Nagy Szakállápoló Teszt - 1. rész

Megjelent: 2016.04.18. 11:49
Írta: praclee

Míg pár éve szinte bujkálni kellett a szakállal, vagy legalábbis meg/kinézték az embert, addigra ma már megszokott látványt nyújt egy hasonszőrű, vagyis inkább hasonszakállú ember. Bár a hosszabb arcszőrzet, mint ami nekem is van, még mindig az extrémebb kategória és közbámulat tárgyát képezi, de talán már csak félig esik le az emberek álla tőle. Nyugatabbra szinte el is múlt a divat, de mivel itthonra minden valamivel később érkezik, így kis hazánkban még javában szakáll-lázban ég mindenki. Olyannyira, hogy több vállalkozás illetve manufaktúra is szakállápoló szerek gyártásába kezdett. A témában végzett tesztjeim nem is férnek el egy bejegyzésben, elsőre egy magyar és három külföldi gyártót mutatok be.

img_3456_1.jpg

 

African Spa 

Elsőként lássuk az African Spa termékeit,  melyek a név ellenére nem a bennszülött ősemberek keze nyomát dícsérik, hanem Orbán Györgyét. Vadgazda mérnökből, sok utazással és tapasztalattal fordult eleinte a természetes szappanok és krémek felé, majd belefogott a kísérletezésbe, hogy megalkossa szeretett gyermekét. Főként szakállolajra specializálódtak, de van szakáll sampon, bajusz wax és szakáll balzsam is a hosszabb szakállra.

african_spa.jpg

Miért is van szükség a szakállolajra? Azon túl, hogy kellemes az illata (és ezáltal sokkal különlegesebbnek érezhetjük magunkat, mintha valami tucat illatot fújnánk magunkra), fontos tudni, hogy a szakállunk ápolása éppen annyira elengedhetetlen, mint a bőrünké, a vele való foglalkozás pedig nem csak abból áll, hogy reggel megmosom. Gondos törődéssel látható különbség van szakáll és szakáll között, ne hagyjuk, hogy az emberek fejében egy ápolatlan lobonc képe éljen!

A különböző olajok és vitaminok mind-mind máshogy hatnak szőrzetünkre. A kókuszolaj kondicionálja a szálakat, emellett antibakteriális és korpásodás gátló hatása van. Az avokádó és ricinusolaj szőrzetápoló és az érzékeny, irritált bőrt nyugtatja, emelett gyulladáscsökkentő. A termékeket egyébként még különböző vitaminokkal lehet „felturbózni” valamint illóolajokkal is szokták őket szagosítani. Vannak gyártók, akik a természetes illatokat részesítik előnyben és citrusokat, mentát, szegfűvet használnak, de olyanok is, akik már játszadoznak parfümök hozzáadásával és vaníliás, whisky-s, netán kólás illatot alkotnak. Az African Spa az előbbi csoportba tartozik és kizárólag csak természetes anyagokat használ illatosításhoz.

A dizájn és a csomagolás is szép. Egy durva vászonzsákban kaptam meg az olajakat, amitől az ember automatikusan férfiasabbnak érzi magát. Négy különböző illat közül lehet választani, az ötödik pedig szagtalan, ha valaki inkább maradna a megszokott parfümjénél és nem akarná vegyíteni a kettőt.

 

 

Kezdjük a Rough-fal, ami a kedvencem az African Spa kollekciójából. Változó, hogy kinek mi jön be, én úgy érzem, a személyiségemhez ez idomul a legjobban. Mély illat, kicsit fanyarkás, picit édes felhanggal, pont, mintha az erdő közepén mászkálnék. A Player már kifelé tart az erdőből, de még szintén a mély illatok dominálnak, köszönhetően a szegfűszegnek, ami  kicsit téliessé teszi a hangulatát. Az Adventurous már egy fokkal magasabb illattartományban játszik, enyhén citrusos, fűszeres. Kicsit olyan, mintha egy relaxációs kezelésen lennénk, ahol a kellemes illatú olajok hatására a napi fáradtság és gond semmivé tűnik. A Stylish erőteljes mentollal ejt rabul. Egyből élénkít és szerintem még megfázás esetén is jótékony hatással van szervezetünkre. 

Az utóbbi években volt szerencsém nagyon sok szakállolajat kipróbálni, és bátran állítom, hogy az African Spa profi, első osztályú termékeket állít elő! A textúra szép homogén, a színéből is látszik, hogy az anyagösszetétel kiváló. Nagyon jól beszívja a szakállunk és a kezünk is.

A szakáll sampon használata azért fontos, mert összetevői által jobban igazodik az az arcszőrzetünkhöz, mintha azt hajsamponnal mosnánk. Míg utóbbitól kiszáradna, addig a szakáll sampon kondicionálja a benne lévő olajokkal. Az African Spa készítményében shea és argán olaj, valamint vörös moszat kivonat található. Illatmentes, hogy a szakáll olajéval ne keveredjen. Én szemály szerint örültem volna, ha ezt is ellátják valami különleges aromával, hiszen a szakállmosás is egyfajta rituálé, amit a férfi ember szeret kiélvezni. Így csak a „mossuk meg” érzés van, hiányzik az a plusz faktor, ami az egyedi szakállolajaikban megtalálható. Viszont úgy tudjuk, nyáron érkezik az új Beard Wash, ami már ezt a hiányt is pótolja!

  

Fellowseg

Az angol Fellowseg nem kispályás. Számos menő és híres modell használja termékeiket, és itt szinte egész iparág épült a különböző kiegészítőkre is, mint a pólók, sapkák, azért hogy a szakállasok egy közösség részeként érezhessék magukat.

Tőlük két olajat próbáltam az ötből. Jó hír, hogy vegánok is használhatják, valamint nem tartalmaz adalékanyagokat és állatokon sem tesztelték. A Citrus Forest egy savanykás és édeskés ötvözet. Igen, létezhet ilyen is. Nem tolakodó, mégis markáns és egyedi. A Coconut&Lime jóval édesebb. Bármikor volt rajtam ez az illat, a környezetemben mindenki élénk érdeklődést mutatott irántam és kérdezték, hogy mi van rajtam. Nem kizárt, hogy valami afrodiziákumot csempésztek bele. Mindkettő hosszan tartó illat. A kókuszos talán már túl hosszan is. Másnap is bőven lehet érezni, sőt szakállmosás után is ott van még egy kis utóillat. Ez engem már picit zavart, aki pedig érzékeny a szagokra, lehet megfájdul tőle a feje.

citrus_forest_30ml_beard_oil_1.jpg

Az állaga jó, viszont vagy az angol szakáll más mint az enyém, vagy ott más az elvárás, de sajnos a Fellowseg olajai nem szívódnak be teljesen, sőt kicsit ráülnek és elnehezítik a szakáll szerkezetét. Még órákkal később is ugyanúgy csillog, és a kezünk se szívja be a felesleget.

 

Azbane

A harmadik versenyző a marokkói Azbane cég terméke. Ők talán a legnagyobb cég az itt felsoroltak között, főként a hotel iparban dolgoznak, és nekik szállítanak samponokat, szappanokat és egyéb kozmetikai szereket világszerte. Mivel az argán olaj hazája is Marokkó, így bolondok lennének nem kihasználni annak adottságait, és gondolom ott helyben az fillérekből beszerezhető.

azbane_1.jpg

Érdekes módon itt nem hajtottak rá az illatok sokféleségére. Olajból csak egyféle van, ellenben többféle balzsam és wax közül választhatunk.

A kedvencem az arc és szakáll balzsam. Ebből is próbáltam már többfélét különböző gyártóktól, de ez magasan veri az eddigieket. Vizes alapú krém, mely az arcunkon is gyorsan felszívódik, a szakállunkat pedig nagyon jól hidratálja és kellemesen puhává teszi. Egy pumpálós üvegcsében van, de létezik tégelyes balzsam is, ami már jóval sűrűbb állagú és inkább hasonlít a waxhoz, mégis könnyebb vele dolgozni. Ad egy erősebb tartást, mégse szögezi annyira oda a szakállam, mint a wax tenné.

A szakállolaj minőségre nem is lehetne más, mint jó. Összetevőkből is ebben található a legtöbb. Szintén színezék és parabén mentes. Illatát tekintve kellemes, belesimul a környezetbe. Mintha egy elegáns párizsi szállodában tengetném unalmas hétköznapjaim. Így fogalmazhatnám meg legjobban, milyen érzés viselni. Ugyan akkor nincs meg az a különleges faktor, amitől egyedinek érezném magam. Bár tény, hogy egy hotelre specializálódott cégnek ezt az elegáns és luxus vonalat kell erősítenie, mintsem a kockás inges, fejszés irányt.

 

Lush

Az angol Lushnál is található pár dolog a szakállas férfiak számára, sajnos azonban szakállolaj még nincs a kínálatban. Természetesen minden vegán és környezettudtaosan csomagolt. A cég annyira profi a termékleírásokban, hogy inkább idézném őket, mint magamat. 

A Kalamazoo arc és szakáll lemosóra pl. ezt írják: „A szakállas arcok a tisztaságtól és az örömtől egyaránt ragyogni fognak, ha ezzel a szőrmókok számára készült krémszappannal találkoznak. Az enzimekban gazdag, friss ananászlé tisztítja a bőrt és a szőrszálakról is eltávolítja a szennyeződést, a mandulaolaj, a jojobaolaj és a cupuaçuvaj pedig simogatnivalóan puhává teszi a szakállat.”

Valóban nagyon üde és friss illatú krémről van szó. Már csak szagolni megéri. Viszont a 100g-os tégely egy erősen szakállas embernek, mint én, rendes napi használat mellett sajnos egy-másfél hét alatt elfogy. Ha csak az arcunkra használjuk, jóval tovább kitart, hiszen már kevés mennyiséggel be tudjuk krémezni magunkat.

A Veerappan bajuszwax 8g-os kiszerelésben szintén kevéske egy normális szakállas férfinak, az ára pedig meglehetősen borsos. A waxokból személy szerint azokat szeretem, amelyeket bármikor előkaphatok és megpödörve bajuszom, azt kackiás formába rántom. Sajnos ez esetben ez nem jött össze. Idő, amíg felmelegítjük, hogy a kívánt mennyiséget az ujjainkon elegyengetve formázzuk szőrzetünk. Tény azonban, hogy számos ápoló összetevőt (pl. ricinusolaj, rózsaviasz és kétfajta szantálfaolaj) tartalmaz és a Smugglers Soul elnevezésű parfüm is férfiasan kellemes illatot kölcsönöz neki. 

 

Mint tudjuk, a morcona külső érző szívet takar, és bármennyire keménynek tűnünk a szakállunk alatt, jóval több kedves és segítőkész társamat ismertem meg az évek alatt szakállas formában, mint anélkül! :P 

A folytatásban két további (egy hazai és egy külföldi) gyártót mutatok majd be és végül, de nem utolsó sorban (sőt!) megismerhetitek Fábián Zsanit, a Have Szalon fodrászát, aki a szakállam stílusának legfőbb őre.

 

Uraim, szakállra fel!

 

Szöveg: Dani

Képek: Lush - Farkas Marci

            Borítókép, Beard Sense - Farkas Anna

 

 

Férfias ügyek

Férfi neszeszer másképp - Lush termékteszt

Mit jelent pontosan a funkcionális edzés?

Huawei okosóra - Smart elegancia

A nagy MILC-teszt (Olympus, Canon, Panasonic)

 

 

 Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr728377218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása