Fujifilm X20 teszt - Prémium kompakt

Megjelent: 2013.08.02. 12:58
Írta: colorcam

Megérkezett hozzánk a Fujifilm X20 csúcskategóriás kompakt készüléke. Nem titkoltan a gyártó az utóbbi időben kifejezetten ráfeküdt a kicsit hipszteres retro vonal erősítésére. Úgy tűnik ez kifejezetten jó döntésnek bizonyult. Termékeik ugyan borsos árcédulával kerülnek a polcra, viszont minden szempontból megállják a helyüket a piacon. 

8647253647_810a670ab3_c.jpg

Nem rég írtunk a nagytesó X100s-ről, amiről abszolút pozitív véleménnyel voltunk a teszt végére. A kispajtás X20 szintén szép esélyekkel indul, de egy kategóriával lejjebb. A külső ismét múltidéző, sokan régi gépnek nézték, nem igazán vették komolyan. Majd miután kézbe vették és megforgatták, a kicsit hozzáértőbbek már észrevették, hogy nem egy hétköznap analóg csodával van dolguk. Tovább vizsgálva feltűnt még az optika, ami óriási 28-112-es átfogásával gyenge (tól-ig) blende értékeket sejtet. Ennek ellenére a kezdő érték f2, a 112-es zoomtartományban pedig f2,8. Igazi utazógép. Maga a váz egyébként kifejezetten elegáns így feketében (elérhető ezüst-fekete változat is), a homloklemezre helyezett fókuszmód kapcsoló pedig egyszerű váltást biztosít a manuális, AF-C és AF-S módok között. Az X-Trans CMOS II szintén az X100s-től öröklődött át, szerencsénkre, ugyanis egy kifejezetten jó szenzorról beszélhetünk. A 12 Megapixel pedig bőven elég lesz.

specification-Camera-Fujifilm-X20.jpg

A fényképező tetején található vakupapucsba helyezhetjük a Fujihoz kapható opcionálisan megvásárolható vakut, ha a balra tőle elhelyezkedő mini nem lenne elég. Tőle jobbra pedig az exponáló gombot, a módválasztót és az expozíció korrekció állításáért felelős tárcsát találjuk. Minden kifejezetten autentikusra sikerült a hátoldalon is, a gombok egyáltalán nem rombolják az összképet, a 2,8"-as TFT kijelző pedig finoman bújuk meg középen. Alul pedig egy kis felirat hirdeti: Made in Japan. Régi szép idők.

Fujifilm+FinePix+X20+fekete.jpg

Az optikai kereső hasznos, ám jobbára a professzionális MILC vagy DSLR gépeken található meg leginkább. Mivel a Fuji nem csak a lelkes amatőröket célozza meg, hanem a félprofi profi közönséget is, ezért nem akartak elcsúszni a kereső hiányán. Az előd X10-el ellentétben, ezúttal egy digitális panelt is beleépítettek a keresőbe, így folyamatosan láthatjuk az információkat, értékeket is. A szemérzékelőnek köszönhetően pedig az LCD egyből kikapcsol, ahogy közelítünk a kereső felé. A lencserendszer együtt zoomol az optikával, mégis visszanézve a képeket azt láttuk, hogy csalt valamicskét. Az új Fujiban elérhető az úgy nevezett focus peaking, amivel a fókuszt pontosan oda tehetjük ahova akarjuk. Az LCD-n látható élőkép nagyítható a pontosabb beállítás érdekében. A 49 (!) fókuszponttal pedig pontosan célozhatunk a témára.

fujifilm-x20_viewfinder.jpg

Fujifilm+FinePix+X20+fekete_22881.jpg

Számos extrával kedveskedik nekünk a Japán fényképező. Talán ettől nőtt annyira a szívemhez, hogy legszívesebben Thaiföldig repülnék vele, csak hogy ne kelljen vissza adni. Ilyen többek között a képszimulációs lehetőség. Ez a funkció a legendás filmes világba repít minket. A Velvia, Provia, Astia filmek emlékét idézi meg az X20, így e modern kütyüben is kiváló alapot és színvilágot nyújtanak képeinknek. Természetesen a monokróm  és szépia verziókból is választhatunk ( Pro Neg High, Pro Neg Standard). Ha pedig a bőség zavara miatt tanácstalanokká válunk, válasszuk a filmszimulációs képsort és az X20 mindegyik stílusban készít nekünk egy képet. Persze ezek mellett van még panoráma és többszörös expozíciós sorozat készítésére is lehetőség. Ha a fényviszonyok nem a legjobbak bátran emeljünk az ISO-n, nem feltűnő a zajosodás, nyilván 12800-on már látszik, de ISO 1600-ig nyugodtan állíthatjuk.

Amikor a gépre tekintünk, nem feltétlen az ugrik be, hogy mennyire jó videókat fogunk vele készíteni, sőt egyáltalán nem jutna eszünkbe videózni vele. A trenddel nem mert szembe menni a Fujifilm, így a pénzünkért videó módot is kapunk. A készüléknek itt sem kell szégyenkeznie, Full HD-ban rögzíthetünk 60fps-el. Csökkentett képmérettel pedig a 200fps is elérhető. Pozitívum, hogy a képi hatások itt is használhatóak.

Előre bocsátom, hogy hamarosan meg fog jelenni az oldalon egy divatanyag, melyet az X100s-el és az X20-al fotóztunk végig. Érdekes, hogy az NP-50 jelzésű Litium-ion akksi milyen sokáig bírta. 4 óra folyamatos fotózás után adta csak be a derekát. Sokat segített, hogy az LCD kikapcsolható. Az oldalsó gumifedélé alatt bújik meg a HDMI és az USB, alul pedig az állvány menetet, a műanyag fedél alatt pedig az akksit és az SD kártya (SD, SDHC, SDXC) helyét találjuk.

fujifilmnew.jpg

Ítélet. Szerettem és nagyon erősen ajánlom. Ha fontos a minőség és nem szeretnél mindig egy DSLR gépet magaddal cipelni, kifejezetten érdemes elkezdened az ismerkedést a Fujifilm X sorozatával. Az X20 szinte minden helyzetben megállja a helyét, külsőleg pedig abszolút kifinomult és elegáns.

fujix20spec.jpg

A tesztkészüléket köszönjük a Fujifilmnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr275429861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása