Tölts egy estét Izraelben! - Ízutazás a Mazel Tovban

Megjelent: 2017.03.02. 10:33
Írta: colorcam

A gasztronómia folyton megújuló terepén újabb és újabb nemzetek konyháit fedezhetjük fel. Az utóbbi években már nem csak közel-keleti ételekről beszélünk, hanem egyre részletesebben ismerhetőek meg a régió különböző országai, ami remek irány, elvégre csupán geográfiai okokból nem vehetjük egy kalap alá például Irak és Libanon konyháját. A Földközi-tenger sokszínű partján fekvő Izrael meglehetősen fiatal állam, ami azonban annál régebbi hagyományokból táplálkozik. Rengeteg helyi zöldséggel, lapos kenyerekkel és különleges fűszerezésű húsokkal tarkított világa az utóbbi évek legfelkapottabbjai közé tartozik. Elterjedésében úttörő szerepet vállalt a philadelphiai Zahav étterem 2008-as nyitása óta, Budapesten 2014-ben pedig a Mazel Tov étterem és bár nyitotta meg az érdeklődők számára az izraeli konyha kapuit.img_20170218_002942_369.jpg

A budapesti vigalmi negyedben működő étterem februárban megrendezte első borvacsoráját, autentikus izraeli fogásokkal és hozzájuk illő tételekkel. Kelemen Áron séf, aki 9 hónapja dolgozik a Mazel Tov csapatával, elmesélte, hogy valósággal megfertőzte őt ez a különleges fúziós konyha, ami jellemzően észak-afrikai, libanoni és szír alapokon nyugszik. Ezzel az estével az volt a céljuk, hogy megmutassák az alapanyagok és az ízvilág sokszínűségét, de egyúttal betekintést nyerhettünk abba is, hogy hol tart napjainkban az izraeli borkészítés. Utóbbiról az étterem két sommelier-je mellett Szik Mátyás örökös magyar sommelier bajnok mesélt nekünk az est folyamán.

Vendégváróként egy amolyan egyszerű, de nagyszerű fogás érkezett a tálakban: ropogós pita, fűszeres édesburgonya, korianderes tahina mártogatóval. A gazdag és selymes szezámkrém maga volt a tökély, a fogáshoz párosított proseccóval pedig remek párost alkottak. Előételünk karamellizált édeskömény volt lágy, sós kecskesajttal a tetején. A közepébe szúrt karamell lap édessége és ropogóssága izgalmas kontrasztot adott az ételnek ízben és állagban egyaránt. A Barkan borászat Chardonnay-ja krémességével és finom fűszerkészletével tett hozzá mindehhez.

Az est legérdekesebb fogása a leves volt. Tudom, hogy ez furcsán hangozhat, de gondoljunk csak bele, micsoda feladat bort párosítani az édeskés-savanykás paradicsomleveshez? Nos, nem egyszerű. Ez a leves ráadásul kovászolt kenyérrel lett sűrítve (egy régről fennmaradt eljárás), ami plusz savanykásságot és mélységet adott neki. Sommelier bajnokunk azonban gondolt egyet és a Barkan Merlot-ját javasolta mellé. A merlot egy jellemzően selymes, fűszeres vörösbor, ami egészen kivételes ízpárt alkotott a levessel.

Már önmagában emiatt az élmény miatt érdemes volt ellátogatni erre a vacsorára! Két főétel következett a sorban: a marinált lazac mellett citrusos bulgursaláta tornyosult, amit a Dalton pince Fumé blanc-jával öblítettünk le. A tökéletes állagú hal két napos citrusos pácolást követően, egyenesen a grill lapról került a tányérunkra. Második főételünk báránysült volt mograbiah-val körítve, ami a mi tarhonyánk távoli rokona. Az aszúban párolt körte és a házilag savanyított birsalma tette fel a koronát erre a fogásra. A kíséret ezúttal egy élénk, gyümölcsös vörösbor, Petit Syrah volt.

Desszertválogatással zártuk a sort: egy kanálból mangós labaneh (joghurt) krém kacsintgatott, a kelyhekben erdei gyümölcsös malabi (tejpuding), mellette pedig a híres jeruzsálemi sajttorta díszelgett, amivel különösen jó párt alkotott a Dalton pince Alma névre hallgató chardonnay-ja. Újabb bizonyítékként arra, hogy a száraz borok milyen szenzációs párt alkotnak az édességekkel!

img_20170218_001618_938.jpg

Öröm volt látni egy sikeres étterem újabb remek ötletének megvalósulását és azt az őszinte izgatottságot, ahogy a szervezők figyelték a vendégek reakcióit. Tass Richárd, az étterem vezetője elmondta, hogy ezzel az estével egy borvacsora sorozatot szeretnének elindítani, így számíthatunk hasonló tematikájú rendezvényekre a közeljövőben. 

Mazel Tov

cím: 1073 Budapest, Akácfa utca 47.

web: mazeltov.hu

Facebook oldal

 

Szöveg és képek:

15970628_10208611989529183_907557526_n.png

 

Egyél velünk!

FRANCIA CSIRKE, MAGYARUL FŰSZEREZVE

BOCUSE D'OR - A NAGYON NAGY SZAKÁCSVERSENY

LA PARRILLA - TŰZRŐL PATTANT ÍNYENCSÉGEK A SZABADSÁG TÉREN

MACESZ BISTRO - TORRENTE IS IDE JÁR

CASCA - A CSOKI-MENNYORSZÁG

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr6012306661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása