Mazella&Palmer - a hajvágás nagyágyúi

Megjelent: 2014.11.26. 15:46
Írta: praclee

Hazánkba látogatott a Mazella&Palmer duó, hogy bebizonyítsák, a fodrászat is izgalmas és érthető dolog.

10710604_750740918313275_2038860881460066537_n.jpg

A Wella Magyarország jóvoltából pár hete rendezték meg az ország legnagyobb fodrász eseményét, a Mazella&Palmer Fodrász Show-t és Szemináriumot, melyre hivatalos voltam. Helyszínül a Pesti Vigadó szolgált, mely egyrészt csodálatosan illet az egész nap színvonalához, másrészt elegendő térrel szolgált a több, mint háromszáz, főként szakmabeli érdeklődőnek.

Nem tudom, hányan voltak rajtam kívül még laikusok, vagy a sajtó részéről, de meglepődtem magamon, hogy a közel 9 órás bemutatót zokszó nélkül végigültem, és érdeklődve figyeltem.

Dove Palmer és Jean-Baptiste Mazella fodrászok a Vidal Sassoonból léptek ki, és alkották meg a saját nevükkel fémjelzett duójukat, ami most már három főből áll, kiegészülve Faye Turner hajfestővel, valamint a háttérben további szakmai stábbal.

10345810_765262433527790_491196859022609939_n.jpg

És hogy mit is csinálnak? Mi az, amitől izgalmas lesz, ha egy fodrász kiáll a színpadra, és több órán keresztül hajat vág? Ők egyszerűen így fogalmazzák meg, hogy „Why?” vagyis „Miért?”.

Ezzel mindent el is mondtunk. Mert ha bármely szakmai területen az okokról beszélünk a hogyan helyett, még egy laikusnak is, mint pl. nekem is, felkelthetik az érdeklődését. Biztos jobban érdekel, ha egy kocsinál azt mondják el számomra, hogy miért megy olyan gyorsan, mintha elkezdenék elemezni a motort és a hengerfejek működését. Így volt a hajbemutatón is, ahol még én is megértettem a dolgokat. A szakmabeliek pedig egyszerű, de jól használható trükköket tanulhattak. Csak azért nem mondom, hogy óriási, vagy nehéz dolgokat, mert valószínűleg azt a szakmai közönségnek tartogatták a következő két napra, akik kifizették a borsos exkluzív kurzus árát. Nem minden nap látogatnak el hazánkba ilyen sztárfodrászok, akik ráadásul közvetlenek és jó fejek. Ez pedig a másik kulcs, hogy működni tudjon egy show. Nem voltak konfettik, se varázslás, mégis show volt, hiszen Dove és J-B magukban hordozzák a jó fajta színpadi showman elemeit, hozzájuk pedig Faye pin-up kisasszony csatlakozott, aki nagyszerűen kiegészíti a párost. Jó humorukkal, egymást kicsit piszkálva, valamint a közönséggel folyamatosan kommunikálva nagyon közvetlen módon tudják átadni a tudást. Elmondásuk szerint a bemutató előtt négy napon át készültek, és mindent elemeire bontottak, hogy a lehető legjobban és érthetőbben prezentálhassanak.

20140922114308368135-42.jpg

Dove és J-B 10 évvel ezelőtt, ahogy az lenni szokott, egy átitalozott este után döntöttek úgy, hogy közösen kéne létrehozni valamit. Ez lett a Mazella&Palmer, ami 2011-ben debütált.

Filozófiájuk, hogy nem csak az a lényeg, hogyan vágjunk hajat, hanem az is, hogy miért.

Nem trendekkel dolgoznak, és nem technikát tanítanak elsősorban, hanem, ahogy mondják, dinamikát. Igyekeznek akadémikus szintre jutni, de mégis a legegyszerűbben és legérhetőbben közvetíteni, hogy mit, miért csinálnak. A legfontosabb a bőr és a szemszín, valamint az ajak. Faye ehhez állítja be a megfelelő színt. Dove és J-B pedig az arc szerkezetét nézik. Több éve úton vannak, hogy az egész világon terjesszék tudásukat. Szalonban nem, vagy csak nagyon ritkán dolgoznak. Mondanivalójuk viszont nem csak a szalonban dolgozó fodrászoknak fontos, de a klienseknek is, hiszen legtöbben látnak egy frizurát a reklámban, és meg akarják csináltatni maguknak. Ellenben ők nem tudják, amit a fodrásznak jó esetben tudni kell, hogy hiába szeretné az adott hajat valaki, ha egyszer a saját fejformájához nem fog illeszkedni. Ezért nem látni tőlük két egyforma hajat. A lényeg ugyanaz. Hiába vannak egyik nap Sanghaiban, másik nap Londonban, harmadik napon Budapesten, nem fogjuk tőlük ugyanazt a vágást látni, mert ők nem ugyanazokat a frizurát akarják nekünk átadni, hanem az egyéniséget.

_MG_3413.jpg

Ami nagyon érdekes volt még számomra, az az elmúlt pár év kollekcióinak áttekintése.

Egy hónapja volt szerencsém a So Delicious Fashion Show-n megcsodálni, hogy kötődik össze a divat és a cukrászat, és ki miből inspirálódik. Most pedig Dove Palmer mesélt arról, hogy egy adott hajkollekció megalkotásában milyen inspirációk hatottak rájuk.

A divat, festészet, zene, vagy bármilyen kreatív dolog hatással van rájuk, és inspirálólag hat. Így van ez az összes művészeti ágban.

Bridget Riley festő op art (optical art) művei voltak az első kollekciójuk ihletői, de a fotóhoz tartozó testhelyzetek Picasso festményének áttétei.

bridget riley 01.jpg

(Bridget Riley)

mazella&Palmer_1.jpg

 

Ernst Ludwig Kircher német expresszionista festő „Five Women on the Street” alkotása a következő kollekció alappillére, melyhez Toulouse-Lautrec egyik festményén ábrázolt hölgy testtartását vették át.

Five women in the street.jpg

 

A Kanji kollekció inspirálója többek között IAM – Benkei et Minamoto száma volt.

 

 

Dove, J-B és Faye nem csak mesterei a szakmájuknak, de köznyelven képesek átadni a tudásuk, és megvan bennük az x-faktor, amiért még laikusként sem unjuk el magunkat a több órás előadáson, hanem figyeljük az elegáns, mérhetetlenül precíz mozgásukat és hozzáállásukat.

Dani

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr586933599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása