Fitbit Surge - Apple Watch helyett

Megjelent: 2016.04.20. 14:35
Írta: colorcam

Heti 5-6 alkalommal edzek: egyrészt egy funkcionális edzőteremben erősítek, crosscore-ozok illetve ősszel kezdtem el a triatlonos felkészülést teljesen a nulláról. Korábban sosem használtam még órát a sportaktivitásom monitorozására, kizárólag mobilos alkalmazással futottam. Azonban egyre nagyobb szükségét érzem egy sportórának, amit a termi edzésekhez, a futáshoz, az úszáshoz és a kerékpározáshoz egyaránt tudok használni. Úgyhogy kapóra jött az alkalom, hogy kipróbálhattam a Fitbit Surge okosórát.

fitbit-surge.png

Szeretem a szép és letisztult dolgokat, így az óra rögtön megfogott, amint megláttam. Egyszerű vonalak, érintőképernyős kijelző, business környezetben is simán viselhető darab. (A tesztidőszakra félre is tettem a nem kevésbé szép Michael Kors karórámat. :) A kijelző grafikus felbontása ugyan lehetne kicsit modernebb, na de ne legyünk telhetetlenek!

fitbit-surge-image-001.jpg

A Fitbit Surge segítségével nyomon követhetjük a megtett lépéseket, kilométereket, az elégetett kalóriát, a pulzusszámunkat. Az óra az alvásunkat is monitorozza, de nem igazán életszerű órával a kezünkön aludni, bár én azért egyszer-kétszer megtettem, bármennyire is nevetett rajtam a párom :)

Amúgy elmondhatom, hogy egyértelműen addikciót okoz az óra egy magamfajta kezdő sportórásnak, az ember folyton folyvást nézegeti a pulzusát, de hálistennek nyugodtan tapasztaltam az 50-60 közötti értékeket ébredéskor vagy éppen munka közben.

fitbit-surge-battery-life-970-80.jpg

De térjünk rá a sportolás közbeni használatra! Monitorozhatunk vele futást, kerékpározást, úszást, termi edzést, gyaloglást vagy akár spinninget is.

 

Futás

Először is óriási előnye az órának, hogy nem igényel külön mellpántot, hanem a csuklónknál lévő szenzor segítségével mutatja a pulzusszámot. Ez egy nagyon kényelmes és higiénikus megoldás.

Ami nagyon hasznos funkció benne az az, hogy már pár méter után kiszámolja a GPS, hogy milyen ezreknek megfelelő tempóval futok, illetve km-enként kijelzi, hogy pontosan hány perces volt az ezer méter. A számítógépes alkalmazás segítségével egy jól követhető részletes kimutatást kapunk az edzésmunkánkról.

A részletes kilométerenkénti táblázat térképes ábrázolással nagyon hasznos lehet egy résztávos edzés elemzésénél.
A lenti diagramon percre pontosan láthatjuk a pulzusértékeket, úgy, hogy a kurzor segítségével végigmegyünk a piros hullámvonalon. A kék hullámvonal pedig részletes percenkénti állapotjelentést ad a sebességünkről. Mindeközben a térképen is jelzi az aktuális helyzetünket.
Ami a futóknál még érdekes lehet, hogy összegzést ad a lépések számáról is, így összevethető a két ugyanolyan tempóban futott edzések minősége. Ha összehasonlítom a két eredményt és az egyikben több a lépésszám ugyanannál a tempónál, akkor elemezhetjük a repülőfázisunk, azaz a futótechnikánkat is.

t1.jpg

Crosscore

Az óra jött velem a crosscore edzésekre is. Csoportos edzés során az edző által vezényelt munkavégzést vizsgálhatjuk. Az erősítő edzés esetében az összidőt, átlagpulzust és az elégetett kalóriákat jelzi a készülék. A diagramm segítségével itt is percről percre láthatjuk az adatok változását és azt, hogy melyik gyakorlat az, ami nagyobb energia-befektetést igényel. Ugyanezt a kalóriaégetés szempontjából is nézhetjük percenként a sárga diagram segítségével.


Véleményem szerint nagyon hasznos kiértékeléseket kaphatunk amatőr szinten. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a pontos maximális pulzus értékünket és az anaerob küszöbünket (anaerob küszöb: amikor az adott pulzus érték felett, már oxigénhiányos állapotba kerül a szervezet és fellép a fáradás - szerk.) csak labori körülmények között egy terheléses vizsgálat során kaphatjuk meg, így nem feltétlenül pontos mindig a pulzus zónákban töltött időtartamok aránya. Ennek ellenére azt gondolom, hogy az óra segítségével profi edzésmunkát végezhetünk.

t2.jpg

A készülék amúgy 50 méterig vízálló, így az úszáshoz is kiváló fitneszkütyü, de sajnos ezt nem volt most lehetőségem megtapasztalni. Helyette kipróbáltam a Hike funkciót egy egész napos malmöi városnézés alkalmával. Túrázóknak is ajánlott a Surge a beépített GPS funkcióknak köszönhetően.

Az óra pofon egyszerűen, wireless szinkronizálható a Fitbit mobilos alkalmazásával illetve webes felületével, ahol mindenféle hasznos statisztikákat olvashatunk a tevékenységünkről. Rögzíthetjük azt is, hogy mit ettünk éppen vagy mennyi folyadékot ittunk. Az ilyen jellegű logolás sosem volt az erősségem, úgyhogy az alkalmazás ezen része nem igazán érdekelt, de a sportfunkciók mindenesetre nagyon hasznosak. Fontos megemlíteni, hogy az aksi is sokáig bírja, így nem kell azon aggódnunk, hogy sportolás közben pikk-pakk lemerül.

obama_fitbit_0_0.png

Az okosóra a fekete mellett elérhető sötétkék és korall színekben is.

Összességében nagyon elégedett voltam, úgyhogy már kacérkodom is a vásárlás gondolatával...

Majdnem kifelejtettem, Obama is ezt használja. :)

 

További információ: www.fitbit.com

Facebook oldal 

 

Gyöngyi

 

  

Partnerünk az edzésekben: träning

                                                cím: 1036 Budapest, Perc utca 2.

                                                web: traning.hu

                                          

Fuss Forrest, fuss!

MIT JELENT PONTOSAN A FUNKCIONÁLIS EDZÉS?

CROSSCORE, AZ ÚJ ŐRÜLET

HUAWEI OKOSÓRA - SMART ELEGANCIA

GARMIN VÍVOACTIVE - EGY ÓRA, AMI MOTIVÁL

 

 

 Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr858644668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.04.20. 18:04:58

Polar m400 a király!!!

lesclaypool (törölt) 2016.04.21. 16:18:18

wtf is "iwatch"?

colorcam 2016.04.22. 10:21:26

@lesclaypool Jogos, bocs! Természetesen Apple Watch!
süti beállítások módosítása