Nyomtatott karral él a Metal Gear Solid srác

Megjelent: 2016.06.07. 09:00
Írta: colorcam

A hétvégén már többször láttam a Deák téren az akkor még számomra ismeretlen angol srácot. Nem túlzás, hogy szinte mindenki felkapta a fejét, amikor elhaladt mellettünk. Az emberek először értetlenkedve összesúgtak, de a benyomások sosem voltak negatívak. Az első megdöbbenés után a legtöbbünkből hirtelen gyerek lett és ámulatba esve néztük, hogy milyen menő James robotkarja.

separated-arm-metal-gear-man.gif

Sokan robotzsarunak és Iron Mannek nevezték el, pedig Ő az egyetlen Metal Gear Solid ember.

James Young 4 éve a vonatállomáson a peron szélén sétált, mint ahogy tette ezt már jó párszor korábban is. Aztán egyik pillanatról a másikra több tonna fém csapta meg hátulról. A tragikus balesetet az akkor 22 éves srác ugyan túlélte, de két végtagját is amputálni kellett: a bal karját és lábát.

A sors fintora, hogy a Londonban élő Young mindig is érdeklődött a robotika iránt, balesete előtt az egyetemen is ebben a témában hallgatott előadásokat. Ma élettani kutatóként dolgozik, így kapva kapott az alkalmon amikor a Metal Gear Solid videójátékot is jegyző Konami vállalat pályázatot hirdetett. Kikötés volt, hogy a jelentkező amputált videójátékos legyen. A miértre egyszerű a válasz. Snake, a játék főhőse, ugyancsak bionikus végtagot kapott, miután elveszítette a karját. 

big-boss-bionic-arm-metal-gear-solid-v-the-phantom-pain-wallpaper-hd-desktop.jpg

A tervezők hónapokat dolgoztak a testrészen, mire az elnyerte végleges alakját és előállítható lett 3D-s nyomtatással. James büszkén mutatta be a múlt héten Budapesten megrendezésre kerülő Brain Bar előadójaként, hogy mire is képes cyborg oldala. Kezdjük ott, hogy a telefonját a karjából töltötte, ennél lazábbat azt hiszem még egy sci-fiben sem láttunk. Aztán bekapcsolta a lézert, az elemlámpát, majd a LED fényeket, melyek színét aktuális hangulata szerint állítja be. A bónusz, hogy konkrétan saját drónt is tud reptetni a karjáról, ám nevetve azt mondta, ez a funkció most nem elérhető, mert leégette a szerkezet motorját. 

php7eyzlu.jpg

A robotkart egyébként nyilvánvalóan hosszabb időn keresztül nem tudja viselni, mivel egyrészt 4,7 kilót nyom, másrészt nem a csontokhoz van illesztve, hanem szíjakkal van a testére erősítve. És nem, nem agyhullámokkal irányítja a művégtagot (bár már Ausztráliában folynak ezzel kapcsolatos kutatások), hanem a hátán található szenzorok alatti izmok mozgatásával. A kéz fogása nem túl erős, pont optimális, így James pl. egy bögrét vagy egy telefont simán meg tud tartani. A kart jelenleg csak a másik kezével tudta pozicionálni, mert előző nap elszakadt benne egy kábel. Ahogy az Iron Man első részében tette a főhős, ő is sokszor magának szereli vagy pimpeli bionikus testrészét.

img_3347.JPG

Motiváló és inspiráló volt James Younggal találkozni. Egyrészt mindig energialöketet kap az ember, amikor látja, hogy mások honnan képesek felállni, másrészt öröm tudni, hogy a technika további fejlődésével a jövő sorstársainak is megváltást hozhat. 

Ja és még valami: ez a srác sosem felejt el mosolyogni!

M.

 

Nézzétek meg a róla forgatott BBC kisfilmet:

Első rész

Második rész

 

Forrás:

jamesahy.com

BBC Three

 

Lelke rajta

8 ÉVESEN FELNŐTT, 25 ÉVESEN AGGASTYÁN

HA FIZETSZ, AZ NEM MEGCSALÁS - SZEXIPAR JAPÁNBAN

ÍZEK, ÉRZÉSEK, INDONÉZIA

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Szólj rám, ha hangosan énekelek: HELLO@COLORCAM.HU

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr458784194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása