Tv és monitor készítő nagyhatalom vagyunk

Megjelent: 2013.08.06. 13:11
Írta: colorcam

A Digitális átállás és a 25 éves magyarországi televíziógyártás fényében szervezet a Samsung egy nyílt napot a jászfényszarui gyárában, ahová mi is hivatalosak voltunk.

DSCF7999.JPG

9 órakor indult a tömött busz a többi sajtós kollégával a helyszínre, ahova röpke egy óra alatt meg is érkeztünk. Mielőtt beléphettünk volna a gyártóüzembe, először mindenki beöltözött egyenruhába, portaszító sapka, köpeny, és cipőhuzat. Természetesen mindenki elég hülyén festett ebben a hacukában – az ott dolgozók őszinte örömére-, de legalább senki se lógott ki a sorból. Első megállónk az SMD raktár volt, ahol megtekinthettük a feltekercselt ellenállásokat, és mikrotranzisztorokat, típusokhoz való összerendezésben is. Láthattunk két szállító robotot is, amik programozás után automatikusan eljuttatják az alkatrészeket a gyár megfelelő pontjára.

DSCF8001.JPG

Ezután átmentünk már  tényleges gyártósorra, elsőként az alaplapösszeszerelőhöz, melyből összesen 37 található itt. Végignézhettük, ahogy az előre kilézerezett nyáklapba, hogy rakják be a robotkarok villámgyorsan az apró alkatrészeket, majd nagyobb csatlakozókat, és végül egy felforrósított „kemencében”, hogy olvasszák össze a fém alkatrészeket. Ezt így elmondva, talán nem tűnik túl izgalmasnak, de látva a folyamatot, az már más tészta. Sajnos fotókat nem készíthettünk a gyár belsejében, hogy nehogy kiszivárogjanak technológiai titkok. Egyébként egy ilyen gyártósoron 9mp-ként jön le egy kész alaplap, ami kb másfél perc alatt készül el teljesen.

DSCF8003.JPG

A következő állomáson végignézhettük (persze ablakon keresztül), hogy raknak össze egy tv kijelzőt pormentes környezetben. Részletekbe nem mennék bele, nehogy véletlenül kiszivárogtassak valami gyártási eljárást, ami szuper titkos. Itt a munkafázisokat teljes mértékben emberek végzik, kivéve egy mozzanatot, amikor is megfordítják a panelt. Ebben a gyártóegységben kb 400 ember dolgozik, összesen a gyárban kb 2500 ember.

Megnézhettük még a csomagolóegységet is, ahol szintén nagy a sürgés-forgás, persze minden mozdulatra egy-egy ember jut. A tréning szobában elmondták, hogy egy-egy dolgozó kb 3-4 munkafázist tud, amiből az egyik legalapabb a csavarozás. Ami egy ilyen stresszes környezetben, ahol minden méterre jut egy stopper, nem is egyszerű feladat.

IMG_0001.JPG

Miután kellőképpen megzavartuk a gyár életét a jelenlétünkkel, következett az ünnepség, melyet a digitális leállás égisze alatt rendeztek meg. Meghallgathattunk néhány beszédet, többek között Lee Kyu Jin-ét is, aki a Samsung jászfényszarui gyárának elnöke. Elmondta, hogy azon kívül hogy 15 millió tv-t és monitort gyártanak nálunk, büszke arra, hogy a színes televízió feltalálójának (Goldmark Péter Károly, aki egyben a mikrobarázdás hanglemez és a képmagnó kifejlesztője is) hazájában lehet Európa legnagyobb tv gyárának elnöke. Ezután Dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke is elmesélt egy vidám anekdotát, de azután végre mehettünk kajálni, mert már igencsak ebédidő volt.

Ja, és közben – persze csak szimbolikusan – lekapcsolták az analóg adó- és átjátszó tornyokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr785439680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása