Nincs vége a szezonnak! - 6 szuper dolog a szeptemberi Balatonnál

Megjelent: 2016.09.06. 00:28

Akkor is, ha esik, akkor is ha fúj - számomra nem múlhat el nyár Balaton nélkül. Sőt, az utóbbi években már nemcsak a "hivatalos" meleg évszak, hanem a repesve várt vénasszonyok nyara sem. Gyerekkoromban, a '80-as generáció tagjaként, volt, hogy tényleg "csak" ez volt a riviéra. Emlékszem még Zamárdiban az osztálykirándulásokra, a tópart retro bájára és bár az emlékek egy része bizonyára megszépült azóta, mégis nagy örömmel konstatálom azt az évek óta tartó pozitív változást a gasztronómiában, a kulturális rendezvényekben és úgy egészében a turizmusban, ami nem utasítja el a régit - hanem vele együtt mutat újat, gondoskodva arról, hogy szerelmünk a magyar tenger iránt sose múljon el. Újabban pedig már nem csak három hónapban, azaz egy szezonban, hanem szerencsénkre az egész évben gondolkozva. Az alábbi "Balatonos" válogatás pedig egy kis kedvcsináló az indián nyárra.

img_3738.JPG

 

Amikor a fővárosit rabul ejti a Balaton-felvidéki panoráma - a Tagyon Birtok

Kartaly Attila tagadhatatlanul szeretett a Zánka-Monoszló-Szentantalfa háromszög közepén elhelyezkedő tagyoni birtokán pihenni, sőt nagy szeretettel látta vendégül a (nem is ritkán) arra tévedő kirándulókat. Később kiderült, hogy a látogatók rendszeres jelenléte egyáltalán nem véletlen, az itteni gyönyörű panoráma mellett annak is köszönhető, hogy a Kéktúra ösvény pont a ház előtt halad el. Gondolt hát egyet, és megalapította a Tagyon Birtok Baráti Társaságot, mely május 1-től szeptember 30-ig várja az ide látogatókat. Azonban ne csak egy szokásos koszt-kvartély kombinációra gondoljunk, a birtok elnevezése ugyanis nem véletlenül baráti társaság: Attiláék rendszeresen szerveznek különböző közösségi eseményeket, úgy mint vitorlázós élménynap, biciklizés és gyalogtúra a csodaszép Nivegy-völgyben vagy éppen egy csupa háztáji jóból megalkotott vacsora, melyeken ők maguk is részt vesznek. A ház mellett található pincében már saját boraik sorakoznak, a birtok négy hektáros területén pedig gyümölcsöt, zöldséget és fűszernövényeket termesztenek, melyekből aztán kézműves termékeket készítenek. A baráti társaságok mellett a kisgyerekes családokat is szeretettel várják, itt senki sem fog unatkozni! ;)

További információ: tagyonbirtok.hu

 

2. Hogy csak jó helyekre tévedj - Gasztrotérkép

Ha valakit a Balaton környéki gasztronómia hiteles ismerőjeként meg kéne neveznem, akkor biztosan Szauer Judit lenne az. Neki és kis csapatának immáron már három gasztrotérképet is köszönhetünk: kettő az északi, egy pedig a déli partot fedi le. A térképek elkészítésénél alapvető kritérium volt, hogy csak olyan vendéglátóhelyek szerepelhetnek rajta, melyek egész évben nyitvatartanak és mind kínálatukban, mind a kiszolgálásban magas színvonalat képviselnek, legyen szó akár már legendás étteremről (pl. a szemesi Kistücsök), elképesztően finom sütiket kínáló cukrászdáról (pl. a siófoki Villa Gréta), pincészetekről (pl. Pálffy Pince) vagy varázslatos szálláshelyekről (pl. a Páskom Cottage). A jelenleg ötven egységet tartalmazó lista természetesen folyamatosan frissül, így biztosak lehetünk abban, hogy egy-egy helyre betérve nem ér majd csalódás minket. Az információs anyagot beszerezhetjük a Balaton parton illetve Budapest nagyobb szállodáiban, megtekinthetők galériánkban és online is letölthetők ITT. Judittal készítettünk egy interjút is, melyben gasztro PR-os munkájáról és a Balaton iránti szerelméről mesél, ez pedig ITT olvasható.

www.gasztroterkepek.hu

Facebook

 

3. Majdnem Balaton - Alsóbogát

Egy borúsabb nap a Balatonnál tökéletes alkalom arra, hogy felfedezzük a környéket. Ha a déli parton van a szállásunk, akkor vegyük az irányt Kaposvár felé (mely szintén megér egy kirándulást: kedves kis főtere és sétálóutcája a 19. századba repít vissza minket) és mindenképpen látogassunk el Alsóbogátra. A település egy jó félórányi autóút a Balaton-parttól, és a somogyi táj szépségén túl több látnivalót is rejt. Az Árpád-kori településen két kastély is található: az alsóbogátpusztai 18. századi Kiskastély és a klasszicista stílusú Festetics-Inkey kastély a 19. századból. Utóbbi még romos állapotban van, felújításra vár, de az őt körülölelő parkban a mostani tulajdonosok már számos épületet felújítottak, így például a hajdani magtárat, amely most rendezvényhelyszínként funkcionál, az istállót, ahol jelenleg veterán autók állomásoznak, a kis kápolnát és a régi tisztiházakat. Ez utóbbiak a VillaBogart elnevezést kapták, és családok-baráti társaságok számára rendkívül ízlésesen berendezett apartmanok. Ideális a helyszín esküvőknek, csapatépítő eseményeknek is, lehet itt teniszezni, segway túrára menni, biciklizni vagy éppen piknikezni a kastélyparkban és pecázni a közeli horgásztóban. (Köszönet az LG Electronicsnak, hogy megmutatták nekünk ezt a csoda helyet! -szerk.)

További információk: villabogart.hu vagy Facebook

 

4. A bohémok búvóhelye - a Gilvesy Pincészet

Július végén, egészen pontosan 23-án jártam először a Szent György-hegyen, ahol harmadik alkalommal rendezték meg a Bohém Légyott eseményt. Még ki se szálltunk a kocsiból, és máris rabul ejtett a táj varázsa: a kis templom, a szőlőtőkék hullámzó rengetege a dimbes-dombos badacsonyi tájban, egy sárga romos öreg ház. Boldogan zsibongó emberek társaságában értük el a Pincészet bejáratát, az elénk táruló látvány pedig egészen lenyűgöző volt: a Gilvesy tervezte épület előtt kis szénabuckák, vadvirágok, lampionok meg persze kicsit messzebb a Balaton kék csíkja. A bohém tömeg a helyi bort szürcsölte, mellé a Sarki Fűszeres készítette csemegékből válogathatott, mindeközben élő zene szólt. Aztán leszállt az est, a házfalakra mesebeli színes motívumokat vetítettek, az égről a telihold sütött le ránk. Én nem tudom, lehet még tovább fokozni a nyári romantikát? 

Aki szívesen ellátogatna erre az igazán badacsonyi helyre, netalántán összekötné pincelátogatással és borkóstolással, itt tud érdeklődni: www.gilvesy.hu vagy Facebook

 

5. Egységben az erő - A BalatonBor

Májusban a budapesti Gourmet Fesztiválon illetve Balatonfüreden, a Rizling Tavaszon debütált egy újabb sikeres régiós-közösségi kezdeményezés, a BalatonBor. Több, mint húsz Balaton környéki pincészet fogott össze, hogy egységes kritériumoknak megfelelve kiváló 2015-ös olaszrizlinggel töltse meg a boros palackokat. Európa számos régiós borához hasonlóan itt sem annyira a termelő személye, inkább a termőhely és az egységesség a fontos. A kezdeményezés nem egy szűk belső kört kíván megszólítani: évente egyszer bárki beküldheti a tételeit a Balatoni Körhöz, ahol azokat egy szakmai zsűri véleményezi. Ha pedig minden szempontból megfelelőnek tartják, hamarosan egy dizájnos BalatonBor palackban örvendeztetheti meg a borkedvelő közönséget.  

img_3665.JPG

 Facebook oldal

 

6. Őszi strandkellékek

A sárga, arcokat vágós

Ha a nyáron sok sárga grimaszoló strandlabdát láttál a Balaton partján, nem véletlen. Budapestről indultak útnak, ahol szülőatyjuk, Kiss Miklós dizájner és képzőművész május közepén egy Ball.Room elnevezésű, mókás kis installációt hozott létre a Vodafone Family támogatásával az Erzsébet téren a Design Terminál előtt. A koncepció abban állt, hogy múlt évben az Oxford Dictionaries először egy piktogramot, pontosabban egy "emoji"-t (tudjátok, például az a bizonyos smiley) választott az év szavának, méghozzá az örömében síró változatot, amit Ti is biztos nem egyszer használtatok már chatelés közben. A fiatal magyar dizájner pedig készített 2015 darab sárga felfújható labdát 65 teljesen különböző ismert vagy általa kitalált emojival, amivel megtöltötte az üvegfalú kiállítótermet. Egy 'kedvenc szóért' bárki elvihetett egyet belőlük, 12 óra leforgása alatt még a lefelé görbülő szájú változatok is gazdára találtak. A kiállítás szava pedig nem meglepő, de ugyanakkor megnyugtató módon, a 'szeretet' lett. Reméljük, hogy még európa számos országába eljutnak installációk részeként az arcokat vágós sárga labdák, de addig is a mi arcunkra csalnak majd mosolyt - akár a Balaton-parton ;)

img_3660.JPG

Kiss Miklóssal készült korábbi interjúnk ITT olvasható.

 

A mindent meghatározó határozó

Szintén a magyar dizájn ötletességét dícsérik a Magyar Formatervezési Különdíjas könyvsorozat, a Kis Hungarikumhatározók darabjai, melyek ötlete na meg persze illusztrációi Szabó Zsófi grafikuművész személyéhez köthetők, a szöveg pedig kötetenként más-más, a témában jártas szerző munkája. Ha szívesen nevetsz a magyar közhelyeken, vagy ha külföldi barátodnak a lehető legautentikusabb módon szeretnéd bemutatni kis hazánkat (a sorozat darabjai angol, német, japán illetve egy részük olasz nyelven is elérhető), akkor válassz egyet az eddigi tíz könyvecske közül. Kis Konyhatározó, Kis Pálinkahatározó vagy a Kis Találmányhatározó? Garantáltan nem fogsz unatkozni, amíg szárad a fürdőruhád, ráadásul könnyed és szórakoztató olvasmányra számíthatsz zsebbarát kivitelezésben. Ja, azt mondtam már, hogy  egy Kis Balatonhatározó és a legújabb gyerek, a Kis Borhatározó is a sorozat részei? A sok szeptemberi balatoni boros rendezvényen abszolút hasznukat veheted!

fullsizerender-6.jpg

Információ: www.hungarikumhatarozok.hu és Facebook

 

 

Szöveg és képek: 

alairas_anna.png
 

 

Nekünk a Balaton!

ST. GERMAIN IS KIKUKUCSKÁLT A BACKSTAGEBŐL - ILYEN VOLT A PALOZNAKI JAZZ PIKNIK

HA POKÉMON VOLNÉK, CSAK A VÖLGYBEN BUJKÁLNÉK - (SZUBJEKTÍV MŰVÉSZETEK VÖLGYE) 

TIHANY ÚJRA A GASZTROTÉRKÉPEN - FŰSZERKERT

MÁRGA BISZTRÓ - A CSOPAKI CSODA

UNITED COLORS OF BALATON

TÉLEN-NYÁRON A BALATON SZERELMESE - INTERJÚ SZAUER JUDIT GASZTRO PR-SZAKÉRTŐVEL

 

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra! 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr498920400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása