A kiemeltek kiemeltjei - kedvenc nyerteseim a Highlights of Hungary-ről

Megjelent: 2017.02.08. 00:57

Egy pillanatra újra gyakornok voltam a filmfesztiválon, ahol egy hét együttlét után mindenki barátként ült be a nézők soraiba, hogy megtudja, kik lettek az elmúlt időszak kedvencei a zsűri szerint. Esetünkben az előző év legkreatívabb és legkiemelkedőbb projektjeit díjazó Highlights of Hungary döntőbírái nem csupán szaktekintélyek voltak, hanem azok is, akik részt vettek a jelölt kezdeményezésekben: megélték, szerették vagy véleményük volt róluk. Nagyon örültem, hogy a szavazás során kiderült, a jó ismerőseim fontos ''találmányait'' nem csak a közvetlen környezetem tartja nagyra, hanem több tízezer más ember is. 

me.jpgKolléganőnk, Brigi - Fotó: Highlights of Hungary Facebook, Ruha: Nora Sarman  

 

BAGázs  - 10. helyezett

Rettentően pozitív életszemléletről és lelkierőről árulkodik az, amikor egy csapat fogja magát és elmegy a legszegényebb falvakba, hogy véget vessen a generációk óta fennálló analfabetizmusnak és eladósodásnak. A tagok írni, olvasni tanítják a rászorulókat, akiknek nem ritkán életvezetési tanácsokat is adnak. Még jobb dolog az, hogy az ötlethez csatlakoznak más emberek is, akik együtt elérik, hogy a gyerekek, felnőttek iskolákat végezzenek el. Még a fővárosi közönség is felfigyel a projektre, amire aztán országszerte érkezik szavazat. A BAGázs munkája számomra nem csak követendő út, hanem példaértékű hozzáállás is, amivel ha mindenki rendelkezne, nem kellene mélyszegénységről és általános tájékozatlanságról beszélnünk, sem a peremterületeken, sem a nagyvárosokban. 
highlights1.jpgFotó: BAGázs Facebook 

 

Hadik Irodalmi Szalon - 8.helyezett

A Hadik Kávézó még a Nyugatos időkben került bele az irodalom körforgásába, ahol egymás után rendelték a fekete italt a huszadik századi magyar művészet kiemelkedő alakjai. Nem is lehetett volna jobb színfalakat találni a könyveket, verseket az alkotókkal, előadóművészekkel és irodalomtörténészekkel átbeszélő rendezvénysorozatnak, mely a csinos Juhász Anna ötletéből született meg. A Hadik Irodalmi Szalonban az a szimpatikus, hogy a mai élet színterein, egy pohár fröccs mellett, a mai élet közszereplőinek segítségével értelmezi a szépirodalmi műveket és teszi trendivé az olvasást valamint a művek feletti elmélkedést. A művészet ezen ága ezáltal új lendületet kapott és remélhetőleg az eddig csak bujkáló alkotókat is bátorítja majd. 
hadik2.jpgFotó: Hadik Irodalmi Szalon Facebook

 

Debrecen Bike Maffia - 7. helyezett

Pár héttel ezelőtt az elképesztő mínuszokban elképesztő összefogás született, melynek elindításában a Debrecen Bike Maffia nagytestvére, a Budapest Bike Maffia vett részt. A csapatok célja, hogy minél több hajléktalan emberen tudjanak segíteni azzal, hogy a hidegben pokrócot, hőtartó fóliát, melegben vizet és minden időszakban ételt szállítsanak ki biciklivel. A kezdeményezés szerencsére annyira népszerű, hogy egyre több vidéki településen kezdték ''másolni'' a tevékenységet. Remélem, hamarosan rólunk is hallunk majd! 

highlights2_1.jpgFotó: Debrecen Bike Maffia Facebook

 

Ernelláék Farkaséknál lakáspremierek - 6. helyezett

A filmek népszerűsítésének egyik új és emberközeli változata, amikor az alkotás szereplői nem a néző által csak messziről csodálható vörös szőnyegre érkeznek meg, hanem a közönség otthonaiban teremtenek premier-hangulatot. A közösségi mozinézés során az alkotók a családok lakásaiba látogatnak el, ahol azon túl, hogy bemutatják a filmet, szívesen beszélgetnek is róla. Ezt jelenleg, több, mint 47 otthonban sikerült kivitelezni, ami még mindig nem a végleges szám. Bár minden mozinál ezt képtelenség lenne végigcsinálni, azért örülök, hogy ismét sikerült bebizonyítani, hogy az emberek igenis jól veszik azt, ha valaki a komfortzónán túllépve kommunikál. 

highlights3_1.jpgFotó: Ernelláék Farkaséknál Facebook

 

Nagyerdei Víztorony - 5. helyezett

Mindig is szerettem azokat a projekteket, melyek új életet leheltek elhagyatott vagy éppen működő épületekbe. A Debrecenben található víztorony kulturális térré alakítása pont ilyen. Vettek egy egyébként funkcionális használatban lévő teret, amit teljesen újragondoltak és a mai fiatalok, felnőttek, gyerekek igénye szerint alakítottak át. Ha debreceni lennék, biztosan rengetegszer látogatnék el a torony aljában helyet foglaló kávézóba és abban is biztos vagyok, hogy a barátaimmal kedvelt szórakozási forma lenne a kültéri színpadon lévő koncertek, vetítések látogatása, ahogy a fröccsteraszon való borozgatás is. 

highlights4_1.jpgFotó: Nagyerdei Víztorony Facebook

 

KUCKÓ - 3. helyezett

A Kuckó Önkéntes Program szinte teljes mértékben kimeríti az adományozás fogalmát. A szervezők amellett, hogy az adventi időszakban ajándékokat gyűjtenek a gyermekotthonok neveltjeinek, csupa olyan dologban segítenek, melyek hozzájárulnak a gyerekek testi-lelki fejlődéséhez. Táncórákat tartanak, ingyenes pop-up fodrászatokat varázsolnak az intézetek falai közé, énekkórust alapítanak és még arra is marad idejük, hogy szépen kiszortírozzák a felajánlóktól érkezett ajándékokat. A példaértékű program sikerét emellett az is mutatja, hogy már van olyan cég, aki az adományozásra szánt keretet teljes egészében rábízza a szervezőkre, tudva, hogy így valóban sikerül jót cselekednie azokkal, akik rászorulnak.

hadik0.jpgFotó: Kuckó Facebook

 

RED BULL PILVAKER - 1.helyezett

Úgy látszik, voltak, akiknek sikerült újra közkedveltté tenni az unalmas iskolai órák keretein belül oktatott magyar nyelvet a fiatalok közt. Ők már öt éve  gondolnak mást Petőfiről és társairól. A rap és a korabeli költők szabadságának párhuzamából született eseménysorozat abban ért el óriási sikert, hogy közelebb hozta a kőszínházak művészeit a nagy koncerthelyeket megtöltő zenészekhez, megmutatva azt, hogy minden művészeti szakma egy kalap alá tartozik és az ellenszegülés helyett segítheti is egymást. Takács Ákossal, a Red Bull Pilvaker megálmodójával készült korábbi interjúnkat ITT olvashatod.

63586.jpgFotó: Highlights of Hungary 

 

alairas_brigi.png

 

És ezt olvastad már?

Simogass tigrist!  - De minden áron?

Francia csirke, magyarul fűszerezve

Bocuse d'Or - A nagyon nagy szakácsverseny

Indonézia íze - Anti-útikalauz

La Parrilla - Tűzről pattant ínyencségek a Szabadság téren

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr8312184186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása