Samsung Galaxy S5 – Az idei update

Megjelent: 2014.05.06. 19:36
Írta: colorcam

Nem szokásom a Samsung és Android telefonokról áradozni, de előre el kell árulnom, hogy ez a telefon egyszerűen gyönyörű és baromi okos.

samsung_galaxy_s5_8.jpg

A csomagolás a Samsungtól már megszokott fa ihletésű minimál dobozka, amelynek fedelét felemelve rögtön rádöbbenhetünk, hogy egy óriási (szó szerint, ugyanis egy 5,1’ kijelzőt kapott) telefonról van szó. A csomagban ezen kívül mindössze egy rövid leírást, töltőt és fülhallgatót találunk. 

 Az új Samsung Galaxy S5 annak ellenére, hogy szerintem első ránézésre túl nagy telefon, normál esetben még jól és egyszerűen használható, kinézetre pedig nagyon elegáns. Én egy fehér (shimmery white) példányt kaptam kipróbálásra, amelynek a gyöngyházfényű hátlapja a kamerán kívül még egy újdonságot is rejt, de erről kicsit később. A kijelző külsőleg a széria előző darabjaihoz képest nem változott, fényes, krómozott műanyag maradt, továbbra is karcálló üveglappal fedve. Azonban, ami alatta van az egy csoda. Az 5,1 hüvelykes, super AMOLED kijelzőtől én teljesen elájultam. Az S5 kijelzőjét nézegetni igazi öröm, akár szöveget olvasunk rajta, akár képeket nézegetünk. Ez volt az egyik dolog, ami legjobban tetszett ebben a telefonban.

Samsung-Galaxy-S5-790x499.jpg

 A kijelző alatti 3 gomb funkciója (ha jól tudom) változott egy kicsit, alkalmazásváltó, home és vissza gomb. A bal oldali „alkalmazásváltó” gombra kattintva kis üzenet jelenik meg: „A Menü gombot a Legutóbbi gombra cseréltük, hogy egyszerűbben lehessen váltani a legutóbb használt alkalmazások között. További információért érintse meg a Súgó gombot.” Ez alatt tehát az iPhone alkalmazáskezelőjéhez hasonló dolgot kapunk, ahol láthatjuk az előzőleg használt alkalmazásunkat, azok balra tolásával pedig bezárhatjuk őket. Az előbbi üzenet nem különlegesség a készülékben, többször ír számunkra kis okos(kodó) üzeneteket, például töltés után, hogy ne felejtsük el rendesen visszacsukni az USB portot védő kis kupakot. Nekem ezek az üzenetek néha túl tolakodóak és evidensek voltak, de hát jobb félni, mint megijedni. Vagy kikapcsolni.

A telefon, az iPhone 5S-hez hasonlóan ujjlenyomat érzékelőt is kapott. Miután beállítjuk az ujjlenyomatunkat csak ennek segítségével oldhatjuk fel telefonunkat, ezzel védve az illetéktelen kezektől. Ja és persze meg kell adnunk egy alternatív jelszót is, ha valami hiba kerülne a gépezetbe, azért tudjuk használni a telefonunkat.

 Az ujjunk még egy dolognál fontos a Galaxy S5-nél. Mégpedig a telefon hátulján a kamera alatt található kis érzékelőnél. Ez a beépített S Health programhoz tartozik, amely a Samsung egyik nagy dobása, amely a M Health felé vezet. Az M Health segítségével a telefonunk egy kis személyi edzővé avanzsálható ezzel. A lakótársam (aki nagy Samsung fan), ettől teljesen el volt ájulva, én viccesnek találtam, hogy a telefon megmutatta, hogy hányat léptem és szórakoztató volt, hogy a barátnőmmel összehasonlítottuk a pulzusainkat. De ha sportolok akkor erre én profi, direkt erre kitalált eszközöket használnék inkább. De azért rossznak nem mondanám, csak szerintem felesleges funkció. (De kövezzetek meg, ha másképp gondoljátok).

 samsung-galaxy-s5-octa-core-2.jpg

A telefon (az előzőleg használt tablettel ellentétben) szupergyors, még ha rengeteg applikáció is fut a háttérben, akkor is bírja a strapát. Ez nekem nagyon bejön. Az üzemideje is kielégítő szerintem, sőt én meglepődtem, hogy folyamatos nyomkodás mellett is tovább bírja, mint az iPhone-om és ha lemerül iszonyú gyorsan újra tudjuk tölteni. Ezt a gyorsaságot egy Qualcomm Snapdragon 801-es processzornak köszönhetjük, amely négy darab, magonként 2,5 GHz-es processzort jelent, mellette egy Adreno 330-as grafikai chippel. A RAM mérete 2 GB, míg a belső tárhely 16 GB, utóbbi bővíthető 128 GB-ig microSD kártya segítségével.

Az S5-ön használt Android, egészen pontosan a 4.4.2-es verzió számomra sokkal felhasználóbarátabb és átláthatóbb, mint a korábbi verziók. Ezzel már egész jól összebarátkoztam. Választhatunk rácsnézetet is a menüben, amelynél kis kör alakú piktogramok jelzik a menüpontokat.

A kijelzőn kívül a másik csodálatos dolog a telefonban a kamera. A hátoldalon egy 16 megapixeles csodát találunk, amivel fantasztikus képeket készíthetünk és már a Samsung saját fényképező appjában rengeteg beállítási mód közül válogathatunk. Ha lenyitjuk a beállítások részt, a hatalmas kijelző szinte teljesen megtelik a lehetőségekkel. Nagy pacsi a HDR videóért!

Glam_Gear-2-Galaxy-S5-Blue.jpg

Be kell vallanom, hogy a zenelejátszót nem használtam a telefonon, de az csak külsőleg változott meg, a funkciói teljesen ugyanazok maradtak, mint a korábbi szériákban.

 Ami nekem még nagyon tetszett a telefonban az a My Magazine funkció. Alaphelyzetben a képernyő jobbra simításával előjön ez a felület, ahol kiválaszthatjuk kedvenc online magazinjainkat és témáinkat, amelyeket az applikáció összegyűjt, így saját magazint alkotva számunkra. Hatalmas képekkel jelennek meg kedvenc cikkeink. Én odavoltam érte.

Illetve új funkció a készülékben, hogy 30 MB-nál nagyobb fájl esetén, ha engedélyezzük, aktiválja a letöltésgyorsítót, azaz egyszerre használja a WiFi-t és mobilnetet.

Összességében a Samsung Galaxy S5-öt használva azt érezzük, hogy egy valóban profi, jól összerakott és okos telefont használunk. Rengeteg olyan funkcióval, amiről nem is gondoltuk volna, hogy valaha szükségünk lesz rá, de azonnal beleszeretünk. Az S5-nél soha nem fogunk azon idegeskedni, hogy milyen lassú a telefonunk, mert minden hip-hop betöltődik. A kamerája kifogástalan, a kijelző egyszerűen gyönyörű. Az 190.000 font körüli ár is teljesen reális ezért a telefonért, nem drágább, mint az előző S4 indulóára. A készülékbe tehát nehéz belekötni, de Steve Jobs valamit nagyon jól csinált, mert a Samsung még mindig nem győzött meg, hogy lecseréljem az iPhone-omat. ;)

Zsófi

 VIPhone pacsi a készülékért!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr876127455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyádat is! 2014.05.07. 09:57:30

Azért ennyire elrepülni nem kell ettől a telefontól. A tavalyi csúcs készülékekhez képest ebben az évben minimális az innováció, a 4K s felbontás pedig teljes mértékben hasztalan, hiszen ez a felbontás kb 50" fölötti kijelzőkön vehető észre igazán és nem 5" ra van kitalálva. Ezen felül jelenleg milyen 4K s tartalmat fog rajta nézni valaki? Utálom ezt a kifejezést használni, -mert pejoratív és bántó- de csak ezzel tudom illetni az S5 öt és a Xperia Z2-t is, hogy parasztvakítás. Ja és Steve Jobs már egy ideje nem csinál semmit szegény, de az tény, hogy csinált.

annmbp 2014.05.07. 10:23:23

Uhh, nagyon köszönöm az utolsó mondatot, ezzel mindent el is mondtál erről a műanyag készülékről:D

Boboboss93 2014.05.07. 11:17:40

Az utolsó mondatban elárultad magad. Látszik hogy annyira sem értesz a telefonokhoz mint egy óvodás. Steve Jobs évek óta halott, a GS5 pedig minden egyes részletében jobb mint bármelyik jelenlegi iPhone. Ajánlom még a HTC One M8-at tudja amit a GS5 csak nem gagyiműanyag a hátlapja és a menüje is letisztultabb nem ilyen csilivili bóvliszínű mint a Samsungokban.

ANNMBP.. az iphone meg olyan üvegből készült amit még csak nem is kell betonra ejteni már darabokra törik. A régiek gagyiműanyagból voltak az újak meg szar üvegből ráadásul a fogásuk is kényelmetlen.

Globetrotter2014 2014.05.07. 13:20:14

Én azért megvárnám az LG követekző szappantartóját (G3, pár hét), hardverben eddig ők voltak a legerősebbek az előző évben.

@anyádat is!: az biztos hogy a HD nagyon plasztikusan látszik egy nem HD telefon mellett.

Az 50 colos TV-t nem 30 centiről nézed...

@Boboboss93: A samsung tervez egy prémiumabb készüléket, addig a M8 a egigényesebb külsejű. Cserébe van egy sor hátránya.

@annmbp: de a két üveglapon kívül már nem sok mindent tud felhozni az Iphone, ja de arany szín...

Ha nem sajnálod az appjaidat veszno hagyni nincs értelme kitartani az Almások mellett... Az egykor nagyon innovatív és még mindig nyereséges cég semmit se csinál. Mi volt az utolsó (jó értelemben) emlékezetes fejlesztésük?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.07. 13:25:44

a home gombot hosszan nyomva eddig is előjött a mostanában használt appok listája

indapass90210 2014.05.07. 19:28:47

@annmbp: Szerintem egy jó műanyagnak sokkal jobb fogása van mint a fémnek vagy üvegnek. Karcoknak is ellenállóbb.

Ráadásul az S5 hátlapjának valami hihetetlenül jó a tapintásérzete. Az iPhone ebből a szempontból a kanyarban sincs.

Hányás 2014.08.06. 15:25:31

@Boboboss93: fő-fő-főnökkilencvenhárom, milyen alapon mondod bárkire is, hogy hozzá nem értő, ha még azt sem tudod, hogy az ifon hátlapja aluminium?Arról hogy az s5 minden paraméterében veri,arról csak annyit, hogy kivéve abban, hogy android van rajta (meg gondolom az s4-hez hasonlónak neki is kevés a 4 mag ahhoz hogy ne szaggasson/fagyjon be). Amúgy meg ha valaha is megnéztél volna 1 töréstesztet, tudnád, hogy egy olyan tesztben, ahol minden dobásnál növelik a magasságot, a cuki kis samsungjaid általában 2-3 dobással előbb használhatatlanra törnek. Ülj le, megbuktál, de próbálkozásnak azért jó volt.

Boboboss93 2014.08.07. 00:43:56

@Hányás: Az eleje még mindig szarüvegből van. Nem véletlen változtatták meg a hátulját mert annyira szar volt az üveg rajta hogy vállalhatatlan volt. Arra alapozva "üljleegyesezel" hogy te azt gondolod hogy valószínűleg az S5 is optimizálatlan.. Na ez az igazi epic fail. A másik, hogy még csak le sem csekkoltad a valóságtartalmát annak amit fröcsögsz. www.youtube.com/watch?v=34H6Q1aQcHc itt egy videó, nézd meg hogy az 5s már a sima elejtésnél széttört míg az S5 csak amikor direktbe a kijelzőre ejtették. Nem tudom miből gondolod hogy Samsung párti lennék, 10 éve nem volt Samsung mobilom. Te viszont elég nyilvánvalóan elvakult iBuzi vagy. Na most te ülj le mert nem csak megbuktál de még szart is csináltál a szádból és nevetségessé is tetted magadat.

Hányás 2014.08.07. 12:13:43

@Boboboss93: Most úgy csinálsz,mint ha az én hibám lenne, hogy még azt sem sikerült megállapítanod,hogy a 2 telefon abszolút nem ugyanúgy ért földet.Az szintén mellékes hogy a 2. dobás után már majdnem ugyanúgy néztek ki,szóval jelentős differencia nincs.
Igen,hatalmas nagy ibuzi vagyok azzal a kemény 1 darab ifonnal amim volt.Próbálkozz még tökikém,de először azért még nőjj pár évet,mert ez így nagyon kevés :) (és amúgy "szart csináltál a szádból" valójában úgy szól, hogy segget csináltál a szádból,de nem baj,legalább megpróbáltad,király voltál nagyon!)

Boboboss93 2014.08.07. 12:47:30

@Hányás: Konkrétan ugyanúgy a sarkával ért földet. Ráadásul a samsungot kcisit magasabbról is dobta. Ha nem vagy ibuzi akkor meg mit fröcsögsz itt? iphone tulajok is tudják hogy a telefonjuk üvege régóta a legcikibb része egy amúgy nagyon szép telefonnak.

Te nem segget csináltál a szádból.. te konkrétan szart. Más korával előjönni meg eléggé a gyenge ostoba loserek fegyvere. 21 évesen elég idős vagyok ahhoz hogy hozzád hasonló hülyegyerekeknek megmondjam a véleményemet. Hányás névvel nm lehetsz több 14-nél az is biztos.

Hányás 2014.08.07. 14:05:56

@Boboboss93: Bocsáss meg,but at this point már annyira nevetséges vagy,hogy nem reagálnék a commentedre.Vitázni nem lehet veled,mert érveid nincsenek,csak sértegetni tudsz,én pedig erre a szintre nem szeretnék lealacsonyodni,sorry.

Boboboss93 2014.08.07. 16:28:17

@Hányás: Szerintem kettőnk közül nem én kezdtem a sértegetést meg az alaptalan becsmérlést. Felesleges játszanod itt a felnőttet, ha csak egy down kóros intelligenciájával rendelkezel.

Hányás 2014.08.07. 17:58:14

@Boboboss93: Jó öcsi,elhisszük,de ne nekem emberkedj pls, mert már unalmas. Az elején még kifejezetten szórakoztató voltál, de azért a hülyeségnek is vannak határai.
süti beállítások módosítása