Samsung Galaxy Alpha - Drágább és gyengébb, mint a nagytesó

Megjelent: 2014.12.12. 12:21
Írta: praclee

Már éppen kezdtem megszeretni a Samsungot, mivel legutóbb egy Galaxy S5 mini és egy Tablet járt nálam, amik belopták magukat a szívembe, most viszont nálam csücsül az Alpha, amiről sok pozitívumot nem tudok írni. Nem azt mondom, hogy rossz, csak semmi különös, vagy olyan, amire dicsérően bólogatnék.

sm-g850wzkebmc-3640cover50-0.jpg

Maga a készülék egyébként szép. Kapott egy szép fémkeretet, masszív hatást kelt, jó kézbe fogni. Súlya is van (115 gramm). Ugyanakkor kicsit vastagnak érzem és pont egy leheletnyit szélesnek (4.7 inch). Ha át akarom fogni hátulról teljesen az ujjaimmal, akkor a hüvelyujjammal nem tudom használni, ha viszont a hüvelykujjammal akarom nyomogatni a kijelzőt, akkor a többi ujjam a hátlap közepéig csúszik vissza. Így eléggé bizonytalan érzetet ad, hogy egy kézzel nyomogassam. Ha mondjuk egy tömött villamoson éppen smst akarok írni fél kézzel, és valaki meglök, tuti kiesik a kezemből, mert nem tudom biztonságosan tartani. Bal oldalt a hangerő szabályozó olyan vékony (ráadásul be van süllyesztve), hogy kicsit bűvészkedni kell, hogy működésre bírjuk. Jobb oldalt pedig a bekapcsoló gomb szerintem a kelleténél kissé fentebb került. Én legalábbis nem érem el a mutatóujjammal, így szinte görcsbe áll a kezem, ha meg akarom nyomni. (Közben rájöttem, hogy balkezes vagyok, és jobb kézzel pont hüvelykujjra esik. Minden esetre ennyire sose zavart még ez egy telefonnál se.)

Nem tudom általános-e a középső gomb hibája, de a nálam lévő teszt készülék esetében egy apró holtjátékot véltem felfedezni, ami igencsak zavaró volt. Ráadásul nyomásra recsegett is picit, amivel igen csak alsó kategóriás telefon érzetét kelti.

maxresdefault_5.jpg

A kijelző elmegy, de messze elmarad egy Galaxy S5-től. Az Alpha esetében egy 720 x 1280 pixeles, míg a Galaxy S5 esetében egy 1080 x 1920 pixeles képet kapunk.

Android 4.4.4 fut a készüléken. 1.8 GHz-es processzorral végzi a dolgát. Nincs akadás, de érezhetően nem egyik pillanatról a másikra hajtja végre a megadott feladatot, hanem kis gondolkodás után. Ez még az elfogadhatón belül mozog, de azért feltűnik.

samsung-galaxy-alpha-top-back-angle-1500x1000.jpg

Az Alphaban is van már ujjlenyomat olvasó, és az én kedvencem az osztható képernyő. Ráadásul nem csak felezhetem, hanem tetszőlegesen oszthatom a két térfelet. Raktak bele elég sok fölösleges alkalmazást, mint pl. a Foodpanda, vagy a FourSquare. Ez utóbbi szerintem már ciki is, mióta kirobbant a botrány. Mondjuk előtte is az volt. Emellett, mivel egy Telekomos készüléket kaptunk, így nyakunkba kaptunk még egy adag alkalmazást, úgy mint a Futótárs, Fociaréna és társai. Itt pedig már sikerült összehozni a szép magyar írást. Hogy azt mondja: „Minden funkció csak behelyezett Telekom Sim-mel érhető el” (ez még elmegy). Majd két választható gomb van. 1. Kilépés az, 2. Alkalmazás. Hogy vajon az 1-es gombbal hova lépnénk ki, AZ rejtély.

alpha_pdp_mainfeature_1280x664px_v1_hero_black.jpg32GB memóriát kapunk, aminek örülünk, viszont nem bővíthető, így meg kell gondoljuk, milyen tartalmakkal töltjük tele a készülékünket. Akkumulátora szerény 1860 mAh-es, de mivel a képernyőfelbontás, és egyéb tényezők visszafogottak, így ezzel is vígan elvagyunk egy napot. Ha nem hajtjuk túl, akkor másfél napot is szépen elmegyünk vele. Aki pedig a hosszú élet titkát keresi, bekapcsolhatja az Ultratakarékos üzemmódot.

A fényképezővel felemás érzéseim vannak. Tud jó fotót és rosszat is. Az előlapi (selfie) kamera eléggé elmossa a pixeleket. A mellettem álló feje egy nagy paca lesz.

A hátlapi kamera (12 megapixeles) szép képet csinál álló helyzetben. Ha viszont már kicsit mozgásban vagyok, akkor egy tök homályos képet alkot, ami azért bosszant, mert az iPodommal simán megcsinálom, hogy menet közben lekapok gyorsan valamit, és az 70-80%-ban ugyanolyan éles lesz, mintha álló helyzetben csináltam volna. Vagy nagyon megközelíti, de semmiképp nem ennyire homályos, mint az Alpha esetében. Videot viszont nagyon jót vesz fel. A bécsi Paolo Nutini koncerten teszteltem, és tényleg élmény visszahallgatni. Pedig koncertet azért rizikós felvenni, mert a basszusok betorzíthatnak, és teljesen élvezhetetlenné tehetik a videot, de itt ilyenről szó sincs.

Az Alpha külalakra szép, tetszetős. Masszív, nem kell félteni. Viszont a fő gomb nyekergése, a képernyő felbontása és a szolid lomhaság már zavaróak. Nincs kirívó hiba, de valahogy nem fogott meg ez a telefon. Ráadásul a téglalap forma és a fém keret, ami nagyon hasonlít az iPhone-ra, pont emiatt lesz kellemetlen. Ha pedig azt nézem, hogy jelenleg 150.000 Ft-ért, vagyis drágábban juthatunk hozzá, mint egy Galaxy S5-höz, eléggé elgondolkodom, hogy jobb külalakért, kevesebb belbecsért fizetek-e többet, vagy választom a csúnyább, gyengébb külsőt, de egy jóval nagyobb tudású belsőt. 

Dani

 

Heti ajánló:

Vintage Garden - Hangulatba hoz

Karácsonyi ajándékok - Hová menjek vásárolni?

Fricska Gasztropub - Támadnak az újfiúk

Önzetlen segítők

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr546933597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dominik25 2015.10.03. 13:18:44

Üdv. Az Alpha telefonomon az ujjlenyomat olvasô hibát jelez ki és nem működik. Tudnátok segíteni,hogy mi ennek az oka és hogyan lehetne ezt orvosolni?

colorcam 2015.10.06. 12:50:18

@Dominik25: Sajnos okosat nem tudok mondani, kérdezz rá a Samsungnál.
süti beállítások módosítása