A technika betört a mesevilágba is

Megjelent: 2016.11.11. 07:00
Írta: colorcam

Hol van már a VHS, a CD vagy a DVD, úgy egyáltalán hova tűnt a hőskor? Ne aggódjunk, leváltotta valami sokkal izgalmasabb, és ha nem vigyázunk, minket is beszippant a vizuális feketelyuk. Vagy a VR.

img_6710.JPG

Az utóbbi években nagyon felgyorsult a szórakoztató elektronika és az ehhez kapcsolódó tartalmak fejlődése. Eleinte csak a DVD-korongon megtalálható extrák jelentettek külön örömöt, ma meg már ott tartunk, hogy alkalmazásokat tölthetünk le a TV-nkre kedvünk szerint. A nem is olyan régen berobbant 3D pedig teljesen új, eddig ismeretlen élménnyel ajándékozott meg minket. Azonban hozzá kell tenni, hogy voltak és vannak is vele gondok, olyan problémák, amik lassították az elterjedést és a kihasználtságot. 3D-ben filmet nézni érdekes, de aki először veszi fel a szemüveget, egy csomó fejfájással szembe kell néznie. Szó szerint. Jelen állás szerint amíg a szemüveg mint kiegészítő elhagyhatatlan, addig az élvezeti élmény sem lehet teljes. A tévé előtt a csirkepaprikásba, a moziban pedig a nachosba hajlamos nagyon gyorsan belefordulni. Az, hogy mi jön be az embereknek, körülbelül annyira megjósolhatatlan, mint amilyen Hillary bukása volt.

img_6933.JPG

Most ott tartunk, hogy a metrón sokan már nem egy jó csajjal, hanem a telefonjukkal szemeznek, így elindult a biznisz, minden startup gőzerővel hajtja igába dolgozóit egy jobb applikáció megalkotása érdekében. Úgy néz ki, van is merre fejlődni, hiszen az úgynevezett VR-ben (virtuális valóságban) számos lehetőség és kihívás rejlik. A VR alapja egyértelműen az, hogy 2016-ban képesek vagyunk 360 fokos tartalmakat készíteni. Ennek előnyeit talán nem is kell ecsetelnem. 

Nemcsak a végfelhasználók, hanem a vállalati szegmensben is sokan felkapták a fejüket, amikor a 360 fokos technika szóba került. Nem véletlen, hiszen olyan kapukat nyitott meg, melyeken korábban bekopogtatni sem volt alkalmunk. Hogy mitől ennyire speciális és meggyőző a felvételkészítésnek ez a módja? A válasz nagyon egyszerű. Ki ne szeretne körbejárni egy kávézót, egy étteremet vagy egy szállodát? Ki ne szeretne részese lenni egy szörfös mindennapjainak? Erre most már szinte bárkinek lehetősége adódik, és még csak drága kiegészítőket sem kell vásárolnia hozzá. Nincs szükség VR-készülékre sem (ha van, akkor tök jó ), csupán egy okostelefonra, vagy egy tabletre. A dedikált tartalmakat akár a Youtube-on is megtalálod, melyet a videó feedben már előre láthatsz. A telefonodon pedig már egyből úgy jelenik meg a felvétel, ahogy kell, vagyis amerre forgatod a okostelót, arrafele nézel és természetesen a fel-le irányú mozgatásokkal szemügyre veheted a plafont, de akár a padlót is. 

img_6760.JPG

Itthon még viszonylag kevés 360 fokos anyaggal találkozhattunk eddig, ami részint a drága gyártási költségeknek tudható be, illetve kevesen rendelkeznek még professzionális 360 fokos kamerarendszerrel. Az egyik élenjáró szállodalánc viszont beleinvesztált ilyen jellegű kisfilmekbe és volt szerencsém néhány forgatási napot végigkövetnem a csapattal Balatonfüreden. A koncepció nagyon szimpatikus. A Danubius Bubbles Club a gyerekeknek szóló szolgáltatásait szerette volna megismertetni a leendő vendégekkel, de leginkább a kicsikkel úgy, hogy a tartalom egyszerre legyen igazán forradalmi és élvezhető. Érdekes volt látni, hogy teljesen más gondolkodásmódot igényel egy ilyen típusú forgatás, hiszen az operatőr nem lehet a 360 fokos készülék közelében (különben ő is képbe kerül), távolról irányítják és indítják el a felvételt. A munkálatok végeztével benéztem a vágószobába is, ahol megmutatták, mennyire időigényes és precíz munka a képkockák összeillesztése. 

Érdemes végignéznünk a felvételt, majd, ha van gyerkőc a közelünkben, neki is odaadni a tabletet, telefont. Figyeljük a reakcióját! Egyrészt nagyon gyorsan rájön, hogy hogyan kell mozgatni a készüléket ahhoz, hogy manőverezni tudjon a képben, másrészt biztos vagyok benne, hogy el lesz ragadtatva a történet interaktivitásától.

Közeleg a tél és vele 2016 vége is. Egyelőre nem látni, hogy mit tartogat a jövő év, de az biztos, hogy a VR-technika tovább szárnyal és fejlődik. 

Öröm látni, hogy a tartalomgyártás ilyen irányú felhasználásának lehetőségei szinte kimeríthetetlenek. Ha így haladunk, szállásfoglalás után nem kell többé kellemetlen meglepetésekre számítanunk, hiszen egész pontosan megnézhetjük, hogy hova megyünk, ráadásul a gyerekeket sem fogja váratlanul érni egy-két esetlegesen felbukkanó sárkány a Balaton-parton. :)

M.

 

Mi jöhet még?

SAMSUNG GALAXY S7 - TÚLÁRAZOTT S6?

SPORT OKOSESZKÖZÖK ÉS ZENE NÉLKÜL? FELEJTSD EL!

NIKON D5 ÉS D500 - NEHÉZTÜZÉRSÉG

MAZDA 3 SPORT TUNING - MINDENT A SZEMNEK

BMW X1 - CROSSOVERBE OLTOTT HOBBITEREPJÁRÓ

 

  

KÖVESSETEK MINKET BLOGLOVIN'-ON is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr1111946519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása