Tokió - Ellentétek városa

Megjelent: 2014.09.23. 07:45
Írta: colorcam

„Japán az ellentétek országa, ahol a hagyományos és a modern békésen megfér egymás mellett, sőt kiegészíti egymást” – szól minden ismeretterjesztő film bevezetése erről a távoli országról… és ez teljesen igaz.

tokyo-at-night_cover.jpg

Először is három elképesztő dolgot szeretnék elmondani Japánnal kapcsolatban: Elképesztően messze van, nyáron elképesztő hőség van, és Tokió egy elképesztően jó hely!

Miután júliusban elindultam a Liszt Ferenc reptérről és augusztusban odaértem a tokiói Narita repülőtérre – a hó legvégén megkezdett röpke 17 órás útnak köszönhetően – az első benyomásom pontosan az volt, amire számítottam. Rekkenő hőség és nem európai tüdőnek való páratartalom. Hogy a mezei turista ne olvadjon el egy ültő helyében, minden sarkon italautomata található, amely 100-160 yen bedobásával működik.

Japan-6-vending machine.jpg

Ugyanígy, a hőguta megelőzése érdekében az üzlethelyiségekben és a vonatszerelvényeken kisebb hóvihar tombol. Néhány épület annyira erősen van légkondícionálva, hogy a kintihez képest 18 Celsius fok különbség is lehet. Ennek ellenére büszkén mondhatom, hogy egyszer sem fáztam meg a boltokban eltöltött megannyi mélyhűtött óra ellenére.

A második benyomásom az volt, hogy Japánban minden hihetetlenül jól meg van szervezve – ez már három hetes tartózkodásom legelején feltűnt.

7723572802_b8ae23b0a3_b-scaled1000.jpg

Minden közterület és intézmény – nem csak a repülőtér – tele van feliratokkal (angolul és koreaiul is), melyek hatékonyan irányítják az embert úti célja felé. A mozgólépcsőn kivétel nélkül mindenki a bal oldalra áll, hogy a gyorsabb léptűek gond nélkül elsuhanhassanak a jobb oldalon – ez gyakran kapóra jött, ha későn indultam el otthonról. A sorok hosszúsága a pályaudvarokon és az üzletekben valójában nem jelent annyi várakozási időt, mint amennyit Magyarországon jelentene, mert egy négyzetméterre átlagosan 6 alkalmazott esik.

Egész Tokióra, sőt egész Japánra jellemző a gyorsaság. Különös tekintettel a szupervonatokra, melyek két óra helyett 20 perc alatt érnének el a Déli Pályaudvarból Siófokra, amennyiben itthon is közlekednének. A Hikari expresszt, mellyel egyik hétvégén Kiotóba mentem, az egyszerűség kedvéért Fehér Sárkánynak is lehetne hívni, de még ez sem adná vissza azt a szélsebes, sínekhez kötött repülést.

japanese_shinkansen_train_1920x1440.jpg

Fényképezni nem tudtam a vonatról, mert az alagutak és a nyílt vágányszakaszok túl gyors egymásutánban váltakoztak, hogy el lehessen kapni egy megfelelő pillanatot a rizsföldek és kisebb települések békéjéből. Annál több képet készítettem Kiotóban a lélegzetelállító Arany Templomról és az éjjel, erős esőzés közepette meglátogatott Inari templom környékéről, amely egy kisebb hegy, rókáknak szentelt szentélyekkel borítva, ahol a felfelé vezető utat narancssárga kapuk ezrei szegélyezik.

Untitled-1_1.jpg

Az utazásom alapvető célja a japán nyelvtanulás elkezdése volt egy három hetes nyelvtanfolyam segítségével, melyre minden hétköznap kilenctől egyig került sor, így sok időm maradt városnézésre, bevásárlásra és a legérdekesebb helyek meglátogatására.

Egy említésre méltó hely azonban kimaradt a barangolásaimból, méghozzá az Akihabara kerületben található „Maid-Cafék” valamelyike. Sokat látott tokiói iskolatársaim elmondása szerint tényleg olyan szokatlan hely, mint ahogy sejtettem: gyakorlatilag egy kávézó, ahol csipkés szobalány ruhába öltözött pincérleányok szolgálják föl a méregdrága frissítőt és tánccal, énekkel, aranyos gesztusokkal igyekeznek szórakoztatni a vendégeket.

Maid_Cafe.jpg

Az én célpontom más volt, egy Usagi-Café, vagyis egy házinyúl-simogatóba oltott kávézó ahova sajnos nem tudtam bejutni, mert éppen tele volt – becslésem szerint 8 emberrel a kis apartmanban. Ugyanígy létezik macskasimogató és bagolysimogató kávézó is, ahol szelíd, kissé életunt kisállatok társaságában szürcsölhetjük üdítőnket. (Remélem, a következő lépés nem egy jól átgondolt sündisznó-café lesz…)

bunny1.jpg

Az gasztronómiát nem hagyhatom említés nélkül: A japán édességeknél igyekeztem tartani a 3 méteres vegyi-biztonsági távolságot, valamint előrehaladott csokoládé-elvonási tüneteimet tartózkodásom alatt nemigen volt alkalmam pótolni, no de ennyit a rosszról, ugyanis olyan isteni tempura udont (kiadós rákos tésztalevest) ettem, hogy mind a két evőpálcikámat megnyaltam utána! Egyszer volt alkalmam elmenni egy tradicionális szusi étterembe is, ahol egy bárpult-szerű nyitott konyha körül kell helyet foglalni és a középen álló séf egyenként rakja elénk a 15 fogásból (falatból) álló vacsorát, melynek minden darabja egy strófa a tengeri állatokról szóló ínyenc költeményben. Korábban nem gondoltam volna, hogy a tengerisün belseje sárga és hogy a vörös kagyló belseje valóban vörös – hogy csak a legízletesebb egzotikumokat említsem.

order-up.jpeg

Az odaadó család, amely tartózkodásom alatt otthonának vendégszobáját kölcsönözte nekem, egy 50 éve épített házban lakik. Akkoriban bizonyára nem számítottak 184 centi magas vendégekre, mert ugyan a belmagasság 3 méter, minden egyes ajtónál le kellett húznom a fejem, máskülönben úgy jártam volna, mint első két nap, amikor többször is megérezhettem a felső ajtóléc gondoskodását a koponyámon. A pályaudvarok bizonyos lépcsőin is érdemes a magasabb személyeknek 40 fokos szögben hátradőlni lefelé menet, ha fejüket biztonságban akarják tudni.

Tokió minden említésre méltó részét bejártam és sokféle, csak Japánra jellemző szubkultúrát figyelhettem meg az utcákat átszelve, mégis azt kell mondjam, hogy a tokiói népviselet egyáltalán nem kimonó és szalmapapucs, mint a régi szép időkben, hanem öltönynadrág, elegáns fekete cipő és világos ing. Az utóbbi időben már nem kötelező a nyakkendő viselése a munkahelyeken, ennek köszönhetően egyetlen egy, a vonaton szundikálva munkába igyekvő emberen sem láttam, hogy viselné, pedig minden nap legalább kétszer igénybe vettem a felszíni metró jellegű vasutat. A vasúton utazó ember jellemzően két dolgot csinálhat. Vagy a csúcstechnológiás telefonjának képernyőjét simogatja, vagy az alvással küszködik, illetve alszik, és közben úgy dülöngél, mint nádszál a szélben. Részemről maradt a zenehallgatás, de nem azért, hogy kizárjam a folyamatosan beszélgető utasok zaját, ugyanis alig páran beszélgetnek a tömegközlekedési eszközön.

asia_prayYamanote.jpg

Miután visszatértem Japánból, az első gondolatom az volt, hogy mennyire hiányozni fognak a kedves és segítőkész emberek, beleértve az engem vendégül látó családot, és a nyelviskolában megismert nemzetközi csapatot, és hogy minden helyet megnéztem-, bejártam-e, amit szerettem volna és mindenkinek hoztam-e szuvenírt, aki a listámon szerepelt. A második gondolatom egy kiadós adag rakott krumplira irányult…

Németh Bálint

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr766719199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ügyfélszolgálatos 2014.09.24. 09:22:57

Hát igen, a japánok nagyon kedves segítőkész emberek, ha épp nem valamelyik ország lakosságát ölik halomra, mint anno Kínában...

theus 2014.09.24. 09:44:32

Az üdítő automaták meleg italakot is adnak. A képen a középső sorban lévő teák amik pirossal vannak jelölve. Kár hogy Budapesten nem lehet kapni japán üdítőket, csokikat. Egyébként a helyi fornettiseknél kapható fánkok, sütik is nagyon jók.

Wandál 2014.09.24. 09:49:20

@ügyfélszolgálatos: ja, tök igaz, csak ne felejtsd ki a kínaiak lemészárolta tibetieket meg ujgúrokat, a törökök lemészárolta örményeket, a németek által lemészárolt zsidókat, az amerikaiak által lemészárolt németeket, a magyarok által lemészárolt szerbeket, a szerbek által lemészárolt bosnyákokat, a keresztények által lemészárolt tömegeket a keresztesháborúkban, és akkor a mamutvadászatokról még nem is beszéltünk, szóval mehetsz a p..csába...

fingerbangs 2014.09.24. 09:58:16

tokió klassz hely
keveset írnak róla itthon

Sikó kun 2014.09.24. 09:59:48

@ügyfélszolgálatos:
Nem mintha a magyar honvédek sokkal jobbak lettek volna a keleti fronton...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.24. 10:02:17

@ügyfélszolgálatos: Öööööö, ez most minek kellett ide? Melyik ország hadserege nem ölte valamelyik ország lakosságát halomra a történelme folyamán... minket is beleértve?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.24. 10:04:08

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: Bocs, nem olvastam végig a kommenteket, nem láttam, hogy már kiosztottátok a hülyemarhát.

Öcsém éveket töltött Japánban, nagyszerű hely lehet, egyszer mindenképpen eltöltök ott egy hónapot, báe nem biztos, hogy Tokioban.

Mad Mind 2014.09.24. 10:14:38

Jó hely, de nekem jobban bejöttek a kisebb városok, Nagoja, Hirosima, Kiotó. Sokkal emberibb léptékűek, azért Tokióban elég durva, hogy mennyit lehet utazni a városban, mielőtt elhagynád. De az nagyon jó, hogy nyugodt helyeket lehet találni a tök zsúfolt utcák közelében.
Kiotóban az nem tetszett, hogy több turista van mint, helyi :)

Lord_M_ 2014.09.24. 10:25:27

Valoban szuper hely :) az ezernyi sarga kapu menten pedig rengeteg apro szentely talalhato

Erdekesseg, hogy a tetejen levo etterem tulajdonosa nem tudta megmondani, hogy pontosan melyik szaron lehet lejutni - szerinte vissza kellett volna menni arra, amerrol jottunk.

Feherkesztyus taxisok, muanyag elethu etelek a kirakatokban :)

No meg a segitokeszseg. Nekem csak annyi bajom volt, hogy akkor is segitettek amikor fogalmuk sem volt merre kellene menni. :)

Pepe135 2014.09.24. 10:43:01

@theus: Groby-s boltokban a teák egy része kapható! Egyből felismertem a bal felső kettőt!

2014.09.24. 10:47:19

@ügyfélszolgálatos: igen, igen, a magyarok is vendégszerető emberek, ha éppen nem egy -később-vesztes világháborúban agreszorként öldösik a szomszéd népeket.
Ennyit az ostoba sztereotipiákról.

theus 2014.09.24. 11:02:53

@Pepe135: én inkább Kirin teára vágyom, meg wasabis kit-katra. Az ember azt gonolná, hogy találni ilyesmit Budapesten, de nem.

Ply 2014.09.24. 11:12:27

És hogy sikerült "Tokió, ellentétek városa" felirattal ellátni egy szöuli városképet? :-)

moby76 2014.09.24. 11:16:27

Szia köszi a cikket jó és a képek kiválóak!
Legközelebb ott jársz mindenképpen látogasd meg a kimaradt fogadóba.
A vonatokról:
A sebesség ami sokat segítene de a nyom vonal kialakítása;

elsősorban fontos mert hiába mennék gyorsan ha kanyarog a pálya alattam és néhol elég szűken véve a fordulókat.

Szóval szerintem a Mávnak:

Jó nyom vonalak kellenek hosszabb egyenes szakaszokkal normális íveléssel (ne kelljen sokat lassítani a kanyar előtt)

Jó minőségű állandóan karban tartott pálya

Legvégül a mi a sin felet van: Jó mozdony (gyors, jól felhasználja a villanyt, nem kell fűteni vagy hűteni: Klíma használata (sokkal jobban odafigyelhetnének rá).

A kocsik állapota, fel szereltsége, súlya

Ezek nagy részét megcsinálják a közeljövőben (valamikor) sokkal többen mennek majd vonattal

mert Siófok 20 perc lesz vonattal nem 1:30 kocsival "cca"

Az árakról tudsz valamit. mennyi lehet a vonat Bp- Siófok távolság.

Itt találtam egy videót a JP vonatok fejlődéséről igaz nagy léptékben halad a történetben.

www.youtube.com/watch?v=Q-D3CBHBRN8

Tisztelettel Bálint

Lordmotor 2014.09.24. 11:17:50

Az érdekelne, mennyi egy jegy arra a csodavonatra. Gondolom több, mint a havi magyar átlagfizu :)
Ismerős hozott haza Japánból "csokikat". ugyanolyan kinézet, ugyanolyan ár, mégis az egyik isteni, érződik a minőség, és az angol nyelvű összetétellista alapján csak természetes alapanyagokból készült, a másik meg egy olyan szintű fogyaszthatatlan ipari hulladék, hogy a teszkós parizer ahoz képest pármai sonka :)

Zsoma 2014.09.24. 11:36:34

Nem annyira vészesen drága a jegy, a Fujiig mi Tokióból oda-vissza 6000Y körül fizettünk és a 7 napos bérlet is 208€, azzal viszont korlátlanul körbeutazhatod az országot.

www.jrpass.com/

Alick 2014.09.24. 11:54:49

A magamfajta antiszoc alapállású embernek rettenetes ez a népsűrűség... de azért gyönyörű hely lehet. :)

dukeekud 2014.09.24. 12:02:12

Azert nem kene ennyire elajulni, egy rakas agyatlan konzumidiotatol, akik esz nelkul pusztitjak a kornyezet. Es a kornyezetvedelemre meg szavuk sincsen.

a 10ezredik 2014.09.24. 12:12:23

@Ply: Kellemes dolog a cikk, de mintha internetről összerakott tartalom volna, nem személyes élmény alapján létrehozott írás. Érdemes például a képek url-je alapján lefuttatni a Google képkeresést. (m.cdn.blog.hu/co/colorcam/image/tokyo-at-night_cover.jpg = wallpoper.com/images/00/42/51/78/japan-tokyo_00425178.jpg; stb.)

laoban (törölt) 2014.09.24. 12:16:50

Tokió nem az ellentétek városa, én legalábbis nem tapasztaltam semmi önellentmondásosat, kirívót, kontrasztot

aki Tokiót jó helynek tartja, az szerintem vagy japán szakos vagy egyszerűen japánbuzi, én nem tudom megszeretni, mondjuk nem is kell

én Ázsiában élve (bár nem Japánban élek) látom a teljes képet
Tokióban jártam kb. hatszor, meg utaztam is, pár alkalommal hosszabb időket kellett töltenem ott

kurvadrága hely szerintem, persze nem japán fizetésem van, de szerintem nekik is drága
tiszta (ezt más ázsiai barátaim is mindig kiemelik, szóval ez nekik nagyon fontos lehet), abszolút emberidegen környezet, high tech, de lélek az nincs benne

vannak műszaki cikkek, háztartási gépek, amik viszont kiemelkedően olcsók ott és azokat mindig hozok haza, mert ahol élek, itt nem kaphatók vagy csak jóval drágábban

wasabis kit-kat és zöld teás fagyi meg hasonló magyaroknak szokatlan ízek máshol is kaphatók Ázsiában, nekem már picit unalmasak, sőt, idegesítő, hogy csak tengeri algás chips és wasabis mogyoró van sok helyen, sehol egy paprikás szimpla

Tokió, meg úgy általában Japán egy falanszter
az udvariasság nekem is elég szembeötlő volt, de semmi mást nem jelent, mint hogy nekik ez a dolguk, ez a szabály, így kell viselkedni, nem jelenti, hogy elfogadóbbak vagy előítélet mentesebbek lennének
a japán társadalom rendkívül zárt, a felszínen mosoly, udvariasság, de a mélyben rettenetes elfojtások és pszichózisok, intézményesített idegengyűlölet és mindenkinek megszabott hely
na most az idegennek nincs ilyen leosztott helye, próbálják beskatulyázni, szóval sose lesz elfogadva
de nem erőszakosak, nem durvák, csak ha sokáig ott élne valaki, akkor zárt ajtókba fog ütközni és rettenetesen rugalmatlanok, kritikát nem tűrik, tiszteletlenségnek veszik
csak japán módra tudnak mindent megoldani, illetve időt elcseszni, mert abban profik
a munkamorál a kívülállónak imponáló, de valójában a munkahelyen töltött majdnem teljes napjukból az effektív munkavégzés elég kevés
de kell az arcot mutatni, a céget támogatni, hűségesnek, hálásnak lenni azzal, hogy estig ott ülnek
ez idegőrlő, amikor haladni kellene a projekttel és a hosszú munkanapok ellenére ez mégsem megy nekik
a főnök ha hülyeséget is mond, akkor is bólogatni kell, hatalmas sértés visszakérdezni
a tekintélytisztelet hatalmas, ez mondjuk nekem nem fekszik, de vannak olyanok, akiknek ez bejön, hogy nem kell gondolkodni, csak végrehajtani, a megszokott módon, sose máshogy
semmit nem kezdeményezni
ez persze egy nyelviskolai hallgatónál nem gond, de aki üzleti úton van, valamit fel kellene mutatni pár hét, hónap alatt, annak ez megkeseríti az életét

az idegent nem szeretik, addig, amíg csak vendég vagy (ez jelenthet akár több éves PhD ösztöndíjat is), addig ezt nem éreztetik, de amint végleg le akarsz telepedni, máris nem annyira örülnek neked

nem véletlen, hogy a bevándorlók aránya minimális (koreai, kínai, tajvani van kevés, de a lakosság számához illetve más fejlett országokhoz képest minimális)

aki a kosztümös lányokat, italautomatákat, légkondit meg a macskás kávézót meg ilyen felszínes dolgokat tart fontosnak, az azt hiszem semmit nem tud Japánról, persze a külföldiek többsége ilyen, nem is baj ez, nekik a csúcsszuper hely
nem mondom, hogy rossz hely, de azért vannak árnyoldalai

a kaját imádom, csak az adagok és az árak viszonya nem éppen tetszik :) de mondom, én nem japán fizetésből élek
ha olcsó japán kaját akarok enni, akkor azt máshol is megtehetem Ázsiában

ja, a telefonlapogatás meg az alvás tényleg a két kizárólagos elfoglaltság a tömegközlekedésben
beszélgetés nincs
a nyakkendőt, több váltás öltönyt és teljes ruházatot a munkahelyen tárolják, ha esetleg nem mennének haza, mert olyan sokáig dolgoznak
ismétlem, a sokáig, hosszú ideig dolgozni, nem jelenti egyértelműen a hatékonyságot
egyszerűen ez egy ilyen japán dolog

ja és a véget nem érő, semmiről se szóló meetingek, amiknek se füle, se farka
hihetetlen formalitás, időpazarlás, közben semmit nem oldanak meg
jaaaj, japánokkal dolgozni elég idegőrlő, de minden ázsiai népnek megvan a maga hülyesége, most írhatnék a koraiakról és kínaiakról vagy a filippínókról, indonézekről is (ami már a legalja), de a japánok a téma

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.24. 12:47:30

Csodálatos hely lehet... Újabb hely, ahová el kéne jutni.

glad az egyetlen 2014.09.24. 13:17:47

Vannak ismerőseim távol-keleten, jártam arra és az a helyzet, hogy mint nyugati turistának a hely nagyszerű és érdekes, de ott élni helyi embernek sokszor maga a pokol. A jól szervezettség mögött merev, makacs rendszer és megalázó hierarchia húzódik és embertelen munka tempó.

bodesco 2014.09.24. 14:08:51

A munkához és munkahelyhez való viszonyukról sokat elmond a következő sztori: egy ismerősömnél volt itt (Németországban) egy japán ismerőse pár napot. 2 hetet töltött Európában, és mielőtt utazott haza hisztérikusan keresett valami szuvenírt a kollégáinak, akik lehetővé tették, hogy ilyen hosszú szabadságot vehessen ki egyszerre.
Itt a németeknél nem ritka, hogy egy kolléga 4-5 hétre eltűnik, és akkor még csak az éves szabadságának egy részét vette ki.

Hajdú Peter 2014.09.24. 14:13:33

A japanok szemet, aljas kis geci rohadekok. Allandoan mosolyognak, de ha az ember egy pillanatra nem figyel, azonnal kardot rantanak es levagjak a fejet.

jbl 2014.09.24. 15:42:02

3 hét alatt bejártad Tokiót? Gratulálok!

Chouwen · http://doufukuai.blogspot.com 2014.09.24. 17:44:51

@Lordmotor: egy Tokyo-Kyoto shinkansen-nel 13-14.000 yen, kb. 30. 000 huf körüli.
süti beállítások módosítása