Pancs-arcok 2. - Szatmári Feri, aki divatba hozta a főzeléket

Megjelent: 2017.04.27. 00:15
Írta: colorcam

Az Élesztő-udvarban vasárnaponként működő Pancs Gasztroplaccon tavaly nyár óta számos gasztro-celeb megfordult, olykor-olykor csak egy villám beszerzőkörútra inkognitóban, máskor pedig meghívásra, aminek során volt időnk beszélgetni és videót készíteni velük. Szatmári Feri meghívása, - akit sokan inkább Főzelékes Feriként ismernek népszerű blogja után -, már régóta váratott magára, az utóbbi időben kevesebbet lehetett hallani róla. Interjúnkban többek között arról is mesél, hogy mi minden történt vele.fullsizerender_6.jpg

Hogyan kezdődött a gasztronómiai karriered?

Mindig is szerettem a konyhában lenni, gyakran kuktáskodtam édesanyám mellett, akinek köszönhetően a főzelékeket már gyerekként is szívesen láttam a tányéromon. A főzés szeretete követett a felnőtt korba is, majd 2013-ban jött a főzelékek újraértelmezésének az ötlete, amiből aztán rövid időn belül megszületett a blog. Eleinte szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban, mondván a főzelék egy megosztó téma, nyugodtan nevezhető rétegműfajnak, amire nem is biztos, hogy lenne érdeklődés. De lett, méghozzá elég hirtelen, ami engem lepett meg a leginkább. A hagyományos sűrítési eljárásokat nélkülöző, újszerű, gyakran glutén- és laktózmentes zöldségételekre komoly kereslet mutatkozott olvasói oldalról, amiből aztán egy év után könyv is született a legsikeresebb receptekkel.

Az első könyvet gyorsan követte a második. Miben különbözött az elődjétől?

Az első könyv valódi úttörő volt a magyar szakácskönyv piacon, amiben igyekeztem népszerű, szerethető ételekkel kedvet csinálni a főzéshez úgy, mint a főzelékekhez. A második könyv egy évre rá jelent meg, amiben már bátrabb párosítások és fűszerezés jelent meg, kifejezetten kalandvágyó főzelékrajongóknak és helyet kaptak benne a feltétek is. A főzelékek esetében különösen fontosnak tartom a textúrák sokféleségét: az ízes, krémes szószban főtt roppanós zöldségek remek párt alkotnak egy ropogós, fűszeres fasírttal vagy sült hússal. A variációk pedig végtelenek és mindig a piac kínálatához igazíthatóakimg_1041.JPG

Apropó, piac.  Itt vagyunk a Pancs Gasztroplaccon, ahol most jársz először. Milyenek a benyomásaid?

Gyakori piaclátogatóként nagyon élvezem, hogy itt magukkal a termelőkkel találkozhatok, akiktől első kézből származó információt kapok az alapanyagokról és nem fukarkodnak a jó tanácsokkal sem. Mindent végig lehet kóstolni, ami a legjobb értelemben véve nehezíti és lassítja a vásárlást. De végtére is egy vasárnapi piacon vagyunk, ahonnan senki sem siet haza, dolga végeztével!

Kevesebbet hallottunk rólad az utóbbi időben. Merre jártál?

Hawaii-on töltöttem néhány hónapot a rokonaimnál, ahol valódi kultúrsokkban volt részem, de nagyon élveztem az egzotikum nyújtotta újdonságokat. A helyi konyha egyszerű és nagyszerű. Az udvaron lévő fáról szedtük a friss avokádót, csillaggyümölcsöt. Az ananász világhírű, az óceán fantasztikus, friss halakkal látott el. Nagy élmény volt!

Itt a tavasz, lassan megtelik a piac csodaszép zöldségekkel. Ajánlj nekünk egy főzeléket a repertoárodból!

Igen, kezdődik az év legszínesebb időszaka, érkezik a spárga, zöldborsó, retek, sárgarépa, karalábé. A nagy kedvencemet ajánlom, ami a zsenge, édes zöldségekből a legfinomabb, ez pedig nem más, mint a finomfőzelék. Természetesen nem úgy, ahogy a menzáról ismerjük.finomfozelek.jpg 

Finomfőzelék (4 személyre)

 

Hozzávalók

2 ek olívaolaj

3+1 ek hideg vaj

3 szál újhagyma vékonyra karikázva, zöldje nélkül

1 gerezd fokhagyma

1 cm friss gyömbér

1 fej zsenge karalábé (kb. 40 dkg), kockázva

50 dkg édes, zsenge sárgarépa, kockázva

1,5 dl alaplé (karalábé szárából, héjából főzöm 10 perc forralással)

40 dkg zsenge zöldborsó (kifejtve 15 dkg)

3-4 zsenge retek

1 csokor friss petrezselyem

só, frissen őrölt bors

pár csepp limelé

 

Elkészítés

A három evőkanál vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal egy minimum 28 cm átmérőjű edényben. Ez azért fontos, hogy a zöldségek vékonyan terüljenek el az edény alján. A vaj pedig azért ilyen sok, mert ez a főzelék mással már nem lesz sűrítve, így a vaj adja majd meg a kellő állagot az egész ételnek. És a fantasztikus ízét is.

Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, pár másodpercig kevergetem, majd ráborítom a hagymát. Finoman sózom, 1-2 percig kevergetem, majd rákerül a kockázott karalábé és a répa is. Alaposan átforgatom, hozzáöntöm az alaplevet és forrásig melegítem. Ezután lefedem és 8-9 percig így párolom.

Az idő letelte után a borsóval és a retekkel dúsítom. Átkeverem és további 3-4 percig párolom fedő alatt.

Ha jól mentek a dolgok, ekkorra a zöldségek ressre puhulnak. Sózom, borsozom. Hozzáadom a maradék egy evőkanál hideg vajat, elkeverem, majd a friss petrezselyemmel és lime levével ízesítem.

 

Feri blogjá ITT találod illetve Facebook oldal

A könyvet keresd a könyvesboltokban vagy ITT.

A PANCS Gasztroplacc Facebook oldala ill. @pancs_placc

  

Szöveg:

15970628_10208611989529183_907557526_n.png

Első Pancs-arcunk:

Nemes Nóra és az ő amerikai konyhája

Egyél velünk!

FRANCIA CSIRKE, MAGYARUL FŰSZEREZVE

ÍZUTAZÁS A MAZEL TOVBAN

MACESZ BISTRO - TORRENTE IS IDE JÁR

CASCA - A CSOKI-MENNYORSZÁG

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr3112453969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucifer Morningstar 2017.04.27. 10:14:52

Csak szólok, a főzelék nem ment ki a divatból, max. csak nálad, a Főzelékfalók köszönik jól vannak, és jól voltak már 10 éve is, és az a kínai jellegű valami baromi messze van a főzeléktől.
Tudod, mint a puding, ami alatt a magyar egy adott valamit ért, az angol meg ráfogja még a körömpörköltre is...

2017.04.27. 17:19:17

Az mi az, hogy "gasztro-celeb"?

Valami új állatfaj?

(Egyébként jó a cikk, csak az a baj, hogy ez nem főzelék. Esetleg főzött vegyes zöldség.)
süti beállítások módosítása