Code Zero Budapest - erős újfiú a borbár piacon

Megjelent: 2015.10.28. 10:25
Írta: praclee

Itt az ősz. A Balatonról is visszahúzodott szinte mindenki. Nem lehet már láblógatva ülni a vízparton egy kellemes rozét kortyolgatva. De nincs ok búslakodásra, mert a csopaki Code Zero Pesten is megnyitotta kapuit. Méghozzá gyönyörű helyen, a Papnövelde utcában, a templommal szemben.

img_0019.JPG

Nagy dicséret a tulajdonosoknak, hogy be mertek nézni az előzőleg irodának használt falak mögé, kalapácsot ragadva pedig visszabontották tégláig a helyiségeket. Ekkor gyönyörű, hatalmas, eredeti vasszerkezet és boltívek, megannyi más apróság tárult eléjük, amit úgy gondoltak, meghagynak azon állapotában és ők igazodnak a monumentális helyhez.

A Code Zero egy borbár, de több annál. Ugyanis ehetünk is, de nem ám sajttálat és apró harapnivalókat, hanem rendes fogásokat, amelyek a balatoni hangulatot idézik. Egyre felkapottabb a barbecue, magyarul grillezés. A technológia előrehaladtával pedig már beltéren is űzhető eme tevékenység. Hogy ez nekünk miért jó? Mondjuk azért, mert a Josper sütőben minden faszénen készül. Éjszakára berakják a húst, ami másnapra nagyon puhán és zamatosan köszön vissza tányérunkon. A lehajtható lapon pedig, mivel tömör vas, a többi fogás is elékszíthető. Ha lenne ekkora helyem és olyan ipari elszívóm mint az éttermnek, akkor biztos hogy beruháznék egy ilyen készülékbe.

img_0014.JPG

A sajtómegnyitón ízelítőt kaphattunk arról, hogy milyen fogásokat ehetnek majd a borozás szerelmesei. De ezen felül napi menüvel is várják a környék dolgozóit, akiket ezúton is buzdítanék, hogy inkább ilyen helyen töltsenek el 30-40 percet ebédidőben. Annyi idő alatt itt is meg lehet ebédelni, és mégiscsak más a hangulat és az étel, mint valami gyorsétteremben.

A fogások annyira jók, hogy az már-már zavarba ejtő. Egy erősen ázsiai fúziós étlappal találjuk szemben magunkat, a kiérkező fogások pedig komoly bistro-fine dining vonalon mozognak. Mondjuk könnyű, ha valaki a Laci Pecsenye egykori séfjét igazolja le.

A tányérok mind átgondoltak, harmonikusak. Számomra egyedül annyi a zavaró, hogy minden fogásba belecsempésztek egy kis savas ízjegyet. Ami a harmadik, negyedik megkóstolt étel után már feltűnt. Persze az ember nem fogja végigenni az egész ételsort, így valószínű ez nem lesz gond.
photo_1_2_2.JPG

Kezdtünk egy füstölt kacsamellel, mely gyöngybabbal érkezett egy apró salátán. Édeskés, füstös finom falat. Kellemesen vibráltak az ízek a szánkban.

photo_2_1_3.JPG

Majd a csirkemájas sertés terrine kimchivel. Ehhez odaírtam volna, hogy házi vagy hogy "saját felfogásban", mert bár az igazi kimchire nem igazán hasonlított (melyet fél éves ázsiai túránk alatt több helyen is kóstoltunk), de ettől eltekintve nagyon finom és jó párosítás a terrine-nel.

photo_2_2_3.JPG

A Code Zero gulyás az egyik legelrugaszkodottabb, ámde működő étel. A hely neve jól passzol hozzá, mintha a leves a Coke Zero lenne. :) Ugyanis ebből kiszedték a megszokott sűrű gulyásalapot, kicsi ázsiai gellert kapott, így tárul elénk. Nagyon tiszta, zamatos fogás, amelyben a hús úgy omlik, hogy csak na.

photo_1_1_3.JPG

A főételek közül a rosé kacsa sütőtök krémmel és grill zöldségekkel érkezik. Számomra ez volt a legjobban összerakott, a mangós pisztránggal sem volt gondom, bár a halat picit száraznak találtam.

A narancsos pohárdesszert finom, de annyira talán nem kiemelkedő, hogy átutazzak a fél városon érte.

img_0049.JPG

Összességében a konyha nagyon bejön. Minden a szemünk előtt készül, ami látványra sem utolsó és a morconább vendégek pedig biztosak lehetnek benne, hogy nem kerül semmi rossz az ételükbe. Mindezt normális áron, ami egy ilyen helyen szinte már meglepő. 

És most beszéljünk kicsit a borokról, ha már egy borbárról írok. A kínálat igen nagy. A balatoni borvidék hangsúlyosan képviselteti magát. A teljesség igénye nélkül Légli, Skizó, Laposa, Figula kérhető vagy például a számomra igen vicces nevű Béla és Bandi egy pinot gris-szel van jelen. Az etyeki kúria is jelen van, mint ahogy a villányi régióból is találunk borokat, továbbá Heimann, Ikon, Konyári, St. Andrea, Sauska és több külföldi darab is. Rizlingek, Furmint, Chardonnay, Chabarnet Franc és Sauvignon, Rosék és Cuveé-k is kaphatók. Miklós Csabi borai is megtalálhatók itt, sőt ő maga is, hiszen a Code Zero-ban boresteket is rendeznek, ahol Csabi is meghívott előadóként beszél a borokról.

Érdemes figyelni az étterem Facebook oldalát, mert kéthetente vacsora esteket szerveznek, ahová ingyenes a belépés, sőt a tematikus estek borai kedvezményesen fogyaszthatók. A kiszolgálás kedves, az árak nincsenek elszállva, a mosdó pedig nagyon menő dizájnt kapott. Mi nagyon finnyásak vagyunk ilyen téren, ezért mindig plusz pontot adunk, ha egy jó mosdóval találkozunk. A Code Zero pedig beírhatja magának azt a plusz pontot.

Bár számomra kérdéses, hogy az amúgy telített borbáros piacon „újfiúként” mekkorát tud szakítani a Code Zero, a helyben minden megvan, ami kell. Jó dizájn, finom ételek és borok, normális árak, kedves kiszolgálás. Reméljük, hogy hosszú távon fennmarad és sokan látogatják majd ezt az impozáns helyet!

 

Cím: 1056 Budapest, Papnövelde utca 10.

 

Szöveg és képek: Dani

(a fotókon szereplő ételek kóstoló adagok)

Borítókép: Farkas Anna

 

Gasztronómia itt is:

Felfaljuk Ázisát 7. - Sáo

Szüret a másik oldalról

A jó bor szexi - interjú Miklós Csabival

Larus Étterem - új felfogású, mégis klasszikus

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr758015875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2015.10.28. 16:05:35

És mindeközben mi hol voltunk? :o
süti beállítások módosítása