Samsung Galaxy A3 és A5 - Vaslédik

Megjelent: 2015.03.16. 13:12
Írta: praclee

Sokan szidják a Samsungot, hogy a felső kategóriának számító Galaxy sorozatában is műanyag hátlappal látja el a készülékeit. Engem ez annyira sosem zavart, de tény, hogy egy fém telefon elegánsabb, és erőteljesebb kisugárzással bír. Valószínű ezt ők is belátták, így az ’A’ szériás Galaxy telefonok teljes fém vázat kaptak, amitől tényleg szépek és mutatósabbak lettek.

samsung-introduces-its-slimmest-smartphones-to-date-galaxy-a3-and-galaxy-a5-463631-2.jpg

A sorozat legerősebb telefonját, az Alpha-t, nemrég teszteltem (ITT olvashatod). Talán megfogadták kritikám, mert míg az Alpha esetében az oldalsó gombok olyan mélyre voltak süllyesztve, hogy nehézkes volt a nyomásuk, a most tesztelt modelleknél már nincs ergonómiai kerekítés, hanem egyszerű, ámde használható kezelőfelületet kapunk.

Újdonság, hogy a jack bemenet lekerült a micro USB mellé. Jobb oldalt a nano SIM és a micro SD foglalat kapott helyet. Míg az Alpha-ban nem volt rá lehetőség, itt mindkét telefonnál 64 GB-ig tudjuk bővíteni a tárhelyet. Mivel a nano SIM még nem teljesen elterjedt, több gyártó telefonja mindkét kártyatípus kezelésére is képes. Ebben az esetben sajnos erre nincs mód. Úgyhogy ha valaki micro SIM kártyával rendelkezik, irány beszerezni az újabb fajta szabványt!

maxresdefault_1_1.jpg

Az összeszerelés és illesztés terén magas minőségről beszélhetünk. Viszont lehet csak nekem olyan a tenyerem, hogy a Samsung telefonok esetében a vékony keretnek köszönhetően, ha picit erősebben markolom a telefont, óhatatlanul hozzáérek a tenyerem belső párnázott részével a kijelzőhöz. Ezt igen nehéz kiküszöbölni, mikor a hüvelykujjamat tornáztatom, hogy a túloldalt fent elhelyezkedő ikont megnyomjam.

A Samsung Alpha ára mostanra jelentősen csökkent, és kicsit több mint 100.000 Ft-ért már hozzájuthatunk. Az A3 ehhez képest már 70.000 Ft körül kapható, míg az A5 90.000 Ft-nál mozog. Bár olcsóbbak, mint az Alpha, mégis én drágállom őket a tudásukat nézve.

Nekem azonfelül, hogy egy telefonnal telefonálni lehessen, talán 3 fő szempont van. Az első a kamera, a második a kijelző, a harmadik pedig az akkumulátor.

Engem elszomorít, hogy 2015-ben még kapni olyan telefonokat, pláne a 100.000-es kategóriában, amelynek nem éles a kijelzője. Mit nem éles?

Az A3-at elnézve olyan érzés fog el minket, mintha még nem töröltük volna ki a reggeli álmot a szemünkből. Ijesztő a képernyőre pillantani, mert elsőre azt hiszem, hogy a látásommal van baj. Aztán meg, hogy lehet a kijelző maszatos. De sajnos egyik sem. Ennyire képes az 540x960 képpontos, 4.5 colos kijelző.

Az A5 esetében 1280x720 képponthoz egy 5 colos képernyő társul, amin a homályosság már nem érződik, de azért messze van a tűéles képek megjelenítésétől.

Sajnos egyik telefon színkezelése sem hibátlan. A kékek kicsit zöldesek, a fehérek pedig sárgásnak hatnak. Ez akkor tűnt fel igazán, mikor egy iPhone-nal hasonlítottam össze ugyanazt a képet.

maxresdefault_9.jpg

Míg a készülékem szervízben volt, a Galaxy A5-tel lőttem a fotókat, majd raktam fel instára. De igencsak szomorkodtam, mert az elkészült kép még effektezés után se hatott igazán sehogy. Homályos volt, a színek se voltak az igaziak. Elkönyveltem a fényképező gyengeségének, majd elcsodálkoztam, mikor a saját készülékemen visszanéztem a Samsungról feltöltött fotókat. A fehér az fehér volt, élesek voltak a kontúrok, és a színek is intenzívebbek voltak. Egyszóval a 13 MP-es kamerával nincs gond, csak a képernyővel. Sajnos nem állíthatjuk manuálisan a kijelzőt, így meg kell barátkozzunk ezekkel a hibákkal.

Az elő oldali kamera viszont olyan siralmas képet mutat, hogy egy erős smink se segítene. A Samsung úgy próbálta ugyanis megoldani az 5 MP-es fényképező zajszűrését, hogy elmosta a kontúrokat. Ezáltal olyan, mintha rádobták volna a festmény filtert az arcunkra. Teljesen kiábrándító így egy selfie-t csinálni.

Mindkét telefon 1.2 GHz-es négymagos processzorral dolgozik. Az A3-on a nagy grafikai igényű játékok is teljesen rendben futottak, melegedés pedig alig tapasztalható. Az is csak a kamera alatt picit bal oldalon, de a jobb fele teljesen hideg maradt. Az A5-ön bármennyire is akartam futtatni az Asphalt nevű játékot, nem sikerült. Bár sikeresen letöltötte, mikor elindítottam, folyamatosan lefagyott, és elsötétült a képernyő. Vissza tudtam lépni a menübe, de többszöri próbálkozásra sem indult el, azután sem, hogy kikapcsoltam.

A két telefon beállításai szinte azonosak. A jól megszokott Samsungos menürendszer található itt is. Az A3-as kicsit fapadosabb, így itt hiányolnunk kell az osztott képernyőt, míg ez az A5-ben megvan, de szintén nem tudunk babránli a Fejlesztői beállításokban.

Nem tudom, ez más modellben is benne volt-e, nekem most tűnt fel. Csupa érdekes dolog található itt, aminek igazából nem látom értelmét. Az „érintések megjelenítése” hatására egy fehér pötty fogja mutatni, hogy éppen hogyan húzogatjuk az ujjunkat a képernyőn. A mutató helyének összes érintési adatát megtudhatjuk, amire már pláne nem tudom mi szükség van, ráadásul úgy néz ki az egész, mint mikor egy hosszúság-szélességi fokos matek egyenletet oldunk meg.

A ’képernyőfrissítések jelzése’ bekapcsolásával pedig folytonos rózsaszínes villódzásba kezd, valahányszor dolgozik a processzor. Márpedig ha hozzáérünk a telefonhoz, dolgozik, így egy stroboszkóp szerű rózsaszín fény fogja zsibbasztani szemünket.

Biztos jók ezek valamire, csak én nem tudom mire.

Az A5 egy jobb kamerával és kijelzővel felszerelt modell, mely 123 grammot nyom, mégis könnyűnek mondható a versenytársakhoz képest. A 2300 mAh-es aksi egész jól produkál. Egy napot bőven kibír. Az A3 110 grammal igazi pehelysúlyú, bár jóval kisebb is, mint a Galaxy A5. Személy szerint nagyon örülök, hogy kapható még ilyen kis méretű (130x65x7) telefon, amit normálisan átér az ember, könnyen zsebre tud rakni. Egyszóval kényelmes. Itt csak egy 1900 mAh-es akkut kapunk, de még mindig erősebb, mint az Alphában található.

A körülbelül 20.000 Ft különbség meglátszik a Samsung Galaxy A3 és A5 között. Az előbbit szívesen választanám felhasználóbarát mérete miatt, de a kijelzője sajnos gyenge, és a kamera is lehetne kicsit erősebb. Más különbség azonban nagyon nincs.  

Dani

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr727227035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása