Backstage 1. - Minden, ami rock 'n' roll - kiddo

Megjelent: 2015.09.24. 00:43

Szeptember lezárásaként fogadjátok szeretettel a Backstage sorozatunk nyitó akkordját. A "rock 'n' roll" ne tévesszen meg senkit – nem stílusra, hanem inkább az életérzésre utal, ami mindenkiben megtalálható és amire mindenki kíváncsi, vajon egy zenésznél mit is jelenthet.

img_5357v3.jpg

Az új ötletek mindig a legváratlanabb pillanatban érkeznek – nem volt ez másképp akkor sem, mikor a Backstage sorozat gondolata kipattant a fejemből. Két dolog motivált igazából: az egyik a híres-neves „Jack Jack – Az igazi rocksztár az első próbán meghal” című film volt, ami tulajdonképpen azt mutatta be, hogyan állt össze a Mester Tamás, Papp Szabi, Tóth Tibi és Ganxsta Zoli által fémjelzett csapat, s hogyan dolgoztak a dalokon, hogyan teltek a mindennapjaik; magyarán mi zajlott a háttérben. A másik kézenfekvő volt, hisz egy ideje magam is egy zenekar managereként dolgozom, így többször felmerült bennem, hogy talán érdemes lenne foglalkozni azzal is, hogy bemutassuk a bandák hátterét, működését. Elsőként ismerkedjetek meg a kiddo-val!

A csapat megalakulásának ötlete a frontember, Persely Tamás fejéből pattant ki 2013 január elsején, amikor úgy döntött, zenekart fog alapítani. Persze természetesen ehhez tagokra is szüksége volt, így első körben Tomi gyerekkori barátja, Rátkai Márton csatlakozott hozzá, akivel hosszú évek kihagyása után véletlenül futott össze újra, s kezdtek el ilyen jellegű tervekről beszélgetni. Aztán rátaláltak hirdetés útján Magda Zsoltra, legutoljára pedig Kőrös Gergely „Köge” került be a zenekarba tavaly nyár végén, amivel létrejött a kiddo jelenlegi, végleges formációja.

kiddo_uj_zk.jpg

A folyamatok nem zajlottak teljesen zökkenőmentesen, hisz több tagcsere is történt, amiknek megvoltak az okai – egy zenekar életében nagyon fontos, hogy olyan emberek zenéljenek együtt, akik között teljes mértékben egyetértés és összhang van, hisz a színpadon érezhetővé válik a közönség számára, ha valami nem stimmel. Nagyon fontos emellett a névválasztás is, mert nem mindegy, mennyire hamar ég bele a hallgatóság tudatába – a formáció első körben mixikutya néven futott, s angol nyelven játszották a dalokat, majd egy jól irányzott váltással kiddo-ra cserélték le a nevet, s magyarul szólalnak meg azóta a nóták.

Fiatal, valamilyen szinten útját kereső bandáról van szó, akik zenei téren még kísérletezgetnek, milyen irány is lenne a legjobb számukra. Jelenleg sub popként aposztrofálják azt a stílust, amiben készülnek a dalok, de a legfrissebbek már kicsit a rock irányába húznak.

Minden banda életében eljön az a pillanat is, mikor a teendőket már nem tudják egyedül megcsinálni – ott van a civil munka (Tomi reklámszövegíróként, Marci social media team leaderként dolgozik, Köge napjai nagy részét az Umbrella kötelékében tölti el, Zsolti pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzszaxofon szakán képzi magát), ami kitölti a hétköznapjaik, s olykor hétvégéik nagy részét, s nem biztos, hogy marad idejük már minden zenekari dologra. Ilyenkor jön el az a pillanat, hogy segítséget kérnek, s vagy egy sajtóst vagy adott esetben egy managert engednek be addigi zárt életükbe. De miért fontos egy ilyen személy, s hogyan lehet vele együtt dolgozni? Mennyire fontos az összhang az „újonc” és a zenekar tagjai között? És nő vagy férfi legyen az illető; idősebb, tapasztaltabb, vagy inkább egy kezdővel kellene összecsiszolódni?

- Szerintem erre a helyzetre nem létezik általánosan alkalmazható formula – az elsődleges és legfontosabb tényező egyértelműen az, hogy az illető kellő elhivatottsággal és odaadással csinálja azt, amit csinál, szeresse, amit az együttes csinál, és higgyen benne, hogy együtt pozitív irányba tudnak majd haladni - mondta el gondolatait Tomi, majd hozzátette: Az összecsiszolódás része pedig szintén maximálisan személyfüggő a dolognak, hiszen nem lehet előre kisakkozni, mit képes, és mit fog a két fél kihozni egymásból.

Alapvetően én nem sokat gondolkoztam azon, hogy elvállaljam-e ezt a szerepet a kiddo életében: egy véletlen folytán azt a céget választották PR feladatok kivitelezésére, ahol én dolgoztam, így ilyen vonalon már elindult egy közös folyamat. Tetszett, hogy ugyan keresték az útjukat, de mégis határozott elképzeléseik voltak arról, mit szeretnének, s mit nem. A zenéjük olyan volt, amit első hallásra megszerettem – ez egy sarkalatos pont, hiszen ha valaki elkezd sajtósként vagy managerként dolgozni, akkor bizony egy-egy dalt nem csak párszor fog hallani, hanem minden egyes koncerten. És ha valaki húsz alkalom után már utálja valamelyiket (vagy akár az összeset), akkor bizony nincsen a helyén, s nem biztos, hogy hasznos lesz a közös munka.

kiddo_kozos_mindenki.jpg
Egyensúly, összhang s jó kémia – ezek mindenképpen szükségeltetnek ahhoz, hogy gördülékenyen működjenek a munkafolyamatok; és nem mellékes, ha mi magunk is kreatív emberek vagyunk, hiszen a zenei világban manapság már úgy lehet a leginkább kitűnni, ha valami egyedi, formabontó dologgal próbálunk a köztudatba berobbanni. Emellett pedig nem árt, ha a folyamatos építkezés hívei is vagyunk; vallom, hogy sokszor a lassú haladás erősebb, stabilabb alapot ad, mintha egy év alatt pikk-pakk felfújunk egy lufit – az ugyanis ugyanilyen hamar ki is pukkan.

Dal, klip, fotózás – mind olyan dolgok, amik segítenek kialakítani egy képet az adott zenekarról, éppen ezért fontos, hogy a megfelelő szakemberekkel dolgozzunk együtt, akik tudnak abban segíteni, hogy minden olyan legyen, ami lendíti, s nem hátráltatja az előremenetelt.

A kiddo esetében nemrég új fotók készültek, amiket Csiszár Dorina készített el.

„Dolgoztam már a kiddo-val, mikor a ‘Köszönöm a rakétát’ klipforgatásán készítettem fotókat róluk, mindemellett követem is a munkásságukat személyes ismeretségből kifolyólag, így nem vagyunk idegenek egymás számára, ami sokat segít, ha fotózásról van szó. Fontos a bizalom és hogy el tudják engedni magukat, önmagukat adják, miközben készülnek a képek. Általában előre megbeszéljük, hogy mik az elvárásaik, milyen hatást, végeredményt szeretnének elérni és ennek függvényében választjuk meg a helyszínt és alakítjuk a képek hangulatát. Innentől kezdve a dolgok mennek maguktól, nekem csak segítenem kell őket és a megfelelő pillanatban kattintani. A végeredménynek pedig őket kell tükrözni, mert a fotó egyfajta lenyomatként marad meg róluk és jut el a közönséghez.”

Ha koncertdátum közeledik, akkor bizony a zenekari próbákat sem lehet elhanyagolni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha épp nincsen fellépés, akkor senki nem nyúl a hangszeréhez, de egy-egy fix időpont besűríti a próbák rendszerességét. Hisz az a céljuk, hogy a legtökéletesebb produktumot tárják a hallgatóság elé, akik boldogan, elégedetten térjenek haza azzal a gondolattal, hogy legközelebb is ellátogatnak a banda fellépésére.

A próbák alatt nemcsak a már meglévő dalok kerülnek elő, s gyakorolják őket a srácok a végtelenségig, hanem ilyenkor születnek az új nóták, történnek a kísérletezgetések, amikből aztán akár a legújabb sláger is megszülethet. Ilyenkor van, hogy az a két-három óra, amit a gyakorlásra szántak, azzal telik, hogy néhány hangot tökéletesítsenek. Egy kívülálló számára valószínűleg fél óra után unalmas lenne az egész folyamat, a bandának viszont fontos, hogy olyan hangzást hozzanak létre, amivel azonosulni tudnak, s ami tökéletesen megfelel azoknak az elképzeléseknek, amit ők képviselni akarnak. Ha pedig mindezzel elkészültek, megvan az új dal, s koncertjük is kilátásba került – akkor jöhetnek az interjúk, s az olyan platformokon való megjelenések, amik segítik a zenekar megismertetését a szélesebb publikummal.

 

Kiddo Facebook és YouTube 

 

Fotók: Csiszár Dorina
Szöveg és Werk: Rosta N. Napsugár

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr467810582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása