Mosolyogva segítenek - a Food Angels Hungary első éve

Megjelent: 2016.01.10. 01:31

Tavaly karácsony előtt mutattuk be olvasóinknak a Food Angels Hungary-t (ITT és ITT), mely céljául tűzte ki, hogy minél több nehéz sorsú embernek tudjon élelmet biztosítani rendszeres programjai alkalmával. Év végén, a két ünnep között én is ellátogattam egy eseményükre, ahol találkozhattam a lelkes angyalkákkal és Kamarás Adriennel, a Food Angels Hungary vezetőjével és a Segítő Angyalok Alapítvány elnökével (a képen az alsó sorban, fekete sapkában - szerk.). Bár csak egy órácskát töltöttem a Tűzoltó utcai Élesztőben, megható volt látni az önkéntesek őszinte tenni-akarását, hallani a rendezvény résztvevőinek hálás szavait, megtapasztalni azt, hogy menyire sokat jelent nekik néhány szeretetteljes körben eltöltött óra és egy meleg ebéd. Adrienn pedig mindenütt ott volt: szervezett, koordinált, egybefogott, miközben a mosoly sosem hervadt arcáról. Az elmúlt egy év tapasztalatairól és a jövőbeli tervekről kérdeztem.

image_36.jpeg

 

Egy évvel ezelőtt indult a Food Angels Hungary - Emlékszel arra a pillanatra, amikor megfoglamazódott benned, hogy belevágsz? 
Két évvel ezelőtt kezdtem önkénteskedni a Food Not Bombs-nál. A legelső ételosztás annyira meghatározó volt számomra, hogy bátran ki merem mondani, megváltoztatta az életemet. Egyrészt tökéletes időzítés volt arra, hogy egy kicsit átértékeljek dolgokat, többször lassítsak valamint hálás legyek azért, hogy ilyen barátaim, ismerőseim, családom van és hogy mennyire szerencsés vagyok, hogy olyan munkám van, amit szeretek. Az elején, amikor még saját magam próbálkoztam szervezni dolgokat, nagyon sokszor ütköztem falakba; azért is született meg a Food Angels Hungary, hogy komolyabban vegyenek minket és szervezetten bele tudjunk vágni a segítségnyújtásba.

Van hogy egyedüli alapítványként, van hogy más szervezetekkel összefogva segítetek a rászorulókon. Ez mitől függ?

Szeretnénk egyrészt háttérként működni, azaz olyan szervezetként, amely továbbítja a támogatásokat és adományokat, amik rajtunk keresztül hozzánk kerülnek és azon  helyekre eljuttatni, ahol azokra a legnagyobb szükség van. Másrészt nagyon fontosnak tartom azt, hogy mi civil szervezetek is fogjunk össze és működjünk együtt, hiszen így még nagyobb erőket tudunk megmozgatni és több helyre tud eljutni a segítség.

Továbbra is az ételosztás marad az egyesület fő profilja?

Szeretnénk majd 2016-ban struktúrát váltani és a tevékenységünket három fő ágra tagolni. Továbbra is célunk ételosztásokon segíteni, egy belvárosi étteremben havonta egyszer főzni illetve belevágni ételmentésbe. Szeretnénk a második ág keretében ún. Élmény Angyal programokat és élménynapokat szervezni rászoruló gyerekek és felnőttek részére egyaránt. A harmadik tevékenység terveink szerint egy bizonyos Céges Angyal együttműködés lenne, amelynek fő célja minél több céget bevonni társadalmi felelősségvállalás projektünkbe. Különböző módon támogathatnak majd családokat akár azzal, hogy a gyerekek eljussanak táborozni, vagy hogy segítsék őket a tanulásban, illetve hozzájáruljanak a család napi szükségleteihez.

_mg_0233.jpg

Elsősorban Budapesten tevékenykedtek vagy egyre inkább vidéki településekre is eljuttok?

Elsősorban Budapesten igen, de jártunk már több alkalommal Pest megyei községekben is. Karácsony előtt egy borsodi településről érkezett segítségkérés, sikerült ott is több mint 200 gyereknek mesekönyveket és élelmiszercsomagokat kiosztani. Szívesen megyünk igazából mindenhova, ahol szükség van ránk, de egyelőre legfőképpen azért, mert mindenki főállású munka mellett önkénteskedik vannak még logisztikai és kapacitásbeli korlátjaink.

Körülbelül hány fős segítő angyal táborral tudsz számolni egy-egy jótékonysági eseményen? Jellemzően kik jelentkeznek segítőnek?

Az alapcsapatunk mostanra kb 10-12 főre nőtt és attól függően, hogy egy-egy esemény hány segítőt igényel, szoktuk meghirdetni, hogy keresünk még önkénteseket. Főként fiatalok jelentkeznek, de szoktak szülők is jönni, illetve több 10-11 éves kisangyal segítőnk is volt már több alkalommal is. Akire kifejezett büszkék vagyunk, az az egyik 12 éves önkéntesünk, aki nemcsak a kisebbeknek rendezett élménynapokon szokta koordinálni a gyerekeket, hanem idén a Hozz egy mikuláscsomagot! akciónkban az általános iskolai osztályán kívül az egész iskoláját sikerült mozgósítania és bevonnia. A segítőink nagyon sokoldalúak, az egyetemistától a cégvezetőig, vállalkozóig és étterem tulajdonosig sokan csatlakoznak hozzánk. 

_mg_0674.jpg

Rengeteg rendezvényetek volt az elmúlt egy évben. Hogy tudod koordinálni az események szervezését és lebonyolítását, ki segít Neked ebben? Hogyan egyeztethető össze a jótékonykodás a munkáddal, marad magadra időd?

Az alapítványunk alapítója, Hubert, nagyon sokat segít és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az önkéntesekből egy szuper csapat jött létre és fantasztikus barátságok is kialakultak. Egyelőre még működik és össze tudom egyeztetni a munkámmal, de elérkezett már az a pont, hogy struktúrát váltsunk és más, nagyobb szervezeti formában gondolkodjunk.
Én alapvetően az az ember vagyok, akinek 25 órából áll egy napja és azt vallja, hogy mindig arra van ideje az embernek, amire akarja, hogy legyen, így azt tudom mondani, hogy igen, marad magamra is időm. 10-12 órás főállás mellett csinálom ezt, mellette intenzíven sportolok és még kikapcsolódásra, magánéletre is jut idő és energia.

A sok pozitív visszajelzés és segítő szándék mellett van, hogy akadályokba vagy visszautasításba ütköztök?

Szerencsére most már nem. Az elején nehezebb volt, de direkt hangsúlyt fektetünk arra, hogy dokumentáljuk az eseményeket és azok, akik akár szolgáltatással, akár adományokkal támogatják vagy segítik az eseményeket,  visszajelzést kapjanak arról, hogy azok a dolgok, amiket felajánlottak, tényleg a megfelelő helyekre jutnak el.

Hogy látod, mennyire nyitottak a fővárosi emberek a segítségnyújtásra? Mi az, ami megváltozik(-hat) az emberben egy-egy jótékonysági esemény hatására? 

Az emberek nyitottak és megvan bennük a szándék és hajlandóság a segítségnyújtásra, csak sokuknak rossz vagy egyáltalán nincs tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy kik azok a szervezetek, akiken keresztül tudnak segíteni, ha éppen nincs kapacitásuk arra, hogy ők is eljöjjenek önkénteskedni. Sokakban él egy torz kép a rászorulókról, hajléktalanokról és meglepődnek, amikor eljönnek egy-egy ételosztásra, és látják, hogy a sorban állók között mennyi nyugdíjas és kisgyerekes család van, vagy hogy attól még, hogy valaki szállón lakik, lehet munkája és dolgozik azon, hogy ebből az állapotból ki tudjon törni.

Jó pár rendezvényt magán a hajléktalanszállókon, családok átmeneti otthonaiban rendeztünk meg, így volt lehetősége annak, aki velünk tartott belelátni az otthonok, menhelyek életébe is vagy megtapasztalni, hogy mennyire hálásak mind a felnőttek, mind a gyerekek a nekik szervezett programokért.

Mesélnél a legutóbbi, két ünnep közötti rendezvényetekről? Mi rejlik a "Fapados Wellness és Pláza" elnevezés mögött?

A Fapados Wellness és Pláza egy olyan rendezvény, amit a Budapest Bike Maffiával közösen több otthonban és szállón rendeztünk meg, különleges élményt adva olyan embereknek, akiknek sokszor alig vagy egyáltalán nincs lehetőségük és pénzük arra, hogy elmenjenek például egy szépségszalonba. Ebből lett idén egy 4 napos Karácsonyi Élményház rendezvényünk, ahova közel 350-400 vendéget tudtunk meghívni hajléktalanszállókról, családok átmeneti otthonaiból. Minden nap villásreggelivel indult, fodrászat és charity pláza várta a résztvevőket, ahol élelmiszercsomagot kaptak és a piperétől a játékokig bármiből kedvükre válogathattak. Rengeteg ügyességi játék, zsonglőr, bohócműsor, bűvész show és arcfestés várta a gyerekeket. A programot minden nap egy meleg ebéddel zártuk, amit naponta más-más budapesti étteremtől kaptunk.

Mi a soron következő eseményetek? Mik a terveitek 2016-ra? Hol és hogyan jelentkezhetnek nálatok önkéntesek illetve adományozók?

A soron következő tervünk az, hogy otthonokból szeretnénk gyerekeket moziba vinni. Az Segítő Angyalok Alapítvány honlapja, arculata is éppen tervezés alatt van.
A közösségi oldalon keresztül ITT és e-mailben (foodangelshungary@gmail.com) bárki el tud minket érni és le szoktuk egyeztetni, hogy ki mivel és hogyan tud segíteni. Vannak, akik valamilyen szolgáltatást szoktak felajánlani, így tudunk például az élménynapokon szépségszalont nyitni és minél több meglepetéssel szolgálni a gyerekeknek. 

 

Farkas Anna

 

Fotók:  Ételosztás - Serényi Márti

            Pop Up Charity bolt és ételosztás - Penziás Nikolett

            Fapad Wellness és Pláza - Hirling Bálint - VS.hu

 

 

Jónak lenni jó!

Önzetlen segítők

3 alapítvány, ahol jó helyre megy az adományod

Adakozz jól! - avagy az információ hatalma

Az önzetlen fodrász, aki hajléktalanokra fordítja vasárnapjait

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr858256514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása