Carrie Bradshaw a boldogság nyomában - self-help amerikai módra

Megjelent: 2015.10.06. 23:40

A 21. század embere annyira megszállottan keresi a boldogságát, annyira elvész a múlt miértjei és a jövő 'mi lesz ha' kérdései között, hogy közben pont aról feledkezik meg, ami ott és akkor a szeme előtt van, alakítható és élvezhető: a jelenéről. Persze ezzel nem árultam el semmi újat, az ókori filozófusok óta megannyian megfogalmazták már a "carpe diem" örök érvényű igazságát. De egy dolog elméletben tudni a másodfokú egyenlet megoldóképletét, és megint más dolog alkalmazni egy bonyolult feladványban, amivé életünk egy-egy helyzete válni képes. Ilyenkor általában első körben a család és a barátok tanácsát kérjük ki, majd miután kellőképp összezavarodtunk a sokszor egymással ellenkező vélemények kavalkádjában, a könyvesboltok önsegítő, self-help könyveiben keressük a választ aktuális kérdésünkre. Előbb-utóbb rájövünk, hogy a bölcsek kövét egyelőre senki sem tudhatja magáénak, és ráadásul talán még frusztráltabbak leszünk, mint amit az eredeti probléma indokolna. Ha így áll a dolog, akkor viszont inkább nevessünk mint sírjunk, nem igaz? Az amerikai írónő, designer és coach, Karen Salmansohn szerint egész biztosan.

ks1.jpg

Pár évvel ezelőtt a Facebookon láttam meg először egy színes, trendi és "okos" plakátot, ami épp jókor jött. Nem volt komolykodó, nem akarta megváltani a világot, egyszerűen csak annyi volt a célja, hogy jobban érezzem magam, egy picit eltöprengjek, de semmiképp se gondoljam túl a dolgot. Magyarul, hogy fel a fejjel, menj tovább. 

Rákerestem a poszter alkotójára, akinek a weboldalán aztán további inspiráló gondolatokkal találkoztam. Kezdetként rögtön az írónő életútjával. Salmansohn 27 évesen már egy nagy reklámügynökség kreatív igazgatójaként tevékenykedett, majd karrierje csúcsán éles váltással felmondott, hogy annak szentelhesse napjait, amit a leginkább szeret csinálni. Self-help, azaz önsegítő könyvek írásába és illusztrálásába fogott olyanok számára, akik, ahogy mondja "sosem szeretnék, hogy self-help olvasóknak tartsák őket". A könyvek ("amiket ajándékba is adhatsz, nem fogják kidobni őket, mert tök jól néznek ki") ráadásul egy merőben új irányt képviselnek: egyrészt a humorra és nyelvi játékosságra, másrészt a vizualitásra helyezi bennük a hangsúlyt. Mára több "rendes" és e-book-kal büszkélkedhet, melyekből több mint 1 millió példányt adott el. Ehhez jön még blogja, mely hetente frissül, rendszeres hírlevelei, két online-szemináriuma és cikkei az Oprah Magazinban.

ks7.jpg

Még mielőtt azt hinnénk, hogy na megint egy amerikai guru, aki újra elismétli azt, amit mindenki más is hajtogat, és ebből aztán jól meggazdagszik, álljunk meg egy pillanatra. Karen életében is megvoltak a hullámvölgyek, így nem akarja egyszerűen amerikai optimizmussal fals mosolyra húzni a száját és békésen pillogva közölni: mindennek oka van, illetve minden rendben lesz. Őszintén vall arról, hogy sikeres PR-pályafutása során hány rosszindulatú és irigy támadás részese volt, sokszor azoktól a közvetlen munkatársaitól, akiktől pont nem számított volna rá. Hogy miképp jöttek egymás után újabb és újabb csalódások a magánéletében, ami nem is csoda, mert mindig egy kaptafára választott. Pánik a negyvenhez közeledve, hangosan kattogó biológiai órával. Szexuális zaklatás egy kolléga részéről. Végül boldog párkapcsolat, sok próbálkozás és orvosi segítség után egy kisbaba - utána meg azok a fránya plusz kilók.

Mindezt azonban nem úgy kapjuk, hogy látod-látod én milyen szegény nyomorult sorsú voltam, de aztán ugye megváltoztam, mert erős voltam, és most minden rózsaszín. Nem. Könnyesre nevetjük magunkat a szókimondásán, miközben egy csomó dologban magunkra ismerünk és hálásak vagyunk azért, hogy bevallja: most is vannak és mindig is lesznek megoldandó problémái az életben - egyszerűen azért, mert ez egy ilyen játék. Ő is ember, nem áll felettünk, nem osztja az észt, nem tudományoskodja túl a dolgokat, egyszerűen olyan, mint egy sokat tapasztalt barátnő, engedtessék meg a hasonlat: egy magabiztos Carrie Bradshaw.


 

Ha már a tudományoskodást említettem: ő az a fajta coach, aki sok irányból, precízen körbejár egy adott problémát, szituációt, mielőtt saját élettapasztalatával ötvözve ír róla. Merít a filozófiából és a pszichológiából is, nemcsak kortárs, hanem régebbi megállapításokat is figyelembe véve. (Az ókori görög gondolkodók közül Arisztotelész a kedvence, olyannyira, hogy kisfiának az Ari nevet adta.) Elsősorban az egészség, szerelem, siker, boldogság témakörökben alkot: ez így leírva cosmosan közhelyesnek tűnik, de végülis ezek a kérdések mindenkit érdekelnek, szóval teljesen jogos. 

Ha csak egy-egy motiváló gondolatra van szükséged, akkor szemezgess a plakátjai közül. Nehezebb élethelyzetekben jól jönnek a könyvek (pl. Bounce Back vagy Happy Dammit), amelyek vagy az Amazonról rendelhetőek vagy e-book formájában letölthetőek. Újabban két egy hónapos web-szemináriumot is indított Do it! (Tanítsd meg az agyad, hogy természetes módon az egészséges ételekre éhezzen) és Never again (A mérgező szerelem vége, a boldog szerelem kezdete) címmel. 

prince_harming.jpg

Egyelőre csak angolul olvashatod az írónőt, de például a plakátjai közül sok úgy is érthető, ha épp csak barátkozol a nyelvvel. Mellessleg ki tudja, talán épp az ad majd motivációt a nyelvtanuláshoz, hogy még mélyebbre ásnád magad az oldalon található pozitív és humoros tartalomban! ;)

  

Karen Salmansohn:

web: notsalmon.com és Facebook és Instagram: @notsalmon

 

Farkas Anna

Képek: Karen Salmansohn

 

Ezeket olvastad már?

ERZSÉBET KIRÁLYNŐ ONLINE

MUCIKA, A LEGJOBB BARÁTNŐ

FELFALJUK ÁZSIÁT 8. - WASABI

BACKSTAGE - MINDEN, AMI ROCK 'N' ROLL 1. - KIDDO

WINES 'N' ROSES - AZ AFRIKAI RÓZSA ÉS A MAGYAR BOR HÁZASSÁGA

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr887914558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása