Coctel, a mexikói királylány

Megjelent: 2015.05.26. 10:39
Írta: colorcam

Múlt héten nagyszerű és egyben hasznos élménnyel gazdagodtam, ugyanis részt vettem egy Hobby Mixer oktatáson. Ha azt gondoljuk, hogy a koktélkészítés egy pofon egyszerű feladat, mert csak össze-vissza kell öntögetni mindent, akkor nagyot tévedünk.  

img_7941-3.JPG

A receptek szerint nem mindegy, miből mennyit töltünk, milyen sorrendben tesszük azt, de az esztétikus szervírozás sem egy elhanyagolható dolog. Szinte minden koktélnak megvan a saját pohara, melyet vagy előre hűteni kell, vagy az italt külön jéggel szolgáljuk fel. Egy kiváló mixernek rengeteg receptet kell a fejében, jobban mondva a kezében tartania, van fantáziája, és akár pillanatok leforgása alatt egy italt kreál a vendég számára. Emellett szórakoztató, határozott, tisztán dolgozik és segít megtalálni a megfelelő koktélt a mi ízlésünknek megfelelően.

Kiss László instrukcióit követve bátran használhattuk az eszközöket és az alapanyagokat. Először az alkoholmentes változatokat, mint a házi jegesteát vagy a friss limonádét készítettük el, majd jöttek az alkoholos koktélok, az 5 alapital (vodka, fehér rum, gin, tequila, triple sec) alkalmazásával. Elkészült, majd amilyen finom volt, gyorsan el is fogyott néhány Tequila Bumm vagy  Bloody Mary.

img_7896-3.JPG

A koktél szó eredetére annyiféle variáció létezik, mint ahány fajta koktél van a világon. Egyes történetek szerint az italkeverék Coctel mexikói királylánytól ered, míg a másik elbeszélés szerint a „cock-ale” a harci kakasoknak adott alkoholtartalmú ital volt. A küzdelem végeztével a nézők ebből az italból ittak arra a kakasra, amelyik győztesként került ki. A magyarázatok skálája széleskörű, ami biztos, hogy a koktél szó az amerikai kontinensen született.

Kevert italokat az USA-ban már a 18. század óta fogyasztanak, ám a koktél igazi elterjedését érdekes módon mégis a szesztilalomnak köszönheti. A környező országokból ugyanis gyenge minőségű szeszt csempésztek be, amelyek önmagukban ihatatlanok voltak, ezért egymással keverték őket.

A magyar fiatalok körében is népszerű ital rengeteg változatát megkóstolhatjuk a bárokban. Van valami jó érzés abban, mikor a pultnál elfogyasztunk egyet a kedvenceink közül, vagy egy nyaralós forró estén ezzel hűtjük le magunkat. Ha kedvet kapunk ahhoz, hogy koktélunkat saját kezűleg készítsük el, vagy csak virítsunk egyet az első otthoni randin, esetleg le akarunk hengerelni mindenkit a kerti bulin, mindenképp ajánlunk egy alapfokú mixer képzést, ami nem csak hasznos, de remek szórakozás is egyben.

 

Mi a BarExpert-nél vettünk részt egy ilyen kurzuson, és elmondhatjuk, hogy emelkedett hangulatban távoztunk a nap végén. :) Náluk egyébként a mixer oktatás mellett belekóstolhatunk a barista szakma rejtelmeibe is (kávés élményeinkről ITT olvashattok). Keressétek őket a Facebookon vagy a barexpert.hu weboldalon.

 

Daró

Fotók: Colorcam

 

Hobby barista élményeinkről itt:

A Starbuckson túl is van élet

Mert enni-inni jó:

ESETLEG - A Mama rakta el a befőttet

Nap, Hold, Csillag egyszerre járt - a Csetvei Pince borait kóstoltuk

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr447481162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása