Elhagyatott helyek - Az Óbudai Gázgyár

Megjelent: 2015.11.29. 23:28
Írta: colorcam

Egyre több olyan helyre cipeljük fel vagy éppen le tükörreflexes gépünket, amire sosem számítottunk. A Bazilika a turisták elől lezárt legmagasabb pontja után most az 1984 óta "nyugalmazott" Óbudai Gázgyárba volt szerencsénk eljutni egy fantasztikus idegenvezetővel az élen.

img_3586.jpg

Csallóközi István egykori vezérigazgató kalauzolt minket a kísértetjárta helyeken. Ahogy az idő eljárt az üzem felett,  a Budapest teljes gázellátását szabályozó egykori diszpécserközpontot és az igazgató úr irodáját is letörölte a kor a térképről. A Graphisoft Park egy részén azonban még mindig ott ácsingóznak az említett épületek, melyek bepillantást nyújtanak Budapest hőskorába.

Az Óbudai Gázgyár a maga idejében a legkorszerűbb technológiát alkalmazta: szénből napi 250 ezer köbméter gázt termelve biztosította a főváros gázellátását több mint hetven éven keresztül. A történelem nyomai a mai napig fellelhetőek, bár érdemes vigyázni, géppel a kézben egy figyelmetlen lépés, és könnyen beszakadhat alattunk a padló vagy egyéb finomságok történhetnek. 

A Canon Hungária által szervezett eseményen tesztelésre is lehetősége volt a csapatnak, így a legtöbben rögtön magukhoz kapták az új retro külsejű EOS M10-et és persze az 5D Mark III-re is az elsők között csaptak le. Én saját géppel (6D) és optikával felszerelkezve érkeztem. Kedvenc fix 14-es obimmal jártam végig az épületeket, hogy minél jobban tudjak játszani a térrel és az árnyékokkal. Imádtam. 

A túra végén lehetőségünk nyílt felnézni a felújított gázgyári víztorony tizenegy emelet magas legfelső szintjére is. Az óraházban valamint a generátorházban járni is óriási élmény volt, az pedig bámulatos, hogy a dízelgenerátor napjainkban is működőképes, noha kizárólag 110 voltos egyenáramot képes előállítani.

Azonban el kell keserítsek mindenkit aki kedvet kapott, hogy meglátogassa a gyár területét: az épületegyüttes el van zárva a kíváncsi szemek elől, így csak a képeken keresztül lehettek részesei az élménynek :)

(Érdemes azonban résen lenni, mert bizonyos időközönként szerveznek ide budapesti városnéző programok keretében túrákat, legközelebb pl. a Budapest Beyon Sightseeing december 12-én és 19-én.)

 

Marci

 

Kóborolj velünk:

ZENE A KAZINCZY UTCÁTÓL PALAUIG - A BELAU PROJEKT

ROSSZ NEVELÉS

SKÓTSZOKNYÁBAN A GELLÉRT SÖRÖZŐBEN

3 HELY, AHOL FÉNY DERÜL PILSEN TITKÁRA

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr418123648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása