Panasonic GT60 3D Smart Viera TV - Szép volt fiúk

Megjelent: 2013.09.09. 08:43
Írta: colorcam

Régóta szolgál nálunk egy ős Viera Plazma TV és sosem volt rá panasz. Mai szemmel túl sokat nem nyújt (még a HD se pörög rajta), ennek ellenére sosem volt benne csalódásunk. Gyorsan váltja a csatornákat, sőt a képminőség is megállja a helyét még a mai viszonylatban is. Éppen ezért örültem annyira, hogy tesztalanyként üdvözölhetjük a plazmák hullócsillagának ékkövét, a GT60-at.

panasonic-tx-p50gt60b-left.jpg

Persze tudjuk, hogy a plazmák ideje lejárt. Legalábbis erről hallani. A Samsung már leállt a gyártással, a Panasonic is hamarosan le fog, talán a 2014-es év lesz az utolsó, hogy ilyen készülékeket dobnak a piacra. Ennek ellenére a technológiát korántsem érdemes alábecsülni.

A GT60 50 colos példánya került hozzám. A LCD, LED TV-kkel ellentétben egy plazma brutál súllyal bír. A technológiából adódóan penge vékony kivitelre se számítsunk, ez a jószág bizony masszív darab. Ennek ellenére nem gondolom, hogy a külső el lett hanyagolva. Bár a Panasonic mérnökei nem vitték túlzásba a brainstormingot, mégis egész mutatós lett a GT60-as. A káva fekete, a körülötte futó fémes csík pedig erősíti a minimál dizájnt. Jó ha tudjuk, hogy ez a cucc egy Smart Viera, mert bekapcsolás előtt nem büszkélkedik vele a TV. A Panasonic felségjelzésen kívül, sehol egy Viera logo. 

PanasonicP42GT60Stand.jpg

Kicsit benézünk az okoskészülék mögé. Természetesen itt találjuk a csatlakozókat, amiből nincs hiány. A kor elvárásainak megfelelően minden van itt, mi szem s szájnak ingere. Biztos fontos szerepet tölt be a vállalat életében a hármas szám, mert a főbb csatlakozókból ennyit kapunk. 3 HDMI, 3 USB. Van itt még digitális hangkimenet, fülhallgató kimenet, az SD-kártya foglalata, CI-adapter helye, Ethernet, és a tunerek. Ja, és Wifi adapter is van benne.

PanasonicTXP42GT60back1.jpg

Bekapcsolás után rögtön a "my home screen" nevű menü fogad. Innen ugorhatsz a TV műsorra egy jól irányzott "OK"-val, vagy léphetsz tovább az alkalmazásokhoz. Teljesen testreszabhatod, azt raksz oda amit akarsz. Funkcionalitás szempontjából nem érzem, hogy a home screen hozzátenne, vagy segítene a jobb eligazodásban, ráadásul meglehetősen rondácskára is sikerül. Kicsit a Win95-ös korszak ugrik be róla, Nemcsák Károllyal karöltve. A konkurensek ezt jobban csinálják, érdemes lenne tőlük lesni. A távirányító is ezt a vonalat üli meg, bár használhatóság szempontjából nem volt rá panasz. Sötétben is jó barát, csak megnyomod a megfelelő gombot és világít. Sajnos a Japán gyártó annyira a tartalomra sem figyelt oda, még mindig nem érhető el a storeból túl sok hazai applikáció.

PanasonicP42GT60Remote.jpg

TX-P42GT60B.jpg

A negatívumoknak itt vége is, hiszen a némi mérnöki ízlésficamon kívül másba nem igen lehet belekötni a GT60-as Vieránál. A képminőség kimagasló. A PR duma szerint " 1/3000 másodperces fénykibocsátás kristálytisztán, elmosódásoktól és szellemképtől mentesen jeleníti meg a mozgást tartalmazó jeleneteket. Hatása döbbenetes a dinamikus sportműsoroknál és a gyorsan pergő akciójeleneteknél." És tényleg. Bár SD-ben is rendesen teljesít, HD-ben a legfeltűnőbb, hogy mennyire szép, kristálytiszta a kép. A plazmák ebben még mindig verhetetlenek. Itt tényleg működik, hogy lekapcsolod a lámpát és csak nézel és nem találsz hibát. A fekete mély, a kontraszt nincs túl húzva, a szaturáció pedig nem veri ki a szemedet. Minden a helyén. Csak halkan jegyezném meg, hogy akinek arra gusztusa van, még kalibrátorral is csiszolhat a képbeállításokon.

panasonic-tx-p50gt60b-close-1.jpg

Mostanában már nem gördülhet le 3D képesség nélküli TV a gyártósorokról. Annak ellenére, hogy a műfaj egyre inkább hanyatlik, a TV gyártók még követik a trendet. Mit nézünk? Avatart. Két bluetoothal kommunikálni képes szemüveggel, melyet a Panasonic ajándékként mellékel a dobozba. A készülék itt is hozza a minőséget, bár ebben a konkurens Samsung jobb, a mélység eltolás ott jobban érezhető. Érdekesség, hogy a Panasonic GT60 aktív 3D technológiával támad, annak ellenére, hogy LCD-ik már mind passzívak.

PanasonicP42GT60Active3DGlasses.jpg

Szinte nem találkoztunk még olyan TV-vel, amelybe gyári mélynyomó került. A Panában van, így ha nem is sokat, de javít a hangminőségen és élvezhetőbbé teszi a TVzést.

Kikapcsolás után nálam mindig ciripelt párat (1 percenként, kb. 5 percig). Először a szellemekre ventilátorra gyanakodtam, aztán mint kiderült a Panában nincs is ventilátor, hiszen passzív hűtéssel fut a kicsike.

gt60.png 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr325501333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása