Sony VAIO E14 - Megbízható alapmodell

Megjelent: 2013.05.12. 23:48
Írta: colorcam

A Sony VAIO E-sorozatának 14 hüvelykes notebookját kaptuk tesztelésre, ami a VAIO három sorozatát tekintve a leggyengébb konfiguráció (E, S, T), de korántsem beszélhetünk rossz gépről. Lássuk, mivel is van dolgunk!

e14_black_small-760d.jpg
        

Ha kézbe vesszük a VAIO E14-t, egyből szembetűnik a Sonytól jól megszokott elegáns külső, az egyszerű ,ám nagyon is tetszetős gépház. Nálunk egy fekete-piros modell járt, de megvásárolhatjuk még fehér, ezüst és pink színekben is.

A billentyűzetet külön kiemelném, mert kifejezetten kényelmes rajta gépelni,  valamint a külső fényviszonyokhoz is alkalmazkodó billentyűvilágítás is praktikus és látványos eleme a gépnek. A készülék  2,3 kg-os súlyával teljesen átlagosnak mondható.

A gépház alatt egy kétmagos Intel i3 2350M dolgozik 2,3 GHz-en, ehhez párosul 4 GB DDR3-as RAM, amiről elmondhatjuk, hogy bőven kielégíti az irodai igényeket, sőt túlmutat azokon. Ennek ékes példája, hogy az integrált Intel HD 3000-es videókártya mellé szereltek egy AMD Radeon HD 7650M-et, ami a maga 1 GB ramjával lehetővé teszi, hogy akár komolyabb játékokat is futtassunk, annak ellenére, hogy a VAIO E14 nem számít gamer gépnek.

Google-Nexus-4-Review-front-angle_1.jpg

Találunk a laptopban egy 500 GB-os Hitachi winchestert is, amely 5400 rpm-es fordulatszámon pörög. Ezt nem nevezhetjük villámgyors merevlemeznek, de ez egyáltalán nem zavaró, nem lehet észrevenni használat közben. Négy darab USB portot pakoltak a gépbe, ebből az egyik már 3.0-ás. Ezenfelül az említésre méltó hardware-ek még egy Matshita DVD-RW, Bluetooth, HDMI- csatlakozó.
Ja, igen! És az akkumulátor. Nagyon kellemes csalódást okozott az E14 8-cellás akksija, ami abszolút átlagon felülinek mondható. A VAIO másik két sorozatára (S, T) jellemző a nagyon hosszú üzemidővel megáldott akkumulátor, de az ebben található is simán kitartott 6-7 órán keresztül.

sony-vaio-e14a_s11-660.jpg

Hogy ne csak a pozitívumokról essen szó, megemlíteném, hogy a gép touchpadjával nem voltam megelégedve, valahogy furcsa volt a navigálás vele. A touchpad alja alá rejtett két gombbal nem tudtam megbarátkozni, a kurzor mozgatása is idegennek tűnt, de ez biztos csak megszokás kérdése.
A tesztelés ideje alatt Windows 8 operációs rendszer futott a VAIO-n, ami finoman szólva is gyerekcipőben jár még PC-n. Véleményem szerint telefonon és táblagépen jól működik és elfogadható a Microsoft csempés őrülete, de egy laptopon vagy egy asztali számítógépen már elég merész. Úgy gondolom, hogy egy stabil Windows 7-el még élvezetesebb lett volna a gép használata. 

3_1_1.jpg

Összességében nézve a Sony VAIO E14 optimális választás nagyon sokak számára a megnyerő külseje és tudása miatt is. Ár érték arányban jó vételnek számít, most, 2013 tavaszán körülbelül 190.000 magyar forintért vásárolhatjuk meg a boltokban a notebookot, amihez két év VAIO CARE garancia jár.

A készüléket a Sony hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr555294524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása