Samsung Galaxy S7 - Túlárazott S6?

Megjelent: 2016.06.06. 01:16
Írta: colorcam

Nemrégiben a Colorcam csapatának lehetősége volt jobban szemügyre venni az új Samsung Galaxy S7 csúcskategóriás mobilt. Azt már korábban sejteni lehetett, hogy a koreai gyártó nem igazán fog hozzányúlni a tavalyi évben bemutatott S6/S6 Edge sorozat formavilágához, ami igazán jóra sikeredett. Pár apróságot azonban mégis sikerült előnyére változtatnia a mérnököknek az S7 esetében.

samsung1.jpg

Az Edge-dzsel ellentétben ennél a modellnél a hátlap kapta meg az ívelt üveg borítást. Természetesen fontos kérdés, hogy a konkurens gyártók által használt masszív fémborítás helyett megjelenő üvegfelület mennyire lesz tartós, hosszú távon mennyire gyűjti majd a sérüléseket – az ujjlenyomatokat nagyon szereti. Az ívelt hátlapnak köszönhetően a telefon nagyon jól kézre áll és az egész kialakítása rendkívül prémium hatás kelt.

A gombok ugyanott találhatóak - egyedüli változás ezen a téren, hogy a vékonyabb fémkeret miatt a tervezők úgy gondolták, hogy a SIM kártya tálcája jobb helyen van fent, mint oldalt. Emiatt az infraport megszűnt, amit én nem igazán használtam eddig sem. Ami viszont külön öröm volt számomra, hogy a telefon víz- és porálló (IP68). És ha ez még nem lenne elég, akkor az is egy kifejezetten jó hír volt, hogy visszatért a bővíthetőség (max 200GB). A felső élen megosztott tálcát kapott a korábban említett nanoSIM, valamint a microSD.
A kamera a hátsó részen már nem lóg ki annyira, ami persze csak azért van, mert a készülék itt vastagabb lett, pontos méretei: 142,4×69,6×7,9 mm. Tömege 152 gramm, ami majd 10 százalékos pluszt jelent.

 

Kijelző

A kijelző mérete az előddel azonos maradt, ennek megfelelően egy 5,1 hüvelykes QHD (2560×1440) OLED kijelző uralkodik a fronton. A betekintési szögek kiválóak, mindenhonnan tökéletesen látható a megjelenített tartalom. Fényerő szempontjából sem lehet panaszunk a Super AMOLED panelre, ami igen takarékosan tudja hozni a kifogástalan minőséget, az always-on (a kijelző egy kisebb része folyamatosan aktív, így állandóan mutatja a legfontosabb információkat, például a pontos időt vagy a következő naptárbejegyzést) funkció ellenére. Az S7 esetében az idő és dátum mellett itt már akár statikus képet is kitehetünk, aminek semmi értelme. :D

samsung2.jpg 

Hardver és szoftver

A Samsung már elég régóta odafigyel, hogy az aktuális csúcskészülékeit a piacon megtalálható legerősebb vassal szereljék. Ez a mostani sorozatnál két konfigot is jelent. Magyarországon a saját gyártmányú nyolcmagos (négy 2,3 GHz-es „Mongoose” és négy 1,6 GHz) Exynos 8890 rendszerchip dübörög a burkolat alatt, ami mellé 4GB ram párosul. Ezt a párosítást nem igazán lehet ma megizzasztani. Minden alkalmazás, játék, UHD videó nagyon szépen, gördülékenyen fut és csak nagyon ritkán lehetett érezni, hogy melegszik a ház, ami természetesen a vízhűtésnek köszönhető. A fentieket egyértelműen bizonyítják a különféle Benchmark teszteken elért pontok: AnTuTU: 131204, Geekbench: 2187/6356, Basemark OS II: 2151

A telefonon az Android 6.0 Marshmallow valamint a legújabb TouchWiz UI található.
Ami újdonság volt számomra, az a Gamer Launcher. Ez a funkció az összes játékot egy helyre gyűjti és az új letöltések is automatikusan ide mentődnek. A játék megkezdése előtt le lehet némítani, elrejteni a jelzéseket, sőt energiatakarékos játékbeállítások is megadhatóak. Emellett pedig lehetőségünk van rögzíteni magát a játékot is.

Ezenkívül leginkább design frissítések történtek. Újrarajzolták az ikonokat, az S Health pedig új, jobban átlátható felület kapott.

Kamera

Kamera oldalon a gyártó az idei modellbe „csak” egy 12 megapixeles modult épített be, ami szerintem egyáltalán nem rosszabb (az S6-ben még 16 megapixeles volt), sőt a Samsung szerint előrelépést jelent az új megoldás a képminőség terén. Persze az optika gyaníthatóan nem tud majd versenyre kelni az év során érkező csúcskamerákkal, azonban hobbi fotósok igényeit normál körülmények mellett simán kielégíti, a gyengébb fényviszonyok esetén pedig  a viszonylag nagy terület bevilágítására képes LED-vaku is segítségünkre lehet.
A kapott gyári szoftver természetesen tele van mindenféle hasznos funkcióval, és ha az alap dolgok nem lennének elegendőek, akkor további letöltési lehetőségek is adottak, hogy fejleszteni tudjuk a telefonunkat ezen a téren.
Az előlapi kamera maradt 5 MP-es, viszont ez is jobb fényerejű objektívet kapott. 

Csatlakoztathatóság

Csatlakoztathatóság terén is minden megvan, ami elvárható manapság: LTE, a dual-band WiFi ac-s, Bluetooth 4.2-es, nem hiányzik az NFC és a GPS-vevő sem.

Szenzorok: ujjlenyomat-olvasó, közelségérzékelő, fénymérő, gyorsulásmérő, giroszenzor, digitális iránytű, barométer, pulzusmérő.

Akkumulátor

Az előző modelleknél elég sokan panaszkodtak, hogy a készülékek nem hozzák az elvárt üzemidő szintet. Ezen a téren is sikerült előrelépni a Samsungnak. Tesztalanyunk reggel nyolctól este tízig simán kibírta folyamatos 4G, Wifi használattal, sok telefonálással, emailezéssel és olykor GPS használattal. A gyorstöltési lehetőség továbbra is adott, az akku teljes feltöltése kb. 85 percig tart. Pozitívum, hogy a vezeték nélküli töltési megoldásokkal szintén működik a gyorstöltés, hasonló hatásfokkal, mintha vezetékes töltést végeznénk. Sajnos ez a megoldás még mindig csak opcionális, az alap csomag ezt nem tartalmazza.

samsung3.jpg

Összességében ismét egy nagyon jó, prémium készüléket tesztelhettünk a Samsung Galaxy S7 személyében. Sokan azt gondolhatják, hogy az S7 csak frissített S6, ami valójában igaz is, de tegyük hozzá, hogy a koreai gyártó tényleg próbált javítani az előző modell hátrányain. Egyértelműen jobb az akkumulátor, a kijelző és az egész konfiguráció olyan erős, hogy akár 3-4 évig is jó lehet, hacsak össze nem törjük (az üvegborítás igen sérülékeny). A tavalyi évben bevezetett új Samsung design már egyáltalán nem olyan unalmas, mint az elődei és visszatért a bővíthetőség, aminek hiánya a legnagyobb hátrány volt az S6 sorozatnál. A nálunk járt tesztmodell ára kb 170-180 ezer forint.

 

CsT

 

 

Mi jöhet még?

Sport okoseszközök és zene nélkül? Felejtsd el!

Fitbit Surge - Apple Watch helyett 

Nikon D5 és D500 - Nehéztüzérség

BMW X1 - Crossoverbe oltott hobbiterepjáró

 

 

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr328761660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi hős 2016.06.06. 22:04:06

"egész konfiguráció olyan erős, hogy akár 3-4 évig is jó lehet" Ez már több éve igaz a csúcsmodellekre. A Z1-em 3 generációval ezelőtti, negyed ekkora Antutu értékkel, de csak a sebesség miatt biztos nem cserélném le.
Az S7 hozza azt a 3 dolgot, amit egy gépben szeretnék: vízálló, bővíthető és vezeték nélkül tölthető (ráadásul szabványos Qi töltőkkel is). Már csak egy barátibb árcímkét szeretnék, akár kisebb méret és gyengébb felbontás árán is. Röhej, hogy a FHD-ra mondjuk, hogy gyengébb, amikor bőven jobb a felbontása, mint a szemünk felbontó képessége. Persze itt is kell a folyamatos számháború, mint a kameráknál - akár van értelme, akár nincs. Persze nincs.

wolves84lb 2016.06.07. 08:28:49

Nem artana, ha kicsit jobban tajekozodna a poszt iroja.

Az S6Edge-en felul van a SIM-talca, es csodak csodaja, infraport is van. Ebbol kovetkezik, hogy nen azert szunt meg az S7-esen az infra, mert oda raktak a SIM-talcat.

Infraport: barmilyen, nem smart-keszulek eseten rendkivul hasznos, lsd tv-legkondi, hazimozi, radio, stb...

Macropus Rufus 2016.06.07. 14:51:19

" gördülékenyen fut és csak nagyon ritkán lehetett érezni, hogy melegszik a ház, ami természetesen a vízhűtésnek köszönhető"
ezt most nem értem. Ha vitz volt akkor egy smiley hiányzik. Ha meg nem akkor ez meg mi? :o

Ami engem érdekelne az sajna nincs a cikkben... Amennyiben VR világban vagyok és két képet renderel a cucc párhuzamosan, meddig bírja az aksi?

Macropus Rufus 2016.06.07. 14:58:45

@igazi hős: na neee. A szemünk csak fullhd-ban lát?
Akkor miért látod szebnek az uhd képet amikor - elvileg - szemed nem is képes fullhd-nál jobb felbontás észlelni? :o
A szem képalkotó rendszere nem határozható meg pixelekben ui. analóg rendszerben működik.

de amikor megpróbálják összehasonlítani akkor is olyan 200megapixel környékére teszik (de mint írtam ez marhaság ui. analóg jelet nem lehet a digitálissal össze hasonlítani)

www.hwsw.hu/hirek/48592/digitalis-kamera-gigapixel-aware-prototipus.html
süti beállítások módosítása