LG55UF950V UHD 3D TV - A tévézés nem halott, csak átalakult

Megjelent: 2015.09.29. 00:40
Írta: colorcam

És akkor jöjjön egy újabb TV teszt, nevezetesen az LG egyik legújabb üdvöskéje, az LG 55UF950V, ami egy 55 collos ultra HD felbontású csúcskészülék.

lg2_1.jpg

A TV külső megjelenése igazán ütősre sikerült, ami leginkább az új kialakítású akusztikus ívelt talpnak köszönhető, ami nemcsak kiváló minőségű, de a kialakítása nagyban hozzájárul a kiváló hangminőségéhez is, amit egy Harman Kardon 4.2 csatornás hangsugárzó rendszer szolgáltat. Ez az összeállítás olyannyira jól sikeredett, hogy hangzásban nagyobb élményt nyújtott számomra, mint a saját 100.000 Ft-os hangprojektorom.

A modell másik feltűnő része a 140 cm-es Cinema Screen képernyő, ami természetesen 4K felbontású. Magát a képernyőt igen vékonyra tervezték, mindössze 1,5 cm - az elektronika a fehér színű hátsó kiemelkedő részben kapott helyet, ami így 4,7 cm-re növeli a középső résznél a vastagságot. A csatlakozó panel a szokásos bemeneteket tartalmazza: 4 HDMI-t (ARC- és MHL-képes is van közöttük), 3 USB-t, egy analóg/digitális és két műholdas vevőhöz használható antennabemenetet kapunk, meg persze néhány analóg csatlakozót is, ha esetleg régebbi eszközzel is szeretnénk a tévét meghajtani.

lg8.jpg

A készülékez természetesen egy kiváló ergonómiai tulajdonságokkal bíró mozgásérzékelő távirányító jár, ami az egyik legjobban megtervezett a piacon. Az idei évben a Magic Remote jelentősen átalakult, hiszen már a numerikus kezelőpanelnek is helyet szorítottak rajta a különféle funkciógombok mellett. Ennek köszönhetően a megszokott, régi típusú távirányítóra nincs is szükség, így végre az idei évtől a csúcskészülékek már csak ezzel az egy irányítóval érkeznek. Ezenkívül a kurzor pontosságán is sikerült javítani. Ennek kifejezetten örültem, hiszen a mostani Samsung SMART tévémnél két irányító van, és sajnos a SMART Remote nem teljes funkcionalitású, így néhány esetben mindkét irányítót használni kell, ami mondanom sem kell, hogy milyen idegesítő tud lenni.
lg7.jpg

 

Jellemzők

Az LG eddig is kiváló minőségű IPS-panelt tudott gyártani, így a tévébe is saját megoldása került. Ennek különlegessége egyrészt az, hogy integráltan tartalmazza a 3D megjelenítéshez szükséges polarizációs szűrőt, emellett jól integrálható az előlappal, ami csökkenti a belső tükröződést.  Az Ultra HD 4K IPS panel (3840×2160 pixeles) és ColorPrime technológiának köszönhetően (az átlagos LED LCD tévéknél teltebb, gazdagabb, valósághűbb árnyalatokat képes megjeleníteni) a színvilág és a kép minősége kifogástalan. A 4K felbontás mellett képes a FULL HD képminőséget UHD közeli szintre felskálázni, feljavítani, ami azért is kiemelendő, mert manapság elég kevés tartalom érhető el ebben a felbontásban - emiatt korábban számomra egyáltalán nem volt fő szempont tévé vásárlás esetén az UHD. A végeredmény azért nem lesz olyan, mint egy eredetileg is 4K felbontású videó, de mindenképpen érzékelhető a különbség.

lgsok.jpg
Ugyancsak az IPS panelnek köszönhetően oldalról vagy felülről nézve sem torzulnak a színek, plusz a kontraszt is állandó. 6 előzetes képi beállításból lehet választani: Eco, Élénk, Fotó, Játék, Sport, Színház. Én kifejezetten szeretem a fényes, harsány színekkel operáló beállításokat, így leginkább az Élénk és a Sport jött be, ha valakinek ez túl zavaró lenne, akkor ajánlom a Fotót, ami leginkább az arany középútnak felel meg. Persze ha valakinek így sem lenne tökéletes, akkor a profi módot javasolom, ahol mindenki úgy állítja be a paramétereket, ahogy neki a legmegfelelőbb. Számos beállítási lehetőség található ezzel kapcsolatosan az Interneten is.


A 3D tekintetében nem mennék bele a részletekbe, mert mindenki döntse el maga, hogy passzív vagy aktív. Én személy szerint aktív párti vagyok, de ettől függetlenül élmény volt rajta 3D filmet nézni, ami leginkább a képernyő méretének volt köszönhető, de a négyszeres felbontás is sokat dobott rajta. Persze ez függ attól is, hogy milyen tömörítéssel töltjük le az adott filmet.

 

Irányítás

És akkor most térjünk át a számomra legjobban kedvelt részre, az operációs rendszerre. Az LG a tavalyi évben mutatta be először a webOS névre keresztelt tv operációs rendszerét, ami olyannyira jól sikerült, hogy véleményem szerint a mai napig nem tudta a konkurencia felvenni vele a versenyt. Vannak próbálkozások, mint pl. a Samsung új rendszere, a Tizen, de nekem ezek inkább „koppintásnak” tűnnek csak. Persze ennek a rendszernek is megvoltak/vannak a maga hibái, amit az idei évben az LG egy frissítéssel próbált orvosolni. Ilyen volt pl.: a rendszerbetöltési idő, ami egy alsóbb kategóriás készülék esetében 5-7 másodperc is lehetett, ami azért valljuk be, hogy nem a legjobb. Az idei frissítésnek köszönhetően ezen ezt az időt sikerült 2-3 másodperce csökkenteni. Itt meg kell jegyezni, hogy PLEX Media Szerver (LAN vagy wi-fi-n keresztül képes hozzáférni a számítógépen tárolt médiafájlokhoz) használata esetén többször is előfordult, hogy a menü előhívásakor majd 10s-ot kellett várni a kurzor feltűnésére, de ezen kívül nem tapasztaltam lassú működést.

lg.jpg
A különféle beállítások, funkciók továbbra is többnyire úgy érhetőek el, illetve módosíthatóak, hogy közben látható az éppen futó film, tévéadás vagy játék. A jobb felső sarokban megbúvó ikonokkal hívhatóak elő a rendszerbeállítások, illetve a bemeneti vezérlő.  A multitasking nagyon jól működött már az előző verzióban is, és itt is kifogástalanul teljesített ez a funkció. Ennek segítségével pillanatok alatt vissza lehet térni a előzőleg használt alkalmazásokhoz, tévécsatornákhoz.

A másik nagy változás szerintem a böngészés adta élmény, ami most már sokkal gördülékenyebben ment, mint az előző verzión. Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy tökéletes Magic Remote ide vagy oda, nekem jó pár kellemetlen percet okozott a weboldal URL-ek bepötyögése :D Ezenkívül természetesen az LG legtöbb modellje irányítható USB-vel, csatlakoztatható egérrel és billentyűzettel is, valamint egy ingyenesen letölthető alkalmazásnak köszönhetően okos telefonról is, ami elsőre sokkal izgalmasabbnak hangzik, mint amilyen.

lg3.jpg

Mindent összevetve szerintem egy fantasztikusan jó tv-t tesztelhettem. A képminősége csodálatos, a webOS-nek köszönhetően élmény volt rajta a tévézés és talán ez a legnagyobb előnye az LG-nek a mostani piacon. A LG55UF950V azt csinálja, amit kell - nem lassú, videók esetén a legtöbb formátummal megbirkózik és végre a távirányító is jó kialakítású, plusz a Cineam Screen kialakításnak köszönhetően látványnak sem utolsó. Azt egyelőre nem tudom nektek megmondani, hogy a konkurencia modelljeinél mennyivel jobb vagy rosszabb, mert ilyen kategóriájú készülék nem mindennap van nálam, de bízom benne, hogy a jövőben lehetőségem lesz objektív képet adni más gyártók felsőkategóriás készülékeinek tudásáról is.

A nálunk járt teszt készülék ára: kb. 680.000 Ft

 

Szöveg: Csekő Tomi

 

Férfias témák még:

BEKÖSZÖNT A TÉNYLEG OKOS TÉVÉK KORSZAKA - SONY

SKIZOFRÉN JÖVŐT VIZIONÁL A MICROSOFT

MAZDA 2 - ELINDULNI NÉLKÜLED, NA MÉG MIT NEM

PEUGEOT 308 SW - EZT A KOMBIT SOFŐRREL KÉREM

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr757843346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása