Tomb Raider

A csaj, aki mellett tuti nem alszol el!

Megjelent: 2018.03.14. 20:00
Írta: colorcam

A klasszikussá vált videójáték filmes változatának második része után tizenöt évvel, Angelina Jolie után az Oscar-díjas Alicia Vikander bújhatott Lara Croft bőrébe (Te Angie vagy Alicia után futnál? - szavazás a poszt végén :-) , aki huszonegy évesen indul évekkel korábban eltűnt édesapja keresésére. Kalandjai során nyomon követhetjük, ahogy a milliomos nőből megszületik a Jolie által megformált, már jól ismert kincsvadász. 

the-tomb-raider-movies-croft-manor-reflects-a-new-lara_wg4f.jpg

Tomb Raider


Amerikai akciófilm, 118 perc, 2018

Szereplők

Lara Croft: Alicia Vikander

Lord Richard Croft: Dominic West

Mathias Vogel: Walton Goggins

Lu Ren: Daniel Wu

Ana Miller: Kristin Scott Thomas

 

Rendező: Roar Uthaug

Forgatókönyíró: Geneva Robertson-Dworet

Operatőr: George Richmond

 

A sztori

A film kezdetekor Lara apja, Richard Croft mesél a nézőnek Himiko legendájáról, ami a mozi központi mítosza, az ő rejtélye a pozitív és negatív oldal mozgatórugója közel két órán át. Rögtön ezután megismerjük a fiatal Larát, akiről az első pillanatban kiderül, hogy egy nagyon elszánt, küzdeni tudó lány, tökéletes karakter egy kalandfilm főhősének. Jellemét exponálja, hogy anyagi helyzete nem túl rózsás, arra sincs pénze, hogy az edzőtermet kifizesse. Azért, hogy ezt mégis megtehesse, illegális dolgokban vesz részt, semhogy elismerje hivatalosan apja halálát és ily módon jusson hozzá vagyonához.

mv5bmjm4mje3ndm5nf5bml5banbnxkftztgwnjywmdy3ndm_v1_sy1000_cr0_0_1430_1000_al.jpg

Ahhoz, hogy a film valódi cselekménye elindulhasson, Larának el kell buknia az illegális pénzkereset közben, mert ennek lesz a következménye az, hogy rég eltűnt apja keresésére indul. Folyamatos, rövid flashbackek vázolják az apa-lánya viszonyt, így a néző könnyen megérti és azonosul a lány motivációjával: „Mindenáron megtalálni az apámat, ha van még arra egy kis remény, hogy életben van!”  Végül Richard Croft egy tipikus "ha ezt a felvételt látod, én halott vagyok" videóüzenete indítja el a lányt a kincsvadászatra a Japán partjai közelében fekvő lakatlan szigetre, ahol természetesen nincs könnyű dolga...

 

Én ilyennek láttam

Lara Croft karaktere a számítógépes játékok világában született meg és adaptálódott mozifilmmé. A vásznat nézve is olyan érzésünk van, mintha végig egy rendkívül izgalmas videójátékkal játszanánk vagy mintha csak a film trailerét néznénk, hiszen a cselekmény végig izgalmas és magas fordulatszámon pörög (esti kardio pipa). Szinte egy pillanat sincs, amikor unatkoznánk az üres popcornos zacskó felett, annak ellenére, hogy szinte minden dramaturgiai megoldást felismerhetünk, amit ez a műfaj megkövetel. Tehát tulajdonképpen semmi újdonsággal nem találjuk magunkat szemben, és mégis működik a dolog, mert az akciófilmek fogásait annyira nagy dózisban kapjuk, hogy alig van időnk pihenni néhány percet.

Ezt a sűrített feszültséget a rendező, Roar Uthaug feláldozta a cselekmény aprólékos kidolgozásának oltárán, hiszen két óra nem elegendő arra, hogy mindent nagyítóval mutasson meg.  Ennek köszönhetően pontosan a főhős helyébe tudjuk képzelni magunkat, mert vele együtt rohanunk, lélegzünk. Kissé valószerűtlen persze, hogy Lara az egész film során egyszer sem fárad el, alig sérül meg, pedig lőnek rá, a háborgó óceánnal küzd, szinte egy fél hegy omlik rá, ő mégis megússza pár karcolással. A csajmagazinok szavával élve ez aztán #girlpower, ráadásul a hollywoodi recept ellenére ebben a részben nincs szerelmi szál sem.

Ahogy említettem, a film felsorakoztatja a kalandfilmek közhelyeit. Néhol nagyon rossz vagy eltúlzott időkezeléssel és dramaturgiai buktatókkal találkozunk benne, de mindezek ellenére egy élvezhető, szerethető, izgalmas két órát kapunk cserébe. Szóval, aki szereti az akció- és kalandfilmeket, szerette az Indiana Jonest vagy az Éhezők viadalát, annak mindenképpen ott a helye a moziban, ahol adott esetben 3D-ben rohanhat át árkon-bokron.

A sajtóvetítésen a Forum Hungary jóvoltából vettünk részt. Köszönjük!

Szöveg: Balázs

 

 

Mit nézel?

Nézünk, mint a moziban: Három óriásplakát Ebbing határában

Drága Elza! - Filmkritika

Megtalálták Marilyn Monroe titkos leveleit

Behind the scenes - Legendás filmek kulisszái mögött

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr3113739218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sorrybori77 2018.03.16. 09:44:46

A csaj alkatilag egy 10 éves kisfiú benyomását kelti. Szexepilje = 0.
Nem értem a felhajtást körülötte, és hogy miért pont ő lett ifjabb Lara Croft.
Arcra sem egy nagy szám, sőt kifejezetten semmitmondó. Gal Gadot vagy Sofia Boutelle inkább illettek volna a szerephez!

Jegkoko 2018.03.16. 09:55:36

Ezerszer jobb lett mint az angéla jolis előző két rész.Végre nem volt benne az a sok idióta szobor szörny meg egyéb marhaságok. Elég hűen adta vissza a legutóbbi játékok hangulatát.
süti beállítások módosítása