A közismert Zsidónegyed egyik legfrekventáltabb utcájában található étterem már elsőre is egy nagyon barátságos, családias arcát mutatja és ez a későbbiekben méginkább tovább mélyül bennünk. Bosszúságot maximum az okoz, hogy szombat ebédidőben a belvárosban kihívás parkolni, nemcsak nekem, aki ebben nem annyira jó, hanem mindenki másnak is.
A Macesz Bistro jelenlegi formáját 2015 tavaszán nyerte el, jót tett neki a frissítés. Jó látni, hogy vannak még olyan szerencsés párosítások, amikor mindezt úgy érik el, hogy a múlt nyomai megmaradnak, anélkül, hogy az nyomasztó vagy túlságosan poros lenne. A konyhájuk annyiban speciális, hogy ugyan nem kóser, de jórészt zsidó receptek szerinti ételeket készítenek Tasnádi Ákos séf vezetésével. Ő és csapata remek érzékkel gondolta újra a hagyományos ízeket, és hagyta meg azokat a fogásokat (pl. ludaskása), aminél amúgy sem szeretne az ember újításokkal találkozni.
Szombat délelőtt van, az étterem jól láthatóan tele visszajáró vendégekkel, családokkal. A kiszolgálás nem tolakodó, de maximálisan készséges és kedves, valamint pincérünket nem lehet zavarba hozni, ismeri a pontos összetevőket és az elkészítési módokat.
Választhatunk degusztációs menüt vagy rendelhetünk az a’la carte sorból is. Végül két kóstoló menüt kérünk, az egyik egy tradicionális zsidó ételsor (zsidótojás, töltött libanyak, húsleves maceszgombóccal, sólet tojással és a klasszikus flódni), a másik pedig a Macesz menü (tabulé, kecskesajt-krokett céklával, tengeri süllő túrógnocchival, marhapofa vadas maceszgombóccal, csokoládétorta). Kiváló borokat és Kreinbacher Pezsgőt is kínálnak hozzá, látszik, hogy átgondolt az italválaszték is és nem csak az alkoholos italok tekintetében, mert remek házi szörpöket is kínálnak.
Az adagok pont akkorák, hogy kényelmesen végig lehessen enni mind az 5 fogást, de a gyomor könnyítése érdekében a menü része egy hűsítő granita is. Nekem nagy kedvencem lett a zsidójotás, melyhez házi diós kenyeret és kalácsot is adnak, valamint a húsleves maceszgombóccal, mely egy pici gyömbért is tartalmaz, a flódni pedig egyértelműen magáért beszél. A tengeri süllő túrógnocchival szintén csodálatos, főleg azok számára kihagyhatatlan, akik valami könnyedebbre vágynak.
Tasnádi Ákos séffel való beszélgetésünkkor csak megerősödik bennem az, amit az ételek kóstolásakor és egyáltalán úgy összességében éreztem az étteremmel kapcsolatban. Ritka az ilyen letisztul gondolkodás, pontosan látják és pozicionálják magukat a budapesti éttermek között, nem akarnak nagyobbat harapni, mint amit elbírnak. Ákos elmondása szerint nem céljuk, hogy a fine dining éttermek közé kerüljenek, sem pedig hogy felsőkategóriás hely legyenek, egy felfelé ívelő, tisztességes konyhát szeretnének vinni. Mindemellett az elsődleges cél, hogy erős, kiegyensúlyozott kínálatot és minőséget biztosítsanak vendégeiknek, viszont ebben nem engednek és kiválót akarnak nyújtani minden egyes napon.
Összefoglalva az eddigieket tényleg azt tudom mondani, hogy bátran próbálja ki mindenki a Macesz Bistrót, mert remek konyhát visznek és az árak sincsenek túllőve. A tavaszi étlap pedig remekül sikerült!
Az már csak hab volt a tortán, hogy összefutottunk tinédzserkorunk kedvenc antiszuperhősével, Torrentével is, kolléga büszkén feszít vele a közös képen.
Macesz Bistro
Cím: 1072 Budapest, Dob utca 26.
Web: www.maceszbistro.hu
Szöveg: Bércesi Fanni
Képek: Farkas Marci
GIMME MORE:
MATRJOSKA - HAMISÍTATLAN OROSZ ÍZEK A LŐRINC PAP TÉREN
BARAKA - MOLEKULÁRIS FINE DINING
CODE ZERO BUDAPEST - ERŐS ÚJFIÚ A BORBÁR PIACON
Bloglovin'-on követsz már minket?
Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG
Instagram: @COLORCAM_MAGAZINE
Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?
Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!