MacBook Pro 15, teszt - Kiégett a Retinám

Megjelent: 2013.04.06. 00:35

Dobpergés, konfetti zápor és zenélő masírozó törpék parádéja. Az első Apple termék, amivel nem csak nem voltam megelégedve, de leginkább nem értem, hogy mi a jó meredező égig-érő paszulyt gondolt magáról a cég. Piacra dob egy mega-felső kategóriás laptopot, ára közel a millióhoz… és átlagban több a kijelző hibás gép, mint a normális.

macbook-pro-with-retina-display.jpg

Kivették belőle a DVD író/olvasót helyére raktak egy SSD-t, vékonyabb lett (ami jól áll neki ránézésre) és fogásra is szörnyű. Olyan érzése van az embernek, hogy ketté törik ha felemeli (mert rohadt nehéz és vaskos darab). Végre azonban abba hagyta a felhasználók szopatását a cég és rakott bele egy HDMI kimenetet. Nem számolom össze hány éve várunk erre…

Először mikor kibontottam a gépet, elfogott az érzés, hogy soha többé nem akarom használni az én sima kijelzős 13-as MacBookom. Ronda pixelek, hangos, HDD, vastag meg minden… de aztán az egész megváltozott. Végig az járt a fejemben, hogy miért kerül ez ennyibe? Továbbá, hogy engedheti meg magának egy cég, hogy az egyik legdrágább laptopjukban a kijelző hiba, széria hibává lépjen elő? Nyilván kicserélik garanciálisan, de ha veszek majdnem egy milkáért (jó tudom már nem annyi, de nagyon sokáig annyi volt, nincs kb. két hete, hogy lement az ára) egy lapost akkor azt ne kelljen folyton szervizbe cibálnom.

1_2.jpg

Már az Ipad cikkben is írtam, hogy csodálatos dolog ez a retina kijelző. Meseszép felbontás, egy élmény nézegetni rajta a dolgokat. Sajnos azonban a nagy felbontású kijelző, nagy felbontású képeket is követel. Ismételten szörnyű dolog ráeszmélni, hogy még jó pár évnek el kell telnie ahhoz, hogy az internetes képek és videók felbontása nagyobb többsége legyen retinabarát, mint sem kisebb kb. 720p barát. De hát menni kell előre fejlődni szépen, ahogy a gólya száll az égen…

A következő furcsa dolog a gép csendessége. Szerintem mindenki már messziről ismeri a saját gépének a hűtésének és a vincseszter pörgésének a zaját. Mint régen… mikor az internet is betárcsázott…mint az utóbbinál itt is eltűnt a hang, már nem mozog semmi a gépházban, csak a hűtés dolgozik ezerrel. De az nagyon. Kell is neki, mert barom kis helyen kell baromi nagy teljesítményű cuccokat lehűteni. Röviden szólva, ha filmet vágsz vagy photoshoppolsz ne tedd az öledbe a gépet, mert buzi forró! Ez a teljesítmény ára és amúgy is ritkán használ az ember egy 15 colos gépet az asztalon kívül.

apple_retina.jpeg

Szóval vegyük sorra újra! Van egy vékony, jobb esetben kijelző hibamentes gépünk, amiben pörög egy jó proci (2,4 Ghz turbo boost őrülettel, ez akár 3,4 elvileg). Van egy kielégítő méretű SSD (256 giga az alap, de plusz zöldhasúért cserébe persze növelhetjük), 8 giga memória, van benne továbbá egy NVIDIA GeForce GT 650M grafikus kártya, plusz egy HDMI-vel is kedveskedtek nekünk. Oh igen. Mindezért nem kell mást tennünk, mint kifizetni 670.000 jó pocsék magyar forintot. Vagy megelégszünk egy 2,3 Ghz procival, 4 giga memóriával, mínusz jó pár pixellel és mínusz egy HDMI-vel. Így spórolhatunk egy ipad-re valót.

macbookproretina-kouta-03.jpg

Az én véleményem mindig is az volt, hogy sosem szabad a innováció első darabjaiért a jól bevált paripánkat szélnek ereszteni. Egyrészről ne felejtsük el, hogy kb. két hete lett csak 110 ezer Ft a különbség a régi és a retinás MacBook Pro között. Eddig majdhogynem a duplája volt. Másrészt ezek a dolgok még nem tökéletesek, az első iphone, első ipod és az első ipad is hagyott némi kivetnivalót maga után. Szóval egyelőre gondolkodj, mérlegelj. Valamit lépni kellett, mert így is mindenki hisztizik, hogy már közel sem annyira innovatív az Apple mint Jobs idején volt. Ez egy icipicit igaz, de inkább az emberek lettek türelmetlenebbek és percről percre éhesebbek mindenféle technikai újításra. És itt kérek mindenkit, hogy üljön le egy kicsit és vegye szépen sorra, hogy az első mobiljához képest most milyen mobilja van, az első számítógépéhez képest most milyen számítógépe van stb. stb. Ne legyünk telhetetlenek!

A készüléket az iJoe pattintotta nekünk, pacsi!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr895203461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moTmeN 2013.04.06. 22:11:37

Hat, igen epuletesre sikerult ez a teszt. Ne vedd az oledbe mikor fotoboltosz, kabe ennyi ami nem specko es nem a display orulet. Nekem a kornyekemen 4 15-os retinas van, es meg egyikuk sem sirt, hogy rossz lenne a kijelzo (mas-mas beszerzes, kulonbozo szeria).

A 15 utan meg tegyel meg egy vesszot, mert 15 lab az kicsit nagy lesz... :)

(

dukeekud 2013.04.06. 22:50:03

Szar ! 670 ezerert, meg egy nyomorult flopi meghajtot sem tettek bele . Se 1.2-est, se 1.44 -est.
Hulyek ezek.

nyisziati 2013.04.07. 00:15:36

Mindez 670-ért?! Na ezért nem lesz nekem sose Apple cuccom (többek közt).

Martian (törölt) 2013.04.07. 01:02:56

@nyisziati: azért ennyi, mert ez a cég "zászlóshajója" a laptopok között... ezzel együtt nem hiszem, hogy jól viseli, ha egész nap 100%-os teljesítményen hajtják.

InversioN 2013.04.07. 03:39:51

Azért az, hogy natívban tudsz 1080p-t szerkeszteni úgy, hogy mellette ott az eszköztár elmond valamit a gép lehetőségeiről és arról is, hogy valójában mennyire fingod nincs arról, mire való.

gabest1 2013.04.07. 04:29:00

Ha natívban nézel egy videót egy olyan kijelzőn, amin már nem lehet kivenni a pixeleket, akkor nem látni minden részletet. Ettől "retina".

gabest1 2013.04.07. 04:29:00

Ha natívban nézel egy videót egy olyan kijelzőn, amin már nem lehet kivenni a pixeleket, akkor nem látni minden részletet. Ettől "retina".

gabest1 2013.04.07. 04:29:00

Ha natívban nézel egy videót egy olyan kijelzőn, amin már nem lehet kivenni a pixeleket, akkor nem látni minden részletet. Ettől "retina".

gabest1 2013.04.07. 04:29:00

Ha natívban nézel egy videót egy olyan kijelzőn, amin már nem lehet kivenni a pixeleket, akkor nem látni minden részletet. Ettől "retina".

gabest1 2013.04.07. 04:30:06

Elnézést, a küldés gomb egy nagy szürke négyzet chrome-ban, nem voltam biztos benne.

The Lost Soul (törölt) 2013.04.07. 09:11:13

kifejezetten rühellem a túlárazott (na jó, manapság már nem annyira), design-orientált apple termékeket, de nekem a cikkből csak a fikázás jött le össz-vissz...
írom ezt egy azonos teljesítményű, az almás termék 60%-ba kerülő ultrabook-ról (mielőtt valaki elkezdené nekem a fenti gép teljesítményfölényét bizonygatni)...

fourgee 2013.04.07. 09:36:59

Nem mindig túlárazott, amikor az Intel elindította ezt az ultrabook dolgot, pl. az Asus, a Samsung, a Dell, meg a többiek a Macbook Air-nél gyengébb gépet árultak annál drágábban. Mostanra persze összekapták magukat és változott ez, na de akkor is. Ha egy, a Macbook Pro-hoz hasonló gépet akarsz összerakni a Dell honlapján, akkor bizony ott is elszaladnak az árak rendesen.

Pakos · http://iranynewyork.hu 2013.04.07. 10:25:11

"amúgy is ritkán használ az ember egy 15 colos gépet az asztalon kívül."

Ekkora ökörséget már régen olvastam...

Mellesleg nekem is ilyen gépem van, és senmi baj a kijelzőjével :)

ordasbacsi 2013.04.07. 11:34:51

Az anyaghasználat nagyon rendben van,viszont az ár irreális. Teljesítmény pedig másolható- aki ért hozzá-egy más típusú géppel is.

Azeroth87 2013.04.07. 17:25:21

Az ára rettentően prémium kategória... jelenleg nem érzem szükségét a retina meglétére, nem hiszem, hogy adnék ki ennyit EGYETLEN gépért.

Asztaliban 27-esem van, Macbookban pedig a 13-as.
Ez a tökéletes kombináció, mindez 670-ből +-....

Zo Pé 2013.06.25. 13:55:21

@nyisziati: @ordasbacsi: @Azeroth87: @dukeekud:

Miért kellene 2013-ban a 21. században floppy meghajtó? Uram isten, az akkora naggáz lenne, manapság gb-ban beszélünk, nem 4,5 mb-os floppyrol. Hol él ön?Igen prámium, s ezért sem engedheti meg magának és akinek van, az megengedheti ilyen luxus laptop létét, s az átlag hétköznapi ember hónapokat spórolhat egy ilyen eszközre! Ami részemről szánalmas!
Nekem van ipad-m, lett retinsá macbook prom, mindenféle kiegészítőt vettem hozzá(egér,tunderbolt kábel, fejhallgató, táska), ipod nano 6. generáció, s megvagyok mindegyikkel maximálisan elégedve, ezt is vártam, erre is számítottam iylen prémium kategóriás "drága" eszközöktől. A drágát azért tettem idézőjelben, mert nekem, számomra nem tartozik az igen drága kategóriába. A Pro-mat saturnban ausztriában vettem, bementem, körbenéztem a pro-kat, a tulajdonságait, mikro megláttam, hogy a 2,7 ghz, 16 gm 512 ssd kerül 2487 euróba, már kérdeztem is az eladót van e készleten neki, megnézte a gépecskéjébe, aztán hozatta is ki a kollégájával nekem. Jah és vettem hozzá 2 tb-os time capsule-t is! Iszonyú apple fun lettem mióta ipadom lett, a magas életérzés, meghogy nem sokan birtokolnak iylen extracuccokat, ez tetszik nekem, mikor megnéznek a gépem miatt a többi csöves ember, aki csak álmodik ilyenekről! És ez olyan jó érzéssel tölt el a többi embert lenézni!:)
Még egy új iphone 5s jön a szériához és komplett vagyok az asus g75vx legnagyonn konfigurációs 3d-s gépem mellett:P:)

Zo Pé 2013.06.25. 13:56:55

mindenki mindig fikáz mindenkit, s mindent, azt döntse el mindenki mire van pénze, s kész. Ezrét nem nézek semmiféle szar fórumot, mertcsak fikáznak mindent, semmi, senki sem tökéletes!!!!!! A kurva világon!!!

nyisziati 2013.06.25. 16:09:46

@Zo Pé: figyi, te nagyon benéztél valamit, én sehol nem írtam, hogy floppy kell egy laptopba.

Amúgy meg te is megéred a pénzed, mert miután lehordasz olyasmiért, amihez semmi közöm, a tirádád végén közlöd, mennyire jólesik lenézned a többi csórót, akinek nem telik erre.

Majd dühödten leírod, mennyire utálod, hogy mindent csak fikáznak.

Nem vagy te egy kicsit skizoid személyiség?
süti beállítások módosítása