Menő ajándékot kap P!nk a Szigeten - Tipton Eyeworks interjú

Megjelent: 2017.08.08. 01:48

Immár 19 éve annak, hogy egy fiatal srác rátalált az apja hanglemezeire és szemüvegkereteket kezdett gyártani belőlük. Az egyedi találmány olyan népszerű lett, hogy már Robbie Williams egész családjának is van belőle - de ő "csak" egy híresség a sok közül, akinek ilyen ajándékot rendeltek a Sziget Fesztivál szervezői a Tipton Eyeworks Vinylize kollekciójától megihletve. Innen nézve már mi is biztosan mondhatjuk: azzal az emberrel készítettünk interjút, aki a legkülönlegesebb dologgal készül a nagyszínpados backstage-be.fullsizerender-11_2.jpg

Tipton Zakariás, a Tipton Eyeworks alapítója és egyik tervezője már nagyon korán eldöntötte, hogy szemüvegekkel szeretne foglalkozni. Folyamatosan kísérletezett a fémekkel és műanyagokkal, mikor egy nap édesapja régi hanglemez gyűjteményének felfedezésekor rájött, hogy a végleges alapanyag a bakelit lesz. Az akkor még Seattle-ben élő designer hamarosan hazaköltözött, hogy ötletével új életet leheljen az Esztergomban privatizált szemüveggyárba. Zack elkezdte kiépíteni az európai kapcsolatait és egyre több állandó vevőre tett szert. A gyár túl nagy volt ahhoz, hogy fenn tudja tartani magát, ezért testvérével, Zoltánnal, úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik az irányítást és 2002-ben manufaktúrát alapítottak. Kicsivel később a hazai művészvilág is felfigyelt a különleges keretekre és már csak egy lépés hiányzott ahhoz, hogy a Magyarországra látogató világsztárok is megismerkedjenek vele. fullsizerender-10_1.jpg

COLORCAM: Tavaly a Szigeten találkoztunk, ahol éppen a fesztivál fő fellépőinek tervezett szemüvegeket mutattátok be. Hogy indult ez az együttműködés és miért sikeres szerintetek? 

TIPTON ZAKARIÁS: Az egyik kollégával támadt egy ötletünk, hogy szeretnénk szemüveget, napszemüveget készíteni a Sziget Fesztivál headliner-einek. Megkerestük őket, és szerencsére bele is mentek. Szerintem azért tetszett nekik az ötlet, mert ezzel az ajándékkal a fellépők számára is emlékezetesebbé tehetik a fesztivált. Még egy fotósarkot is be szoktunk rendezni nekik a backstage-ben, ahol próbálgathatják a szemüvegeket és fényképezkedhetnek  vele. 

C.: Milyen lemezből és hogyan készül el az adott keret?

T.Z.: Amikor egy fő fellépőnek csinálunk szemüveget, akkor azt a saját, aktuális lemezéből vágjuk ki, melyből egyszerre többet is beszerzünk az Amazon-ról, vagy a Discogs-ról (online hanglemez börze - a szerk.). Minden darabot úgy készítünk el, hogy gondosan utána nézünk, milyen az adott ember stílusa, öltözködése a mindennapokban, milyen szemüveget vagy napszemüveget visel a legszívesebben és a képek alapján az arcára formáljuk. De mindig ott vagyunk a helyszínen, ha valamit csiszolni kell - például egy korábbi orrtörés miatt. 

C.:Minden sztár máshogy reagál arra, ha valamit ajándékozni szeretnének neki. Felétek milyenek a visszajelzések?

T.Z.: Általában jók, szerencsére. Sokan meghatódnak, amiért a Sziget Fesztivál vette a fáradtságot, hogy csinál nekik egy ilyen ajándékot, megjegyzik és viselik is. Az egyik legjobb visszajelzés Robbie Williamstől érkezett: ő a Sziget után is hordta és a feleségének, sőt az anyósának is rendelt később egyet-egyet. 

C.:Minden évben egyedi tematika körül mozog ezeknek a szemüvegeknek a tervezése. Idén mi a fő irányvonal? 

T.Z.: Tavaly azon zenekarok által kiadott a bakelitekből dolgoztunk, akik a fő fellépők példaképei. Idén, - ahogy a Pink!-nek tervezett darabon is látszik- a fog a fő díszítőelem. Felvettük a kapcsolatot egy műfogsor gyártó céggel és elkezdtünk kísérletezni, majd végül a metálos hatás mellett döntöttünk és úgy is festettük le őket. 

C.: Melyik lemez nyújtja a legnagyobb kihívást?

T.Z.: A legnagyobb kihívást a többszínű lemezek adják: azoknál nagyon oda kell figyelni arra, hogy a szemüvegen belül ugyanaz a leosztás maradjon meg, mint az eredeti korongon és az is fontos, hogyan helyezkednek el maguk a barázdák. Egyszer kellett készítenünk egy átlátszó keretet a Warner Brothers egyik country énekese számára, melyhez átlátszó hanglemezre is szükség volt, ami szintén feladta a leckét.wiz-on-the-cover.jpg

C.: Azt mesélted, hogy sok zenész annyira megszerette a szemüveget, amit kapott tőletek, hogy a hétköznapi életben is viseli azt. Mennyire kelti fel rajtuk keresztül más fellépők érdeklődését ez a dolog?

T.Z.: Általában jól terjed a hír: sokszor a management keres meg, hogy ajándéknak szeretnének rendelni egy darabot valakinek, de vannak DJ-k, akik például saját maguknak szoktak vásárolni, miután láttak egy hasonló darabot másnál is. 

C.: A sztárok megkapják a saját lemezeiket. Az üzletben vásárlók is műsoros hanglemezekből válogatnak? 

T.Z.: Igen. Szerencsére a zenével foglalkozó cégeknek is az éri meg, ha nagy tételben gyártatják le a hanglemezeiket, annak ellenére, hogy olyan sokat nem tudnak eladni belőlük. Az egyik londoni partnerünk pont ilyen és mindig meg tudjuk szerezni tőle a visszamaradt példányokat. De dolgozunk még hanglemez gyárakkal is és van, amikor mi sajtoltatunk le egy adagot valamelyik albumból. 

Hamarosan P!nk és Macklemore is megtudja, milyen menő dolgokkal készülnek nekik a fellépésük után. Mi izgatottan várjuk a fejleményeket és a közeli új látványműhely megnyitását is a V. kerületben az Irányi utca 20-ban. Stay tuned!

Tipton Facebook oldal

www.tiptonbudapest.com

Vinylize Facebook oldal

www.vinylize.com

Szöveg:

alairas_brigi_1.png

Képek: Farkas Anna, utolsó kép (Wiz Khalifa): Tipton Eyeworks 

 

És ezt olvastad már?

Maxoljuk ki a nyár végét! - A legjobb programok augusztusban

Menő ajándékot kapott P!nk a Szigeten

Kihagyhatatlan 4+1 Badacsony szívében

Augusztus a hab a tortán - szépség mindenkor

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr1912719352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása