IOS 7 - Okosabb lett, de...

Megjelent: 2013.06.11. 21:26

Tegnap nagy nap volt Amerikában. Az összes programozó, kocka, technomán tegnap ellepte az Újvilágot. Vagy a WWDC-re ment, vagy pedig E3 konferenciára. Én most a WWDC-re fókuszálnék és azon belül is az IOS7-re,  hiszen ez az amiről azóta mindenki beszél (pedig a Sony földbe taposta a Microsoft meggyalázott hulláját az E3-on, az Apple felélesztette az atomerőmű szériáját és kaptunk egy új OS X Maverickset meg Macbook Air-t).

ios7parallaxhero.png

iOS. Mindenki tűkön ülve várta, hogy mi is lesz a most már Jony Ive kezei alatt készülő op. rendszerrel. Amit előre borítékolni lehetett az az, hogy borzalmasan megosztó lesz. Egyrészt mert a teljes design-t lecserélik, másrészt mert az Apple bármit csinál azt kritikusok milliói szedik darabokra. Személy szerint megpróbálok semlegesen gondolkozni, egyrészt mert amíg nem fogtam a kezembe, nem használtam, addig teljesen felesleges előre hőbörögni. Maximum ha valakinek nem tetszik a design azt megértem, de attól még funkcionalitását tekintve várjunk az anyázással meg az ’én tuti nem töltöm le’ kijelentésekkel. Miket is tud, vegyük sorra:

Ha ez nem elég itt fent van minden: http://www.apple.com/ios/ios7/

Amire számítani lehetett az a Control Center névre keresztelt alulról felugró rész, ahol a legfontosabb beállításokat tudjuk egyből nyomogatni. Airplane mód, wifi, zene, fényerő, zseblámpa stb… A másik dolog amiről már rég pletykáltak az a multitasking továbbfejlesztése, és most már nem csak az ikonok között tudunk lépkedni hanem látjuk is, hogy a megnyitott programban éppen mi folyik (mint mikor az OS X-ben oldalak között váltogatunk kb). Amit átemeltek még az OS X-ből az az Airdrop, végre nem kell „bump”-olni ha meg akarunk bármit osztani a másik iOS-es cimboránkkal.

ios-7-preview-page.jpg

A következő átalakított ráncfelvarrt alkalmazás a photo, ahol már egyből vannak live filterek, sőt már ott lehet instagram kompatibilis (azaz négyzet alakú) képeket csinálni. A Safariról is érdemes szót ejteni ahol gyönyörűen megoldották a tabok közti váltásokat, és ha weblapcímet írunk, egyből felugranak a kedvenc oldalaink ikonjai. Airdroppal pedig szinkronizálva lesz minden jelszavunk, kedvencünk, könyvjelzőnk pedig átkerül a telefonunkra is.

new-icons-ios7-mockup_1.jpg

Nem fogok mindent leírni (új lopás gátló rendszer, képek hely és idő szerinti elrendezése, új időjárás animált képekkel, új térhatású fő képernyő…) mert az egész iOS okosabb lett, több felhasználó barát funkciót kapott, és már köze  sincs ahhoz a bezárt megkötött rendszerhez mint eddig. Remélem, ez a gyakorlatban sem megy a minőség rovására.  Lehet, hogy nem mindenki erre számított, lehet, hogy nem olyan mint volt, de szerintem azért mert új nem kell tőle megijedni. Steve Jobs halott nem lehet folyton érte bőgni… Ő egy zseni volt ez tény, de Mozart halála után is volt zene… Szerintem adjunk neki egy esélyt, maximum szeptemberben kollektívan újra elkezdhetjük használni a régi Nokiánkat…

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr405356398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.06.11. 22:18:14

azért a régi nokiát már csaknem:-)

flamer 2013.06.11. 22:23:16

"és már köze sincs ahhoz a bezárt megkötött rendszerhez mint eddig"

Mondjuk ebből a szempontból abszolút semmi sem változott, továbbra is bezárt és megkötött rendszer.

Dusan (törölt) 2013.06.11. 22:30:58

Én már elővettem a Nokia 6310i-met, alig 10 éves készülék, 8(!) napig (!) bírja akksival (nem pedig 7 óráig...) és ráadásul beszélek is rajta...

zobod 2013.06.11. 22:56:48

Appletől 4-ik generációs ipadem van, nem hiszem, hogy pusztán a látvány miatt a hatos ios helyére egyhamar hetes fog kerülni. Viszont ha az egyszerű kezelhetőséget nem rontották el, ha javítottak a használhatóságon, akkor nem is érdekes ez az egész vizuálhiszti. Ami nekem a problémám napjaink állítólag elegáns, minimalista UI designával, és ez minden platformra igaz, hogy én azt szeretem ha egy képernyőre ránézek, akkor egyből átjön hogy melyik megjelenített elem mire jó (gomb, link, szöveg, görgető ... stb), ha egyértelmű mindnek a formája, logikus a helye, mindig látszanak, és ha jól elválnak egymástól és a háttértől. És csak sokadlagos szempont hogy művész szemmel nézve jól mutat-e. Sajnos ezeken az tartalmat és vezérlőt egybemosó, színorgiás, designcentrikus felületek ilyen szempontból nem teljesítenek jól. Értem én, hogy jobban néz ki mint egy funkcionálisabb cucc, de a mindennapokban talán a praktikum kellene számítson egy használati tárgynál.

@Dusan: én is 6310i-t használok immár 12 éve és még mindig elég hetente tölteni. Telefonálásra való célhardvernek jobbat szerintem még nem csinált egy gyártó sem, mint a nokia ezredforduló környéki gsm telefonjai.

rexter 2013.06.11. 23:47:07

most komolyan erre várta fél világ az appletől? én azt hittem tv, kocsi, toronyoóra aranylánccal vagy akármi lesz. de ez semmi. tower defense játék remekül fut a 2 éves androidomon, tudok tökrészegen az éjszakai 4-6-son FB üzenetet küldeni csajoknak, elolvashatok bármit, hallgathatok zenét, mi a tököm kellene más?
én elhiszem h ez a fejlődés,minden egyre jobb, gyorsabb, gördülékenyebb, szuperzseni programozók írnak és tesztelnek heteket, hónapokat éveket és évtizedeket, tisztelem is őket, de nem igazán értem minek. igazából erre nincs szükségünk. vagy csak én vagyok korlátolt, és lehet már 100 éve is azt mondták, ennél fejlettebb világ nem lehet. aztán tessék, és ezek az oprendszer babrálások mind fejlődés és egyszer majd kijön belőle valami aminek én az értelmét is látom, de nem vok biztos benne.

hülye példa, de a windows XP egy több mint 10 éves valami. van már újabb, jobb, de igazából minek?

nemecsek ernő áruló 2013.06.12. 05:42:14

@Dusan: Ezt meg tudja csinálni egy Sony Ericsson Xperia ST21 (Tipo) is. És még a felülete sem olyan gusztustalan, mint az új iOS7. És még az androidot is lehet basztatni rajta, mert nem zárt a rendszer. És még okostelefon is. És még.... Szóval nem kell leírni az okostelefonokat, 3G hálózaton szerintem a nokia is lemerülne 1 nap alatt.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.06.12. 06:17:05

@nemecsek ernő áruló: bazmeg, hogy te milyen agy vagy bazmeg! sony experia, igen bazmeg, de tudjuk ki miatt nem terjedt el, ugye, és megbüntetjük őket, egyenként lámpavasra mindent, te okos fasz, na húzzál szépen el innen és gondolkodjál mielőtt írsz, de gyorsan, te talpalávaló alattomos féreg!

jssyjrm 2013.06.12. 06:40:33

Steve Jobs halott nem lehet folyton érte bőgni… Ő egy zseni volt ez tény, de Mozart halála után is volt zene…

>Steve Jobs
>Mozart

Légyszíves mihamarabb lődd magad fejbe.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.06.12. 06:49:06

@jssyjrm: te meg kotord el magad a halálrabaszott kutyád foszló teteme alá, te nyomorult, ormótlan, ízléstelen alvadt geciputtony-nyalogató dagadt hörcsögképű féreg!

2013.06.12. 07:21:12

Mi van?? MI baja MV-nek? Látom, hogy egy elborult fan, de azért ez túlzás. Nem lehetne kimoderálni? Bocs, hogy én is off, de kicsapta a biztit...

Karachar Nevian (törölt) 2013.06.12. 08:34:21

@Magyar Vitéz:

Szervusz Vitéz!
Szép napunk van. Te hogy vagy?

Zabkása 2013.06.12. 08:36:22

Annyit hozzátennék a cikkhez, hogy igaz, hogy ott van az AppStore-ban a "Bump" nevű fájlmegosztó program, de ez inkább Samsung beszólás volt (mert ugyebár a Galaxy S3-at az NFC chip-el is így reklámozták)

taecleau 2013.06.12. 08:52:11

Forradalmi ez az új "flat" felület, szégyen, hogy a windows phone már két éve őket másolja. Döbbenetes, hogy mit meg nem engednek maguknak ott Redmondban!!

Zabkása 2013.06.12. 08:54:32

Mellesleg hihetetlen, mindenki savazza az Apple-t, hogy nem váltzotat a design-on, most megtette, erre ez a baj :D

2013.06.12. 09:19:59

Jómagam ébresztőórának és időjárás előrejelzőnek használom az ájfónomoat, mert egyszerűen egy nagy rakás... Telefonálni telefonnal szoktam, olyannal, ami legalább 3-5 napig bírja. Filmezni és fényképezni pedig kamerával-fényképezőgéppel. Netezésre és programokra ott van az i7-es gépem, win7-tel.
No Apple, no problem...

lobster thermidor 2013.06.12. 09:26:59

Most lefogadom bármibe, hogy az APPLE az iOS8-ban, vagy a 9-ben bemutatja a "forradalmian" új 3D-s képernyő grafikát.

Globetrotter2014 2013.06.12. 15:08:21

@Zabkása: nem az a gond hogy változtatott, hanem hogy most talán siekrült utolérnie a Jelly Beant, úgy 1 év lemaradással, de a sok talpnyalú harcore fan ugyanúgy húházik, mint amikor tényleg forradalmasítottak.

Ráadásul a nagy formatervező guru Ive-tól valami nagyon ütőset vártak. Ez meg arra elég hogy ne kelljen szégyenkezniük az almásoknak egy Galaxy S3 mellett...

Zabkása 2013.06.12. 15:14:43

@ZF2: szerintem ez nézőpont kérdése. Nem azt mondom, hogy a forradalmasítás csimborasszója, de nekem tetszik. Sőt ma este fel is tolom a bétát. De nem látom S3 copynak, pont a samsung nem flat, hanem mindenben csili-vili lószar. Inkább a jailbreak közösségből "vettek kölcsön", ami nem baj, mert én innentől nem is fogok jailbreakelni, amik hiányoztak mostmár benne vannak.

szellemkor 2013.06.13. 15:55:24

De hiszen ez borzasztó!
Ez nem apple-android ellentét kérdése, ez egy megsemmisítő csapás a retinára. Erre nincs a jóízlés inerciarendszerén belül magyarázat. Próbálnék gazdaságit keresni: Kínában akarják egyedül növelni az eladásaikat??? Ez a szín- és formavilág az első színes kijelzős koreai telefonok és kínai klónjaik idejét idézi de még egy 16 színű Atariban vagy ZX Spectrumban is ízlésesebb színek voltak.
Próbálom azt gondolni hogy ez az ember, a dizájner egy folyamatos LSD tripen van, de akkor minek dolgoztatják?
Egy szóval értetlenül és döbbenten nézem a felfoghatatlant.
süti beállítások módosítása