50.000 EUR és megéri, mi az?

Sennheiser HE 1

Megjelent: 2017.12.06. 11:28
Írta: colorcam

Szavakkal leírhatatlan, mit tud a Sennheiser HE 1 fejhallgató rendszere, de az biztos, hogy a kedves olvasónak is meglepetést okozna. Nagyon szűk az a réteg, aki valóban megengedheti magának, hogy egy ilyen csodát tartson a vitrinben a királykobra mellett, így kapva kaptunk az alkalmon, amikor meghívtak, hogy szem- és fültanúi lehessünk ennek az igazi ereklyének. 

img_0072.jpg

Persze ilyenkor érkeznek a kommentek, hogy hű meg ha, de jó, hogy lehet kapni, meg inkább vennék lakást az árából. Ez így teljesen rendben is van, viszont azt is meg kell érteni, hogy a HE 1-nek van helye a világban és van olyan is, aki tényleg kapásból kettőt rendel belőle, közvetlenül a gyártótól.

A másik dolog, ami sokkal inkább indokolt, hogy magának a brandnek is meg kell tudnia mutatni időnként, hogy mire képes, ahogy korábban tette ezt a legendás Orpheus-szal is, aminek az ára a használtpiacon jelenleg is az egekben van. Míg a számlaképes egyéni vállalkozó Infinitit vesz a bevételből, addig a Sennheiser egy presztízs-értékű terméket alkot, amire méltán lehet büszke a gyártó.

img_0068_1.jpg

Az, hogy miért ajnározom a HE 1-et, annak ennyire prózai okai vannak. Ugyanis nem csak az audiofil felhasználók fogják eldobni az agyukat, hanem az egyszeri laikus is, mint én. Amikor megérkeztem az Aria Hotel egyik szobájában felállított demo helyszínére, még igen szkeptikusan álltam a dologhoz. Itt kezdődött azonban az igazi műsor. Nem csupán egy mezei fülhallgatóról van ugyanis szó, hanem a hozzákapcsolódó erősítőről is, ami nagyon komoly és lélekmelengető előadással üdvözli azt, aki megnyomja a bekapcsológombot. Utóbbi nagyon finoman csúszik ki a helyéről, a vákumcsövek pedig előbukkannak és rögtön elkezdenek felmelegedni. Végül a fejhallgató fölött elhelyezkedő üveglap nyílik fel, ezzel zárva az örömtáncot. Utóbbira pedig van ok, hiszen olyan ínyencségekkel biztosítják az utánozhatatlan élményt, mint a levegőnél is könnyebb elektrosztatikus réteg, ami nem engedi torzítani a hangzást, amikor az elektronikus jelek megrezegtetik. Például. Vagy ott van a platinával bevont membrán vagy a márványborítású erősítőház vagy a kvarcüvegmembrán, melyek mind-mind szerepet kapnak a zajcsillapításban.

img_0077.jpg

Hallgatni bármit a HE 1-gyel csukott szemmel érdemes, hiszen akkor figyel igazán oda az ember az apró rezgésekre, amiket egyébként nem feltétlenül hall meg. Minden ami CD-ről vagy a veszteségmentes hangfájlokat játszó Tidal-ról érkezett a fülembe, hibátlanul szólt. Igazi atomrobbanás volt minden, ami jazz és persze a jó öreg Sinatra, aki privát koncertet tartott csak nekem. Ezt tudja a HE 1. Meglep, hiszen a füles kellemes viselete miatt megfeledkezhetünk róla és olyan érzésünk támadhat, mintha nem lenne a fejünkön semmi. A koncertélmény pedig körbevesz, akár Chris Martin, akár Rihanna énekel nekünk és csak pislogunk, hogy honnan jön a hang.

Extrákra ne számítsunk: nincs Bluetooth és a többiek, ráadásul ha ketten szeretnénk elmerülni a zenében, ahhoz is mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, és az 50 000 EUR-ón kívül még egy húszacskát rá kell szánnunk. 

A Sennheiser HE 1 olyan termék lett, amelyben minden benne van, ami az emberiség jelenlegi tudása alapján benne lehet. Jó ötletnek tartanám elküldeni az elsőnek felfedezett lakott bolygóra, vagy pusztán kiállítani egy olyan hall of fame-ben, amit az utókor örökre megőriz. Ámen.

Szöveg és képek:

Marci

 

Szevasz Uram!

HANDBIKE FORRADALOM MAGYARORSZÁGRÓL

ELÉG MENŐ EHHEZ A FÜLED? - BEOPLAY H4 ÉS BEOLIT 17 TESZT

HONOR 8 TESZT - JOBB, MINT AZ AKTUÁLIS CSÚCSTELÓD?

SPORT OKOSESZKÖZÖK ÉS ZENE NÉLKÜL? FELEJTSD EL!

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr8813427539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2017.12.07. 15:08:23

Szerintem meg iskoláztassunk ki 10 afrikai gyereket az árából.

FayRodisz 2017.12.07. 15:24:00

Hűha... Nem véletlenül lapátolok a Hi-Fi felé, de ahogy elnézem nem jó erősítőt kell építeni, hanem kitalálni tömény balfaszságokat amivel lehet a pénzes parasztokat vakítani.
Levegőnél könnyebb - ergó valahol a sztratoszféra vagy akármelyik szféra magasságában lebeg.
A márványborítás mint zajcsillapítás a fülben. Tehát attól jó egy füles, ha a doboza márványból van. Ami normál esetben azért vagy másfél méterre van a fültől.
Vesztességmentes hangfálj. Húba.. Olyan nincs, a digitális hangrögzítés veszteségekkel bír, tudom most jön a sok agyhalott a mintavételi frekvenciával meg a fas--m tudja melyik képlettel, de még egyik sem tudta elmagyarázni, hogy a full 1111111..111 jel hol rögzíti azt a jelet amihez még kéne a sor elejére vagy 2 db. egyes, hogy beleférjen a rögzítés max. határa fölötti beütés.

Wazze, ennyi balfaszságot még nem olvastam pedig a hifisták aztán tudnak...

.

Alick 2017.12.07. 15:34:26

"nem engedi torzítani a hangzást"

Minden analóg erősítőnek valamelyest van karakterisztikája és fázistorzítása is.

A nép fia 2017.12.07. 15:38:40

Ötvenezer euró. 16 millió forint. Gondolom, plusz ÁFA. Ez egy közepes budapesti lakás ára.
Nyilván van az a réteg, aki megveszi, mint a 40 milliós karórát, de az egyszeri prolinak azért kinyílik a bicska a zsebében, amikor 20 évig fizet ennyit egy lakástörlesztőre.

Mert egy autó még okés, hogy 15-17 millió.
De ez egy fejhallgató, bakker!
20.000 forintnál nem ér többet egyik sem.

alalala 2017.12.07. 15:42:55

@A nép fia: "20.000 forintnál nem ér többet egyik sem"
Dehogynem. Pl ez, amelyik a cikkben is van :P

A nép fia 2017.12.07. 15:45:56

@alalala: Az, hogy valamiért mennyi pénzt kérnek el, s mi az értéke, az két külön dolog. :)
Különben is a cikk írója se látott volna még ilyet, ha ingyen nem nyomják a kezébe. Ő is csak egy csóró proli.

droctor (törölt) 2017.12.07. 15:57:15

@FayRodisz: Mikor olyat olvasol, hogy "tehát attól jó egy füles, ha a doboza márványból van" és ez nagyjából mindenre igaz amit leírtál, akkor engedj meg egy tanácsot. Ilyenkor ne arra gondolj, hogy ez mekkora baromság, vagy a cikk író mekkora hülye, az első mindig legyen az, hogy valamit félreértesz de piszkosul. Így jobb lesz Neked. Persze csak ha nem szándékosan csinálsz hülyét magadból.

rudo 2017.12.07. 16:01:36

"számlaképes egyéni vállalkozó Infinitit vesz a bevételből" - ez legyen már audi, vagy bmw légyszi - tekintve, hogy egy high-end témájú cikkben az olvasó könnyedén a legendás Infinity hangfal gyártóra asszociál, ami a sennheiserrel ellentétben valóban audiofil gyártó (volt régen) és nem hinném, hogy a magyar vállalkozó pont olyat venne...

Nem az első cikk, ami nem tud megbirkózni a szerkezet paramétereivel - nem baj, nem kellene belemenni, de ha már igen, akkor:

Nem, ez nem egy fejhallgató, amiben mindenféle rétegek vannak és még egy erősitőt is adnak hozzá. Ez egy un. elektrosztatikus berendezés, aminek teljesen más a működési elve, mint amit mi földi halandók használunk. Csak és kizárólag a saját speciális előfoka tudja meghajtani. Valójában az elektrosztatikus hallgatók az őket kiszolgáló elektronikákkal egy egységnek tekintendők. Kvarc üvegből a csövek fala van - de ez olyan mindegy...

Nincs benne bluetooth? Hát nincs, miért lenne... Cserébe érdemes volna megemliteni, hogy vezetékkel viszont az égvilágon mindent rá lehet kötni (bluetooth modult is) - szimmetrikus, asszimetrikus analóg, optikai, koax, usb digitális - ami egy audiofil terméknél viszonylag meglepő.

Egyszóval hagyjuk a műszaki részleteket, ha ennyire nem fekszenek!

ixion 2017.12.07. 16:05:50

@A nép fia: És szerinted melyik az olcsóbb? A 16 milliós autó, amit 10 évvel később elad 3 millióért, vagy a 16 milliós fejhallgató, amit 10 évvel később elad 25-ért? Attól hogy multimilliomosok még nem feltétlen teljesen hülyék...
(BTW egy közepes Bp.i lakás ára ennél magasabb. Ez kb. egy legkisebb panellakás ára.)

rudo 2017.12.07. 16:06:32

@A nép fia: ez nettó baromság, az érték egy meglehetősen relativ és komplex fogalom. Hogy mást ne mondjak, egy aktiv zajcsökkentős fejhallgató - ami nem szokott milliókba kerülni , de 20 ezernél azért drágább - például elég sokat ér annak, aki zajos környezetben dolgozik és a hallását védi meg vele. Amúgy miért pont 20? Sosem vettem 20 ezerért semmilyen hallgatót - csak olcsóban, vagy drágábban ;)

FlybyWire 2017.12.07. 16:07:24

*Sóhaj*

Mikor az ember megveszi az első Fiio-t, hozzá az EX1 fülest, költ 70-80 ezret, teljesen odavan hogy jéééé mennyi hangszer is van ezekben a korábban agyonhallgatott számokban, amikről eddig nem tudott... és utána elolvas egy ilyet, és rájön, hogy még mindig fényévekre van a tökéletes hangzástól.... Hmmm.

FlybyWire 2017.12.07. 16:12:36

@A nép fia: az enyém 30 ezer körül volt (plusz ennyi a lejátszó), és pl. szegény szüleim képtelen élvezni, mert ebben minden egyes hangszer KÜLÖN is szól, a fejedben szanaszét dobálva a soundstage-en.
Nekik meg az jó, amikor a jutyúbról a 8000 forintos 2.1-es kis ketyerén éppen hogy sztereóban ordít a Carmina Burana.

(És még ez is mennyivel egy átlag autórádió vagy laptophangszóró szintje fölött van).

A Hi-Fi skála nem lineáris, inkább a Richter-skálához hasonlítanám, ahol a 2-es szint az első 10-szerese, a 3-as a kettes 10szerese és így tovább.

Ez már közel 10, de 9. sok mindenképpen.

(Szokol rádió 1, mai fapados autórádiók/laptopok 2, kis 2.1-es hangrendszerek 3, 10-15 ezres Sennheiser fülesek 4-5, az én Fiio cuccaim 6 körül stb., élő zene 10.
Hosszú még az út :)

commentes nikk 2017.12.07. 16:16:27

Nincs a világon olyan hangzás, aminek ennyibe kell kerülnie, vagy ami reálisan ennyibe kerülhet. Nem antisznob vagyok, világos, hogy a minőséget és profizmust meg kell fizetni, de ezt már észvesztő baromságnak tartom, kb a olajsejkek aranyból készített Ferrarijával egyenlő ez a szint. Különben meg ennyi pénzből annyi hangversenyre, koncertre és operába tudok elmenni, hogy két élet nem elég rá, és az ottani élő, valódi, megismételhetetlen hangzást nem tudja felülmúlni semmi, mert minden rögzített felvétel csak utánérzése a valódi előadott zenének.

commentes nikk 2017.12.07. 16:24:57

Egyébként meg van egy olyan sejtésem, hogy az ezt a ketyerét megvásárolni képes emberek és az audiofil cuccokat ténylegesen értékelni és kihasználni képes emberek metszete igencsak szűk, ergo ezek az 50ezer eurós mütyürök várhatóan olyan helyre kerülnek, ahol egy vitrinben töltik majd az életüket, jó eséllyel nulla használattal, kurva drága presztízs dísztárgyként. Ez meg különösen szomorú.

BéLóg 2017.12.07. 17:55:39

Nos. Ha nekem lenne pénzem, fix hogy megvenném. Azért van a k...va sok pénz hogy kiadjuk. Mondjuk lehet utána befizetnék minden hajléktalannak valajhol egy adag sztékre is valami szuper vörösborral, hogy nem szégyelljem magam, de igen megtenném.
Nekem anno kb. 35 évvel ezelőtt óriási dolog volt, vettem egy NAD CD lejátszót és igen, ott figyel a hátam megett. És azért az a 550 CDm amim amim van, fa szányosan szól belőléje és ez nekem elég. Nem vagyok én vájtfülű, hanem szeretek rádiót és zenét hallgatni.
De azért annyit még én is tudok (vagy nem tudok), hogy az audiofil aki MEGVESZI ezt a milliárdos eszközt és CD-t akar rajta hallgatni, hát szerintem az értő közönség elmegy gyorsan hányni.
A CD az egy zene"tároló" izé, aki ellenben ZENÉT hallgat az köszöni szépen és mondjuk a 280 grammos "bakelitet" (tudom, nem bakelit) hallgatja.
Ilyen alapon egyébként lehet, a cixerző a His Masters Voice felvételt is elolvadva hallgatta volna, azt nem tudom egyébként tudja-e hogy egyáltalán miről beszélek...
Na mindegy.
Elkezdtem spórolni...

zuulululu 2017.12.07. 18:25:06

@ixion: '(BTW egy közepes Bp.i lakás ára ennél magasabb. Ez kb. egy legkisebb panellakás ára.)"

A fenet...

freelander1 2017.12.07. 18:59:00

Na hát az én hitem akkor dőlt össze a fej- és fülhallgatókban, mikor vettem szükségből ideiglenesnek 1200-ért egy fülbedugós Maxellt, vagy mi a gyösz. A saját kis dugóival szarul is szólt. Aztán gondoltam, felpróbálom rá a Sennheiseremről (11000 Ft, szóval még mindig belépő szint, de nem annyira) leszedett duplakarimás gumit. BAASSSZUS! A szó valódi és átvitt értelmében. Jobban szólt az a kínai sz*r, mint a Senn. A GUMI! Értitek? Ezen múlt. Mennyire passzol a fülbe. Meg talán az anyaga. Minden, ami a gumi mögött volt, házastul, membránostul, akármistül curvára tök mindegy volt ezek szerint. Na ennyit a nagy misztikumról.

freelander1 2017.12.07. 19:07:45

@FlybyWire: Fej- és fülhallgatók sohasem érhetik el a 10-et. Mert a zene olyan, mint az ízek. Az ízek 70%-át sem a nyelveddel érzed, hanem az orrba feláramló aromák által. A zenét sem a füleddel érzed csak. Egy koncerten döng a mellkasod, égnek állnak a szőrszálaid, egy orgonakoncerten remeg az épület - ezeket csak maximum a VR adhatja vissza, ha már be van drótozva az agyad is.

daytona500 2017.12.07. 20:26:23

Elég demagóg, proli hozzáállás ez a "ennyi pénzből mennyi operába megyek" dolog. Az operában, hangversenyeken program van ám, nem azt és akkor játszák amit és amikor épp kedved szottyan. És annak sem örülnek ha épp vissza akarod tekerni az utolsó percet mert "kibaszott bitang volt". Valamint rá is megy az egész estéd. Ha valaki ennyi pénzt keres, annak az ideje drága. Igenis nagyszerű dolog, ha a dolgok fejlődnek, azt nem látják a károgók, hogy ez a technika később akár jóval olcsóbban is elérhető lesz. A műholdas navira valahogy senki nem panaszkodik, pedig az ezredfordulón az S mercibe 7 millió forintos extra volt.

Opi87 2017.12.07. 20:54:07

Law of diminishing returns, vagyis nem hiszem hogy an exponenciálisan növekvő költség még lineárisan is többet adna minőségben. Esetleg anyagminőségben, ami persze szempont, de szerintem a legtöbben ilyen áron már hangminőséget keresnek, ami egyszerűen nem lesz ott.

És ugye itt majd jönnek az olyan dolgok, amiket csak a használó hall mert a hallás bizony szubjektív, és ami még rosszabb, simán odaképzelhetsz dolgokat, amik egyszerűen nincsenek is ott, mert az agyad nem bias mentesen hallgatja a dolgot, ha tudod hogy az egy x csilliós hifi akkor jobbnak fogod hallani... Vakteszt érdekes lehetne.

Egy jó minőségű stúdió fejlhallgató tudja ugyanezt, mondjuk a 150 ezres kategóriában.

De a másik végén viszont kurva nagy különbség lesz egy 30 ezres meg egy 100 ezres fejhallgató között, tehát nyilván költeni érdemes rá, márha tényleg zenét akarunk hallgatni. De a fejhallgató nagyon természetellenes mivel a hangok iránya merőleges míg a hangfal az egy háromszöget ad amire a sztereó ki lett találva, és a zenéket is így keverik nem véletlenül, ergo az "igazi" zenehallgatáshoz bizony hangfal kell..

Más, hogy a csöves erősítők és kompresszorok pl. amiket stúdiókban még használnak nem véletlenül annyira drágák, de ezt csak az érti aki már hallgatott ilyet, és nem a 70-es évek szovjet technológiára gondolok, mert csöves és csöves között elég nagy különbségek vannak.

Egyébként meg mindenki költse arra a pénzét amire szeretné

commentes nikk 2017.12.07. 21:24:58

@daytona500: ja, hát operába járni az proli, te nagyon képzett :)))) A lényeg azonban az, amit én speciel mondani akartam, hogy egy operaházi zenehallgatási élményt a világ legjobb fülese, még ha százcsilliárd dollárba kerül, akkor se tud visszaadni ugyanúgy, mert az opera az egy élő dolog, a bármilyen fülessel hallgatás meg annak az élő dolognak a felvett, vagyis csonkított változata. Ezért éri meg jobban eloperázni a 16 milliót például. És igen, opera nincs a nappalidban (mondjuk a posztbéli cucc sem), de az éppen az opera élmény része, hogy nem lehet csak úgy bekapcsolni valamikor. (Az operát behelyettesítheted metálkoncerttel vagy akármivel...)

lionking 2017.12.07. 21:47:57

aha Tidal... olyan ez mint cibetmacskakakás kávét inni utcán műanyagpohárból...
a hülye cicomákat mint előbújó csövek meg tekerők ha elhagynák pont a felébe kerülne a cucc :)

HaCS 2017.12.07. 22:37:03

Ez semmi mas, csak sznob parasztvakítás. Mint a 4K-s telefonkijelző. Szívesen csinálnék egy vak tesztet, néhány komolyabb stúdiófülessel. Van-e élő ember, aki kiszúrja.
Arról nem beszélve, hogy még nem találkoztam olyan"audiofillel", aki nem valami épített cuccra esküdött, hanem valami csilliós gyári termékre.

daytona500 2017.12.07. 22:40:46

@commentes nikk: Ha ennyire a tökéletességre mész rá, akkor vedd számításba, hogy az operában sem hallod tökéletesen, mivel minden épületnek saját és más akusztikája van. Az előadóktól is függ, hogy épp aznap milyen formában vannak, a hangszer sem szól tökéletesen, 2 húr sem szól egyformán, 2 fa hangszer sem egyforma, szóval ez parttalan dolog, van egy határ.
A mondandómat nem értetted meg teljesen, az összehasonlításra mondtam hogy demagóg, proli dolog. "Miért veszel autót? Járnál inkább gyalog az autó árát meg add az afrikai éhezőknek" szintű dolog.

Én személy szerint nem szeretek operába, koncertre akárhová járni, mert nem szeretek és kész. Van itthon egy jó kis rendszerem egy jó fejhallgatóm és nekem az elég. Ha ehhez nekem jobbnál jobb cuccokat kínálnak azt köszönöm szépen.
A fejlődés ellen károgni meg... Te annak idején a gőzgépet is összetörted volna. Minek az nem? Annak az árából 50 afrikai éhező tanulhat. Meg mennyit lehet operába járni annyiból.

Alick 2017.12.08. 00:22:04

@HaCS: Az igazi vájtfülű azt is észreveszi, hogy a digitális átvitelnél ki lett cserélve az USB kábel.Nem hittem volna, de leteszteltük duplavak alapon.
Az igazi vájtfülű kimegy a müncheni High End Show-ra és speciális zenei teszt CD-jével alázza a kiállítók "gyengébb" rendszereit.
Nagyon ciki, ha a kiállító észreveszi, hogy a többmillió eurós rendszerén nem szól elég jól... ilyenkor gyorsan kiveszi és visszaadja a lemezt. :)

commentes nikk 2017.12.08. 06:16:03

@daytona500: nem törekszem a tökéletességre, csak van egy véleményem a dologról. A technikai fejlődés elkötelezett híve vagyok, de az ilyen eszetlen árfekvésű, számomra világosan a sznoboknak szánt dolgokat nem tartom technikai fejlődésnek, hanem simán kőgazdagoknak való játékszernek)és ahogy írtam, íde a bökőt, hogy a vásárlók többsége egy szép vitrinbe teszi örökre...). Tény, hogy nem hallgattam még milliós fülhallgatóval zenét, de kicsit úgy tudom elképzelni, mint a milliós bort (amit szintén nem ittam még), ami már nem az íze, hanem az ára és a hozzáférhetetlensége miatt élvezet, szóval tartom, hogy nem létezik 16 milliós minőség, csak 16 milliós ár, az meg úgy átverés.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.12.08. 07:13:54

@A nép fia: ahogyan autót sem vennék hetvenezernél többért.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.12.08. 07:28:29

@HaCS: szerintem a stúdiófülest engedd el. az egy zárt konstrukció, ez pedig nyitott, ezáltal a hangszeres zenének sokkal nagyobb tere van. nem beszélve arról a rétegezésről, amire ez a rendszer képes, ellentétben bármi mással, amit eddigi életemben hallottam (leszámítva a hangosítás nélküli élő zenét).

és én tudom, h miről beszélek, mert már ezt a rendszert is hallottam.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.12.08. 07:44:02

@BéLóg: a "bakelittel" az a baj, h a mesterszalagra felvett zenét nem lehet rá egy az egyben átültetni, mivel a szűkösebb dinamikatartomány miatt a tű nem maradna meg a barázdák között, ezért az egész hanganyagot újra kell masterelni.

a lemezjátszónak még megvan a maga bája, feelingje, de egy egy jobb DAC-on átkonvertált mai DSD, 24/192-es, vagy akár 16/44-es hangfájlokkal szemben már csak úgy képes versenyezni, ha a hangszedőtől kezdve minden egyes alkatrészre több százezer forintot költesz.

eßemfaßom még áll 2017.12.08. 10:55:22

@Opi87: "és ami még rosszabb, simán odaképzelhetsz dolgokat, amik egyszerűen nincsenek is ott, mert az agyad nem bias mentesen hallgatja a dolgot, ha tudod hogy az egy x csilliós hifi akkor jobbnak fogod hallani... Vakteszt érdekes lehetne."

Pont tegnap néztem YT-on egy gitárerősítő vaktesztet ami egy fulltranzisztoros, egy elöfokcsöves és egy fullcsöves erősitőn tolta el ugyanazt a srác ismeretlen sorrendben. A kommentekben minden lehetséges sorrendre volt bőven megfejtés :)

eßemfaßom még áll 2017.12.08. 11:00:43

@daytona500: "Te annak idején a gőzgépet is összetörted volna. Minek az nem? Annak az árából 50 afrikai éhező tanulhat. "

Szinte biztos vagyok benne, hogy a gözgépnek nem egy fő egyéni szórakoztatása bármilyen más megoldásnál maximum 0,3%-al jobb minőségben a célja így picit erőltetettnek tűnik számomra ez a párhuzam.

eßemfaßom még áll 2017.12.08. 11:02:31

@Alick: "Az igazi vájtfülű azt is észreveszi, hogy a digitális átvitelnél ki lett cserélve az USB kábel."

Ez jó volt, tudsz még ilyet?

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.12.08. 11:54:18

@eßemfaßom még áll: csak hiszed azt a 0,3%-ot. alig egy órával korábban hallgattam meg az Enigma Acoustics 370.000 forintos fejhallgatóját, és a Sennheiser rendszere egész egyszerűen sokkal jobb, reálisabb, zeneibb, dinamikusabb és tisztább hangzást tudott nyújtani.

Opi87 2017.12.08. 12:01:33

@henrik_: Nem csak zárt stúdió fejhallgatók vannak. Sőt, a drágábbak általában ma már a nyitottak inkább. Pl. ez ami egy elég referencia fülesnek számít:

en-us.sennheiser.com/dynamic-headphones-high-end-around-ear-hd-800

Opi87 2017.12.08. 12:08:34

Egyébként aki zenél vagy kever az tudja jól, hogy két fajta cucc van fülesben meg hangfalban:

- referencia/stúdió rendszerek, amik "szétszedik" a zenét, vagy olyan laposan adják vissza, ahogy csak lehet (pl. Yamaha NS10)
- "hallgatós" rendszerek ahol a különböző komponensek (erősítők, csövek, limiterek stb.) színezik a zenét, adva neki egyfajta karaktert, ide tartozik az összes x milliós hifi meg egyéb audiofil rendszer

Amikor az első kategóriába valaki belehallgat, azt mondja: "Bassza meg, ez mennyire fosul szól". Ez azért van, mert a füled is hozzászokott ahhoz, hogy a zenéket nem "laposan" adja ki semmi, mindegyik itt-ott kiemel, elvesz, hozzárak, extra harmonikusok keletkeznek, dinamika változhat stb. Ezzel nincs semmi baj, ekkor jó a zenehallgatás. A Yamaha NS10 a világ legszarabb monitorja, de ahogy az lenni szokott, a profi stúdiókban mai napig használják és a híre legendás, mert kihozza a zene hibáit a keveréskor, vagyis pont azt hallod, ami nem működik. Ha az NS10-en meg a konyhai rádión is kurva jól szól akkor majd a te 50 milliós hifiden is jól fog szólni.

Az én Adam monitoraimon pl. kurva lapos minden. Nincsen "boom" basszus meg semmi hasonló, de nem is erre való. Nekem az a fontos, hogy tisztán halljam amit csinálok, ergo a legkisebb színezést kell elérni (tipikusan semmit sem raksz az audio interface-ed és a hangfal közé, és az interface is legyen jó).

Hangfalnak szar, zenélni nagyon jó. A másik fajta mint a cikk témája is meg hangfalnak/fülesnek jó, de zenélni szar lenne vele.

eßemfaßom még áll 2017.12.08. 13:51:33

@henrik_: Akkor vagy az " Enigma Acoustics 370.000 forintos fejhallgatója" nagyon szar vagy dolgozik a füledben a "tudomhogyezalegrdárgábbszóvalezsokkaljobbanszól" effekt

FlybyWire 2017.12.08. 14:20:34

@freelander1: ez valami mesedélután? :)
Ugye nem gondolod, hogy ezt bárki elhiszi :D
Nekem is volt gagyi mp3hoz adott, gagyi Sony, 18 ezer forintos Sennheiser és most egy 32 ezres Fiio EX1.

Szavakba nem lehet önteni a minőségi lépést az összes között.
A gumi, persze... jót röhögtem :D

FlybyWire 2017.12.08. 14:21:48

@commentes nikk: "ergo ezek az 50ezer eurós mütyürök várhatóan olyan helyre kerülnek, ahol egy vitrinben töltik majd az életüket, jó eséllyel nulla használattal, kurva drága presztízs dísztárgyként. Ez meg különösen szomorú."

Abszolute egyetértek.
Én kiadnám bérhallgatásra, jó drágán :P :D

FlybyWire 2017.12.08. 14:23:06

@freelander1: persze, hogy nem elérhető a 10-es, de már egy 7-8 is elképesztő, ha csukott szemmel át tudod élni valamilyen nyugis helyen. Ez a cucc alighanem simán 9 feletti.

FlybyWire 2017.12.08. 14:27:38

@Opi87: "De a fejhallgató nagyon természetellenes mivel a hangok iránya merőleges míg a hangfal az egy háromszöget ad amire a sztereó ki lett találva, és a zenéket is így keverik nem véletlenül, ergo az "igazi" zenehallgatáshoz bizony hangfal kell.."

Régen erre azt mondtam volna, hogy hülyeség, de ma már az EX1-et hallgatva (ami IEM minősítésű) tényleg néha azt érzem, hogy oké, oké, itt az összes hangszer, de úgy szanaszét vannak dobálva a fejemben, annyira sok irányból szólnak, hogy az egész zene nem "áll össze".
Amikor koncerten van az ember, akkor szól a sztereó, de azért a hang iránya nagyjából egyben van.
Tulajdonképpen megértem a szüleimet, hogy nekik miért nem jön be... ők megszokták, hogy viszonylag behatárolható a zene "iránya", és a sok szép hang együtt, egymást kiegészítve, de mégis nagyjából egy irányból szól.

Hozzá kell tenni, hogy fater bár már majdnem 70, és a hallása sem tökéletes, de anno képes volt több mint 1 teljes évnyi fizetést rákölteni egy AKAI orsós deckre a hetvenes években, Videoton Kleopátra erősítővel és hozzá való hangfalakkal, szó val ne egy átlag nyuggert képzeljünk, hanem egy veterán Hi-Fi őrültet :)

daytona500 2017.12.08. 14:40:12

@eßemfaßom még áll: Arra utaltam csak, hogy ezt a cuccot is a technikai fejlődés számlájára lehet írni. És hát a párhuzam szerintem azért jó, mert ha ilyen erővel ágál valaki egy "egyéni szórakoztató eszköz" ellen, akkor mi lenne a helyzet, ha az a valami a munkádat, megélhetésedet veszélyeztetné? Szerintem összetörted volna a gőzgépeket anno, de nem személyeskedésnek szántam, csak nem értem miért kell fújolni valami új, jó dolog miatt. A zene maga szórakoztatásra való és temérdek pénz mozog benne. Az opera énekesek is sztár gázsit kapnak, az könnyűzenei sztárokról nem is beszélve, a hangversenytermek költségéről. Milliárdokért készítik, reklámozzák, világszerte azokat a zenéket is, amelyek a szezon után mennek a süllyesztőbe.
Az egyén szórakozására más területeken is vannak méregdrága dolgok. Sportkocsik? Yachtok? 100 milliós órák?
Ebből a fejhallgatóból a technikai újdonságok ugyanúgy be fognak szivárogni az olcsóbb termékekbe is, azok meg jobbak lesznek tőle. Biztos nem áll majd ott senki a pultnál, hogy ezt vagy azt vegyék ki az olcsó füleséből mert egy high end cuccból való. (Megint a GPS példa...)

Ez a húzás a Sennheiser részéről üzleti fogás és termékfejlesztés. Most róluk beszél mindenki és készítettek egy olyan valamit amivel a konkurensek előtt járnak, közben rengeteg tapasztalatot szereztek szakmailag. Én is érintett vagyok termékfejlesztésben, tudom hogy megy ez.

FlybyWire 2017.12.08. 14:43:29

@Opi87: Köszi ezt a leírást, imádom amúgy az EX1-emet, de sokszor túl steril, és a te definícióid szerint "lapos".
A következő szint (pár éven belül) a 100 ezer körüli kategória lenne, akkor inkább valamilyen szoftabb, zeneélvezősebb cuccot fogok keresni :)

Opi87 2017.12.08. 15:50:31

@FlybyWire: Hat igen 100e korul lehet mar jot talalni. En is mindenkeppen nyitott fejhallgatot vennek akkor mar.

FlybyWire 2017.12.08. 18:09:46

@Opi87: Igen ám, de nekem utazás közben/utcán, stb. kellene leginkább. Otthon sem nagyon van esély nyitottakat használni, zajos a család :)

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.12.08. 23:15:09

@eßemfaßom még áll: ja, ha meg a négyes Golfból beülök a Bugattiba, akkor is csak az agyam basz át gyorsuláskor. ;)

maradjunk annyiban, h tapasztalat híján fogalmad sincs arról, amiről most beszélsz.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.12.08. 23:26:17

@Opi87: ismerem a 800-ast, én nem sorolnám a stúdiófülesek közé, de a hangja valóban lapos (és kicsit idegesítő is az a 6 kHz-es csúcs benne). zenehallgatóként hozzám közelebb a 650-es, vagy valamelyik LCD-sorozatú Audeze sötétebb, nedvesebb, élettel telibb hangzása.

eßemfaßom még áll 2017.12.09. 21:25:35

@henrik_: a gyorsulás egy mérhető fizikai fogalom.
süti beállítások módosítása