotó és videó riporterek az utazás során simán elkészíthetik rögzített anyagaikat, azonnal publikálhatják azt, minimális kompromisszumokkal.

Játékra viszont limitált a CPU-ba integrált HD Graphics 4000 grafikus kártya ereje, ami ráadásul a rendszermemóriából csippenti le a számára igényelt ram mennyiségét. Ezzel szemben nem okoz gondot szinte bármilyen videó lejátszása, egyszerűbb grafikai vagy régebbi játékok futtatása.  Zárójelben megjegyezném, hogy egy dedikált AMD vagy Nvidia megoldással ez a gép maga lenne az überalles.  A HDMI kimenet micro szabványú, a megfelelő kábelről vagy átalakítóról külön kell gondoskodnunk.

ch_XE700T1C-H01CH_591_Back_black.jpg

Találhatunk elő és hátlapi kamerát, utóbbi 720p-s videók rögzítésére is alkalmas, szoftveres képstabilizálással. A minőség nem vert földhöz, a Samsung műhelyében tucatjával állnak a jobbnál-jobb kameramodulok, amikkel a cég telefonjaiban már bizonyítottak, ezen nem igazán kellett volna spórolni.

A hangszórók a rendelkezésre álló kevéske hely ellenére engem meggyőztek, ízlésesen helyezkednek el a széleken, hagyományos front szórással. Persze csodákat ne várjunk tőlük, de bőven megütik az elvárható minőséget.  A fülhallgató kimenet (ami vonalbemenetként is használható), segít csendben videózni munkaidőben.

Melegedés és üzemidő. Két kényes téma. Bizony a kis jövevény melegszik. Nem vettem észre, hogy terhelés függvényében változna, tehát ezen sokat nem tudunk segíteni. Egy meleg nyári napon combunkat sütve bizony ez nem kellemes élmény. Az akkumulátor teljesítménye, - ami sajnos a végfelhasználó által nem cserélhető -, nem húzza sokáig. Mivel a dokkolóban nem került másodlagos energiaforrás, meg kell barátkoznunk kb. 4-5 óra üzemidővel.

ch_XE700T1C-H01CH_597_Dynamic_black.jpg

A 3G-n túl a legtöbb Wi-Fi szabványt támogatja (2,4 ill. 5 GHz), Bluetooth 4-gyel spékelve, tehát a vezeték nélküli kommunikációval gond nem lehet. Szoftver hiányában a GPS-t nem tudtuk tesztelni.

 Összegzés. Bizony egy remek kis eszköz az utazó emberek számára, vagy akiknek fontos a teljesítmény, akik szeretnek hagyományos billentyűzetet használni, de élni akarnak egy tabet-be zárt PC erejével is.  Nem minden tökéletes és elgondolkodtató az árcédula, mert bizony a Samsung megkéri az árát rendesen. 345 ezer forintot kell leszurkolnia annak, aki ezt izomdarabkát birtokolni szeretné.

JORGEE

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr335417216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása