Béterv – ha az "A terv" már unalmas

Megjelent: 2014.07.11. 15:39

Az Aradi utca egyik szürke homlokzatú épülete kis ékszerdobozként rejti falai között Biró Botond Boldizsár parfümséf illatos-ízes lakéséttermét. Lakásétterem? Parfümséf? Illat-íz kompozíciók?  Három kérdés, amire egy a válasz: Béterv. 

IMG_61316-2.jpg

Egy B-terv mindig különleges, hiszen sokkal inkább a megérzéseinkből fakad - akkor születik meg, amikor az eredeti, A-tervünk nem működik, vagy egyszerűen csak valami másra vágyunk, mint a megszokott. És a végén előfordulhat, hogy azt érezzük, sokkal jobban jártunk, mintha maradtunk volna az elsőkörös elképzelésünknél.

Pontosan ez az érzés keríti hatalmába a különleges atmoszférájú térbe lépve az ide látogatót. Lakáséttermek nem olyan régóta működnek hazánkban (a Béterv 2012-ben alakult), de egyre inkább részét képezik annak a világhódító gasztro-folyamatnak, mely az 1960-as évek kubai diktatúrájában született meg, és érte el először Amerika, majd Európa országait. Vonzerejét az adja, hogy míg egy elsőosztályú étterem színvonalának megfelelő ételeket kóstolhatunk, mindezt egy olyan meghitt, adott esetben családias környezetben tehetjük, ahol a séf előttünk készíti el a fogásokat, majd ezt követően mesél is az étkekről. A vacsorán résztvevő 10-20 vendég pedig könnyed beszélgetésbe elegyedhet, és előfordulhat, hogy az este végére új ismeretségek szövődnek.

IMG_6121-2.JPG

Ezt és ennél többet nyújt a Bétervet felkersőknek Biró Botond. Parfümséfként aposztrofálja magát, ami azt jelenti, hogy az illatok felől közelít az ízekhez, felhívva a figyelmet a két elem örök szimbiózisára. Neki is van egy A-terve, egy különleges illat és kozmetikum bolt. Az itt fellelhető számos egyedi illat a főzés iránti szenvedélyével párosulva hozta magával az illatvacsorák ötletét.

IMG_6045-2.JPG

Ezeken a különleges étkezéseken egy meghatározott illat áll a középpontban, amely az egész vacsora minden fogásának elengedhetetlen alkotóeleme. Ottjártunkkor a bazsalikom illat és íz volt az esemény témája. Egy, a fűszer történetéről szóló rövid bevezetőt követően először megszagoltuk a kihelyezett illatmintákat, majd amikor már az ízlelőbimbóink felkészültek a bevetésre, nekiláttunk az esztétikailag és ízre is fantasztikus négy fogásos menünek. Nálam a ‘fehér spárgakrém leves bazsalikom habbal és hurka gombóccal’ vitte a prímet: az ízek olyan fantasztikusan egészítették ki egymást, hogy még a legszigorúbb ételkritikus is megkönnyezte volna.

IMG_6038.JPG

IMG_6078-2.JPG

IMG_6116-2.JPG

Az egyes fogások mellé Drofti Dénes válogatta a borokat, melyek szintén tökéletes társai voltak a főszereplő bazsalikomnak. Egyetlen kritika, hogy borkóstolásnál poharat szokás cserélni, hogy az ízek és illatok ne keveredjenek, viszont itt ez kimaradt. 

Ha szívesen megtapasztalnád, hogy hogyan lehet egy étkezés igazi élvezet testnek és léleknek, vagy ha netán már igazi gourmet-ként új íz- és illatkombinációk után kutatsz, a Bétervben megtalálod a számításaidat.

Az étterem programjában egyébként az illatvacsorák mellet gasztroirodalmi rendezvények és bor estek is helyet kapnak.

Az időpontokról és árakról bővebb információ itt: www.beterv.hu.

farkaspanni

Haverkodjunk Facebookon is: https://www.facebook.com/colorcammag

További képek Instán: http://instagram.com/colorcammagazine

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr36471937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása