Fujitsu Lifebook U772 Red - Egy csinos kis piros munkatárs

Megjelent: 2013.02.20. 12:53
Írta: colorcam

A kezembe került néhány napra egy Fujitsu Lifebook, LB U772 Red/14,0” HD/i5-3427u/4GB/SSD 128 GBEz a sok rövidítés alapinformáció, de azért annak, aki hordozható számítógépet akar venni némi belépő szintű segítséget nyújt. Aki kimerítő műszaki adatokat szeretne erről a gépről, az a neten bőven talál. Ezeket a sorokat tekintsétek egy új számítógép vásárlása előtt álló laikus felhasználó tépelődéseinek.

0123477l.jpg

Egy ideje gondolkodom azon, hogy le kellene cserélni öregecske asztali gépemet (már két monitort is kiszolgált) valami másra, újabbra, talán hordozhatóra. A döntést halogatom, mert igazából még nem találtam olyan készüléket, amelyikre azt mondtam volna első (vagy második) látásra, hogy ez az, ez kell nekem. Többnyire, amelyik gép tetszett az drága volt, meg aztán a megszokás nagy úr és én bizony hozzászoktam az asztali gépekhez, minden hátrányukkal együtt. Három felnőtt korú lányom révén volt már a családban jobb – rosszabb notebook, netbook, de az ultrabook kategória tagjával ez volt az első találkozásom. Első nekifutásra tetszett a megjelenése, a matt felületek, a lekerekített élek és a mérete. Ez a gép a maga 14,0” kijelzőjével pont a két másik géptípus között van. Már nem olyan kicsi és szinte olvashatatlan (bár rövidesen nekem kell majd olvasószemüveg és az valószínűleg segítene ezen a bajomon), mint a netbookok jellemzően 13,3” kijelzője, de nem is olyan nagy, mint a notebookok 15,6”-os képernyője.

SPEC.jpg

Az egyre újabb technológiáknak köszönhetően eszméletlen vékonyra sikeredett a gép kijelző panelje burkolatostól, mindenestől, bár a burkolat színvilága tőlem távol áll (bordó, a szerk.), ez azonban egy erősen szubjektív dolog. A gép „lelkét” tartalmazó alsó rész is vékony lett, ami összességében egy jól, kényelmesen hordozható, könnyű készüléket eredményezett. Ennek a gépkategóriának a sajátossága a könnyűfém burkolat, ami könnyűvé teszi a gépet és egyben a viszonylagos merevsége révén tisztességes védelmet nyújt. Nagyon könnyű és vékony a gép, amit az egyes alkatrészek méretének, teljesítményének csökkentésével, vagy elhagyásával értek el. Ezzel a géppel a gyártó állítólag az irodai felhasználókat célozta meg, akik hasznos segédeszközként „cipelhetik” magukkal tárgyalásról-tárgyalásra. A kijelző szép képet ad, a billentyűzet jól kezelhető, gyorsan reagál minden utasításra, nagyon csendes, a merevlemez és a hűtőventilátor szinte „nem is létezik”, legalább is a hangja nagyon ritkán érzékelhető. Egy töltéssel elég sokáig működik, ez gondolom a kevés mechanikus alkatrésznek köszönhető. A csatlakozó aljazatok kiosztása is kényelmesnek mondható és van belőlük mindenféle, ami manapság szükséges egy ilyen gép külső csatlakoztatáshoz. Van beépített kamera, mikrofon, kártyaolvasó, ujjlenyomat érzékelő, asztali dokkoló aljazat és minden egyéb kütyü, ami vezeték nélküli kapcsolódáshoz szükséges és ezek kiválóan működnek.

28238_lifebook_u772__red___interfaces__with_reflection_1.jpg

Nagyjából ennyi, amit jónak találtam ezen a gépen. A következők előtt előre kell bocsátanom, hogy Windows 8 fut a gépen, ami számomra nagyon új volt, csak keresgéltem benne a rendszert és a beállítások lehetőségét. Bizony az egy hét alatt nem jutottam sokra, így az alábbi hiányosságok egy része valószínűleg az én ügyetlenségemnek is betudható, ezt majd a jövő dönti el.

Szerintem még irodai felhasználás esetén is (vagy ott igazán) nagyon hiányzik a numerikus billentyűzet és az „egérbillentyűket” magában foglaló touchpad sem tökéletes, sőt néha problémát okozott a kezelése, nagy hiányzott a görgető funkció. Kifejezetten gyenge oldala ennek a gépnek a beépített hangsugárzók működése. Nem hangszínről és dinamikáról beszélek, hanem a hallhatóságról. A hangszórók valahol a billentyűzet alatt lehetnek és a hangjuk némi túlzással egy erős zizegéssel ér föl, beszédhangra alkalmas, de a zenehallgatást el lehet felejteni. Azt inkább külső eszközök csatlakoztatásával javaslom megejteni. Ami a méret- és súlycsökkentés áldozatául eset az az optikai meghajtó és a merevlemez mérete/kapacitása. Lehet, hogy egyre ritkábban használunk CD-t, DVD-t, de azért nem csak irodai felhasználás estén lenne igény rá és talán egy nagyobb merevlemezre is, mert a 120 GB a mai terjedelmes programokkal hamar kicsinek bizonyulhat. Mindebből következik számomra, hogy egy nem éppen olcsó gépről beszélve (a neten könnyen utána lehet járni) a vásárlás során még a kiegészítők egész sorát kell beszerezni egy sokoldalú felhasználó igényeinek kielégítésére. Gondolok itt a külső merevlemezre, optikai meghajtóra, egérre, hangszórókra, esetleg fejhallgatóra, így megérzésem szerint a gép árához kb. 20 %-ot élből hozzá lehet adni, amennyiben valaki otthoni gépként kívánja használni és szeretne zenét hallgatni, netán filmet nézni rajta.

Fujitsu-Lifebook-U772,K-N-357143-22 (1).jpgÖsszegezve a tapasztaltakat és a gondolataimat, maradok továbbra is a kereső üzemmódban, mert ez a gép a külsejével és sok paraméterével megszólított ugyan, de a pénztárcámat nem sikerült kinyitnia, ezt meghagyom a céges beszerzőknek, akik még az Áfát is le tudják írni.

Orbán Imre

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr775093145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása