Warhol Budapesten találkozik Lichtensteinnel és a magyar pop-art műveszettel

Megjelent: 2015.10.15. 14:42
Írta: colorcam

A budapesti Ludwig Múzeum ad otthont a Peter és Irene Ludwig által összegyűjtött pop-art műveknek. A tárlat érdekessége, hogy az amerikai és európai sztárművészek mellett számos meghatározó hazai képviselőt is felvonultat. Mi már végigmentünk mind a két emeleten és nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a kiállítás tagadhatatlanul az elkövetkező hónapok egyik legnagyobb kulturális eseménye lesz, melyet számtalan kiegészítő programmal tesznek még izgalmasabbá.

image_79.jpg

A pop-art az ’50-es évek végén, ’60-as évek elején jött létre először Angliában, majd az Egyesült Államokban. A nyugati művészetben ez inkább a jóléti fogyasztói társadalom kritikája volt, míg a magyar, illetve közép-európai alkotóknak gyakran kétértelmű, politikai felhangú művei születtek. A ’60-as évek közepétől a hazai művészek olyan formai elemeket vettek át az amerikaiaktól, mint például a montázs, a felnagyítás, sokszorosítás, az ún. combine painting műfaja és a szitanyomás technikája. Míg a tengerentúlon a pop-art képviselői közt sokan a műfaj ünnepelt sztárjai voltak, addig a hazai alkotók munkásságának kisebb részét képezték ezen művek.

image_77.jpg

A Ludwig Múzeumban  két szinten tekinthető meg a tárlat, ahol a pop-art ikonikus művei mellett kevésbé ismert festők alkotásait is megcsodálhatjuk. Természetesen szerepet kapnak a műfaj zászló vivő művészei, nevezetesen Andy Warhol és Roy Lichtenstein, így testközelből érezhetjük, ahogy  Elvis Presley fegyvert fog ránk, láthatjuk a híres pink koponyát és a képregényszerű, szintén világszerte ismert szőke nőt. A képek mellett szerepet kapnak a tárgyak is, melyek korábban a mindennapi használati tárgyak voltak, de ma inkább már csak érdekes díszei a lakásunknak. 
image_82.jpg

A kiállítás 2015. október 9. és 2016. január 3. között tekinthető meg. A szervezők számos kiegészítő programmal készülnek. A Lumu Facebook oldalán egymás után hirdetik a köztiszteletben álló művészettörténészek által vezetet tárlatlátogatásokat, a gasztronómiai programokat és az érdekes workshopokat. 

 

Pacsuta Ági & Pozsgai Brigitte 

 

  

Olvass tovább!

A legszebb, a lemeglepőbb és a legmenőbb - Legek a Mercedes-Benz Fashion Week-en

A Louvre-on túl - 8 múzeum Párizsban, ami megér egy sétát

"Nem akartam színész lenni" - beszélgetés Kautzky Armanddal

3 hely, ahol fény derül a pilseni sör titkára

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr997970677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása