Drága Elza! - filmkritika

Megjelent: 2014.11.03. 11:25
Írta: colorcam

Kemény akció és Bibliai párhuzamok az új magyar háborús filmben, amelyben a jól kidolgozott harcjelenetek vegyülnek a drámai mondanivalóval, némi szerelmi szállal és elgondolkodtató párhuzamokkal.

1942-ben járunk a keleti fronton. Adva van egy magyar honvéd, aki haza akar jutni, de egy adminisztrációs hiba miatt a terve kútba fullad. Bár a háborút már értelmetlennek tartja, mégis vissza kell térnie a harcmezőre, ahol hadifogságba kerül és nehezebbnél-nehezebb körülmények közt kell megpróbálnia túlélni, hogy láthassa még szeretett országát.

elza1.jpg

Eddig egyszerű. Azonban az alkotók csavartak egyet a sztorin, ugyanis belecsempésztek egy olyan Bibliai fonalat, amit talán csak második nézés és némi utánajárás következtében sikerül kitalálnunk – pedig ez a sztori lényege. A katona (Lombos Mihály – Makray Gábor), a földön a poklok poklát éli, ahol személyesen az ördöggel, Ziffer Lajossal – vagyis Loui Ziffer-rel találkozik, aki pontról pontra feltűnik a történetben, hogy rossz döntésre csábítsa a honvédet.  

 

A másik szál pedig a címszereplő, akihez Lombos Mihály naplója és levelei szólnak, és akit a katona meg szeretne ölni. A történetben Istent jelképező Elza csendben figyeli a férfi küzdelmeit, amiért a honvéd azt képzeli, elhagyta őt –és másokat is. A forgatókönyv itt Jób könyvével von párhuzamot, de erről persze nem szeretnénk még lerántani a leplet…

 elza4.jpg

Füle Zoltán és Grátz Márk filmje pontos katonai szakértelmen alapul, melybe a Bibliai párhuzam mellett egy románcot is beleszőttek. A fronton, lassanként kialakuló szerelmet finoman és szépen jeleníti meg a politikai tisztet játszó Bodor Géza és az ápolónőt alakító Ripli Zsuzsanna. A gondosan kimunkált akciójelenetek már cseppet sem emlékeztetnek a gagyi magyar próbálkozásokra, harcművészetileg is versenyképesek, melyeket lassításokkal és egyéb amerikai filmes trükkökkel tettek még izgalmasabbá.

 elza2.jpg

A Drága Elza! egy érdekes alkotás, melynek során testközelből élhetjük át a háború borzalmait és szembesülhetünk azokkal az érzelmekkel, amik befolyásolták a fronton küzdők életét. Elgondolkodtató, hogy mi a szerepe az egyszerű embernek a harcokban; mi az, ami állattá fokozza, és mi az, ami érző lényekként tartja meg őket…

Brigitte

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr866813525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VogelZsigmond 2014.11.03. 18:43:52

Huuuuu vazzeg!!! Ez rohadt jol nez ki! Csak a sztori is legyen legalabb egy kozepes!!!!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.03. 20:29:16

És ugye ti véletlenül sem álltok semmilyen rokoni vagy baráti kapcsolatban az alkotókkal? ;)
süti beállítások módosítása