Amerikait vagy koreait a fa alá?

Megjelent: 2015.12.16. 07:00
Írta: colorcam

Közeleg a karácsony, a bevásárlóközpontok már rég fényárban pompáznak és a különböző cégek is erőteljesen támadnak a reklámokon keresztül, egyszóval beindult a vásárlási láz. Ilyenkor a két legnagyobb mobilgyártó, az Apple és a Samsung rendszerint még jobban egymásnak feszül és próbálják elérni, hogy őket válaszd.

christmas-cookies01.jpg

Sokan próbálkoztak már egy iOS vs. Andorid összehasonlítással, de ez kb. olyan, mint mikor azt kérdezzük, hogy Batman vagy Vasember a keményebb? Mostani két tesztalanyunk a piac két legerősebbike (persze nem minden szempontból): az iPhone 6s valamint a Samsung Galaxy S6 Edge+. (Tisztában vagyunk vele, hogy a 6s plusznak kellett volna megmérkőznie a konkurenciával, de kérlek ettől tekintsünk el, lévén hogy nem volt raktáron illetve, hogy a méretbeli különbségeken túl "csupán" az optikai stabilizátor hiányával kell számolnunk.)

Megmondom őszintén, régen volt már a kezemben ilyen hosszú ideig iPhone, egész pontosan 4 éve, amikor is ellopták a metrón az akkori iPhone 4s telóm, amit így visszaemlékezve nagyon szerettem, mert soha nem volt vele baj. Akkoriban nagyon jöttek fel az Androidos telefonok és engedtem az erő hívó szavának, így váltottam az iOS-ről.

Elsőként tehát nézzük az Andoridos telefonok sötét lovagját, a Samsung Galaxy S6 Edge+-t. Szerintem a mai okostelefon piacon ez a legszebb formatervezésű készülék (plusz S6 Edge). Nagy szüksége volt a koreai Taegu városában alapított vállalatnak erre a megújulásra, mert az elődei már nagyon unalmasak voltak, így korábban eszembe sem jutott, hogy Samsungot vegyek. Persze ettől függetlenül hardverileg egyben voltak, de amikor az ember 200ezer Ft-ot költ egy telefonra, akkor nemcsak erőt, hanem egyediséget is akar venni, és ebben a tesztben szereplő Apple sokkal jobb volt korábban.

galaxy-s6-edge-plus_overview_kv.jpg

Egy dolog, ami viszont nagyon nem tetszett, az a hátlap anyagválasztása. Az egész készülék szinte „üvegből” van és ennek köszönhetően pár percnyi használat utána a hátoldal tiszta ujjlenyomat volt, ami a kék modellnél igen erősen megmutatkozott. Másik hátránya, hogy nagyon csúszik, tehát védőtok kötelező hozzá – amit én kifejezetten nem szeretek használni. Az S6 Edge+ a kistestvéréhez képest fél centiméterrel szélesebb és 21 grammal nehezebb lett, méretei pedig pontosan: 154,4 x 75,8 x 6,9 mm. Ebből adódóan csak lapátkezűek képesek egy kézzel irányítani. :D Remélem, ennél a méretnél megállnak a gyártók, mert lassan már táska kell az okostelefonok hordásához.


Az 5,7” Super AMOLED kijelző fantasztikus – olyan éles a kép, mintha az egész egy kiváló minőségű matrica lenne. Hihetetlen milyen ütemben fejlődnek ezen a téren a gyártók. Ami nekem új volt, az az oldalról behúzható másodlagos alkalmazásindító eszköz, az "App Edge", amire nem csak a leggyakrabban használt alkalmazások helyezhetőek ki, hanem a legfontosabb kontaktok is. A processzorhoz nem nyúltak, továbbra is négy darab 1,5 gigahertzen ketyegő Cortex-A53 illetve szintén négy, 2,1 gigahertzes Cortex-A57 felel a zökkenőmentes működésért. A memória viszont 3GB-ról 4-re nőtt. Ami furcsaság az elődökhöz képest, hogy az új generációs Samsungokban már nem található memóriakártya bővítési lehetőség, így csak 32 illetve 64 GB belső tárhellyel szerelt változatban kaphatóak. Ebből a szempontból érdekes, hogy az Apple még mindig termékpalettáján tartja a 16 GB kivitelt is.

img_feature01.jpg


A Samsung 2013 végén útjára indította a SideSync szolgáltatást, mely az Andoridos telefonok és a PC-k között teremt kapcsolatot USB-n vagy Wi-Fi hálózaton keresztül. Ez a fejlesztés a sima file kezelésen túl számos extra funkciót nyújt, mint például mobil eszköz kijelzőjén mutatott kép megjelenítése a PC kijelzőjén. Ebben az esetben a PC-ről is dolgozhatunk a mobilon: programokat indíthatunk, gépelhetünk stb, mindezt természetesen a PC beviteli eszközeivel.

És most térjünk át az Apple legújabb zászlóshajójára, a nemrégiben megjelent IPhone 6s-re.

Ez a modell nagyon új volt számomra, szinte teljesen kezdőnek éreztem magam ezen a vonalon. Elsőre nem is volt minden egyértelmű, de ahogy teltek a napok, egyre jobban megtetszett ez a készülék. A vonalvezetése nem olyan egyedi és különleges, mint az új Samsungoké, de valahogy mégis van az Apple kütyüknek egy egyedi kisugárzása, ami persze betudható a logónak valamint az egész brand köré épített nagyon profi marketingnek. Érdekesség, hogy a gyártó csak két évente változtatja meg a készülékei kinézetét. Az előző modell számomra túl kicsi volt, de az iPhone 6s a maga 4,7 hüvelykes képátlójú, LED-es háttér-világítású, széles formátumú Multi-Touch kijelzőjével, ami nem mellesleg retina HD felbontású (1334x750), ideális volt számomra. Ez az a méret, amit szerintem kényelmesen lehet még használni akár egy kézzel is. Anyaghasználat szempontjából ugyanolyan első osztályú, mint a rivális Samsung S6 Edge +. Elsőre fura volt átszokni gombok tekintetében az almára, mert teljesen máshol vannak, mint az Andoridos telefonokon. Widgetek továbbra sem használhatóak, egyedül a fentről lehúzható értesítési sávon van némi felület, ahol ilyesmiket el lehet helyezni, de ebben a tekintetben nem tudja felvenni a versenyt az Androidban lévő, teljesen szabadon használható verzióval.

iphone-6s.jpg

A 6s egyik legnagyobb újdonsága egyértelműen a 3D touch. Ez azt jelenti, hogy az új iPhone kijelzője nyomásérzékeny. Safariban például, ha az eddig megszokott módon rajta tartjuk az ujjunkat egy linken, akkor egy felugró menüt kapunk, ha viszont erősen nyomjuk meg a hivatkozást, akkor egy előnézetet látunk az oldalról, ha még erősebben nyomjuk meg a kijelzőt, abban a pillanatban bele is ugrik az oldal tartalmába. Az alig egy hetes tesztidőszak alatt próbáltam rászokni erre az újdonságra, de valahogy az az érzésem támadt ezzel kapcsolatosan, hogy tudok nélküle élni. (Mivel agyon dicsérik, talán kevés volt nekem az egy hét.) A 64 bites A9-es két magos processzor mellett meghatározó, hogy duplázódott a memória-méret, amelynek köszönhetően rettentően gyors lett a telefon és 10 alkalmazás megnyitásakor sem akadozik a rendszer egy másodpercre sem. Ebben a tekintetben nekem jobb felhasználói élményt nyújtott, mint az ellenfél.  A multitasking pedig különösen jól használható.

Az erős hardver mellé azonban nem társult erős akkumulátor, sőt az a korábbi modelleknél is kisebb kapacitással rendelkezik, ennek ellenére bírta a strapát. Másfél napig kihúzta, 50%-nál pedig mindig rányomtam az akkumulátor kímélő üzemmódra, ami spórolt még egy kis időt. A Samsung S6 Edge híres arról, hogy gyorsan leszívja magát, főleg aktív használat mellett. Így is volt. Nehezen hozza az egy napot, de inkább legyen kéznél a töltő.  A QuickCharge 2.0 technológia révén az akksi villámgyorsan (1,5 óra) feltölthető, és tartozékként már vezetékmentes gyorstöltő is vásárolható a legújabb típusokhoz.

iphone-6s-3d-touch-displaqy.jpg

Az NFC használóknak további hátrány, hogy ezen a téren is elég butácska megoldása van az Apple-nek. Hiába van benne a technológia, az Apple Pay-en kívül semmi nem használhatja. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a 6s tulajdonosai nem tudnak majd névjegykártyákat, fotókat vagy webcímeket váltani, Bluetooth-hangszórókhoz egyszerűsítve kapcsolódni úgy, hogy a két eszközt csak közel tartják egymáshoz.

Fotózással kapcsolatosan az előző felvonásból is kitűnik, hogy nem vagyok profi. Minden kép, amit csináltam, első osztályú volt mindkét telefonnal. Az átlagfelhasználó igényeit bármelyik jelenlegi csúcsokoska kielégíti, legyen az az Edge+ (16 MP | f/1.9), az új iPhone (12 MP | f/2.2 ) vagy akár az LG V10. Apró különbségek persze vannak, a Samu kicsit túlszaturál, az LG túlélesít, a Szifonból pedig hiányoznak a manuális állítási lehetőségek. Amolyan előkapom telefon, de hozzá kell tenni, a legtöbb helyzetben jól használható, este viszont veri az ázsiai konkurencia. Az pedig külön vicces, hogy az Android Authority vaktesztje alapján a 6s nyert, majd kirobbant a kommentháború.

iphone-6-plus-reachability.jpg

Az Apple újítása a Live Photos, aminek semmi értelme, talán parasztvakításnak elmegy. Ez egész pontosan azt takarja, hogy minden képnek az előnézeti kisképe mozog, mint egy animált GIF, ugyanis fotózás közben a telefon rögzíti a fényképezés előtti és utáni pár pillanatot is. Ezenkívül pedig még nagy újdonság a 4K felbontású videórögzítési lehetőség (16 GB-os változatban ez 33 perc). Érti még valaki miért kerül forgalomba ez a változat?

Amiről még érdemes szót említeni, az az ujjlenyomatos azonosítás. Ezen a téren egyértelműen előrébb van az Apple. Tökéletesen működik a beléptetés (jóval sebesebben mint a 6-nál), még a Samsungnál nem egyszer kérte, hogy érintsem az ujjam hosszabban. Amúgy ez a funkció tesztelés előtt valahogy nem volt számomra fontos, de így utólag tényleg nagyon hasznos.

És hogy Batman vagy Vasember? Hát az tény, hogy a Denevérember ki van gyúrva, plusz akkora, mint egy igazi, kreatinon élő grizli, de Tony Starknak nem kell edzenie, fekvőket nyomnia esténként, mert ő tervezett magára egy tökéletesen működő páncélt, ami teszi a dolgát. (Persze ez nem a legjobb példa, mert pont a koreai gyártó készített Iron Man-es designt, ami elég ütősre sikeredett.) 

samsung-galaxy-s6-edge-iron-man-edition-02_20150526.jpg

A Samsung és az Android tökéletesen működnek együtt, bivalyerős hardverrel, de valahogy engem nagyon meggyőzött az iPhone, hogy „fele” olyan erős vassal is képes hozni ugyanazt az a szintet, sőt néhol túl is szárnyalta a riválisát. Persze ez nem az jelenti, hogy ő a befutó, mert természetesen sokkal jobban keretek közé vagyunk zárva, nem alakítgathatjuk tetszés szerint a készülékünket és az iOS is okozni fog pár kelletlen percet.

Egy szó mint száz, nem igazán lehet egyértelműen választani – a legjobb út, ha időközönként megnézzük az ellenfél felhozatalát is, persze ha pénztárcánk engedi. Azt pedig, hogy melyik kerüljön a fa alá, érdemes időben átgondolni, mert iPhone fronton már most erős hiány mutatkozik a szolgáltatóknál (főleg a rózsaarany változatból).

CsT.

 

KÜTYÜK. KICSIK ÉS NAGYOBBAK. 

SONY SRS-X11, A KIS KOCKA - NINCS JOBB ALTERNATÍVA

PEUGEOT 208 ALLURE TESZT - TUNING GYILKOS KISAUTÓ

VAN-E SZÜKSÉG BÁRMI MÁSRA? - LG G4 NÉGY HÓNAP UTÁN

BEKÖSZÖNT A TÉNYLEG OKOS TÉVÉK KORSZAKA

GARMIN VÍVOACTIVE - EGY ÓRA, AMI MOTIVÁL

LG55UF950V UHD 3D TV - A TÉVÉZÉS NEM HALOTT, CSAK ÁTALAKULT

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr748153018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.12.16. 10:27:58

"a piac két legerősebbike" Eladásban talán, de az Androidos zászlóshajó készülékek esetében tudásban a legerősebb rendszerint a legfrissebb. Ugyanakkor Samsung, LG, HTC és esetleg Nexus Sony és Huawei, ezek mind önálló stratégiát követnek a csúcskészülékükkel, és vevői preferencia kérdése hogy a stílust, az anyagminőséget, esetleg a kamerát tartja a legfontosabbnak. Vagy persze az árat, mert ekkora versenyben nem lehet 400 euróért vesztegetni egy 4-5 éves telefont (lásd Iphone 4S). Az android ökoszisztmában nem is az a kérdsé, hogy ki adja a legjobb hardvert, hanem hogy mennyire állat telót kap az ember 250-350 EUR között, még aktuális de nem új zászlóshajók (pl LG G4) vagy pláne az előző generáció (Galaxy S5, G3) annyiért amennyiért az Appletől egy 4-5 éves hardvert kap az ember...

Gyanítom a Beryy úgy fog az android ökoszisztémában elfüstölni mint csepp a forró kövön. Még a Sony is a kivonulással fenyeget.

Az Iphone-nak nem kell egy ilyen gyilkos versenyben megmérettetnie magát, ott a méltán elismert neve a geek rajongók és az appok által odaláncolt vevőkör. És persze a jó, de korlátolt prorietary rendszerek, amelyért cserébe még évekig jár a terméktámogatás.

zallmajo 2015.12.17. 01:26:51

A Windows Phone-t meg sem említitek?

colorcam 2015.12.17. 01:31:33

@zallmajo: dede, külön teszt lesz róla!

zallmajo 2015.12.17. 01:37:01

@colorcam: felettébb örvendetes. :D

Misu · http://hu.linkedin.com/in/viktoradorjan 2015.12.17. 02:19:55

Nem trollkodásnak szánom, de egy hete használok egy 150 dolláros Doogee F3 Prót egy iPhone 4S és iOS 9.2 után, és nagyon elégedett vagyok vele. Látom, hogy mitől kerül többe mondjuk a Samsung, de azt nem, hogy mi az, amiért a többszörösét kifizetném érte.

cardiobascuralis 2015.12.17. 03:04:09

Aki annyira hülye, hogy az Android meg az androidos szót sem tudja leírni, az mi a faszért akar írni (bármiről bármit)?

Egyébként meg ha jó telefont akarsz, vegyél Microsoftot, annak a hardverét még mindig a Nokia reszeli.

tiller foch (törölt) 2015.12.17. 03:58:34

Samsyng vagy Epöl? Egyik sem. Windows vagy valami másik androidos (HTC-től kezdve ASUS, LG vagy valami jobb kínai márka). Aki Apple/Samsung univerzumban gondolkodik, az nem épeszű. Sokkal olcsóbban kapok majdnem ilyen teljesítményt máshol.

Nzoltan 2015.12.17. 05:55:26

Egyértelmű, hogy alma. A stabilabb rendszer miatt. Egy szint felett nem a performansz számít, hanem a megbízhatóság.

Dzsontra Volta 2015.12.17. 06:21:12

Szexuális irányultság kérdése szerintem, aki a pasikra bukik, azoknak az ájfón jön be inkább...

midnight coder 2015.12.17. 06:52:11

@Nzoltan: Évek óta vannak különféle androidos telefonjaim és tabletjeim, de a szoftver megbízhatóságával soha nem voltak gondjaim, kivéve az első időket (ZTE blade). A hardverrel inkább, mert őszintén szólva mindig olyan modelleket választottam, amik az árlista alsó szegmensében voltak. Ezekre nem kell különösebben vigyázni, egyszerű használati eszközök, és mint ilyenek számomra értékesebbek mint egy olyan csúcskategóriás telefon ami a havi fizetésem felébe kerülne. Érdekes módon a droidot leginkább a samsungosok szidják - lehet hogy a samu mérnökei nem annyira értő módon nyúltak bele az androidba ? Az olcsóbb készülékeknek, amikbe nem nagyon piszkál bele a gyártó ez is egy nagy előnyük.

pneumónia 2015.12.17. 07:38:15

Baromság, túlárazott vacak mind!

Meizu, Xiaomi, Lenovo ezeket kell venni
Aki tud 10ig számolni és nem pisis gyerek az tudja mit írok!

sncf 2015.12.17. 07:43:39

"amikor az ember 200ezer Ft-ot költ egy telefonra, akkor nemcsak erőt, hanem egyediséget is akar venni"
Ezt mondani egy olyan termékre, amit százmilliós példányszámban adnak el... Ezzel aztán tényleg nagyon egyedi lesz a tulaj, pont olyan mint a többi birka.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.17. 07:58:17

Egy lófaszt a fa alá!
Miért kell minden ünnepnek a vásárlásról szólnia?

tede 2015.12.17. 08:13:48

Vettem egy 30e-s Lenovo-t kb fél éve és mindent tud, ami nekem kell. A memóriája hamar elfogy, ami android betegség, de konkrétan l.szarom, ha olyan kedvem van akkor irtok és utána frissítek. Egyszóval mindent az égvilágon tud, amit egy telefonnal szeretnék csinálni. Még Tv-t is tudok rajta nézni a horizongo-n, simán fut ez is.

Innentől lehet pofázni, hogy a 200e-s kütyü fél ezredmásodperccel gyorsabban nyitja meg a böngészőt, meg a sok memória miatt nincs frissítési probléma (de ott is lesz, csak később), csakhogy konkrétan l.szarom ezeket a plusz dolgokat. Egyszerűen szólva nincs akkora tudásbeli különbség a telefonok között, ami indokolna ilyen nagy árkülönbséget. Jó tudom, a libsinek kell a villogás, hogy neki drága telefonja van, de normális ember már rég nem foglalkozik ilyennel, egy 30e-s gép is közel tökéletes és mindent tud.

A fényképezésről meg annyit, hogy aki tényleg komolyan gondolja, az vegyen pureview telefont. Az is mindent tud, de azzal egy alsó-közepes fényképezőgép kiváltható.

Zsíros Bödön 2015.12.17. 08:29:08

@tede:
"A memóriája hamar elfogy, ami android betegség" - pontosítsunk: olcsó androidos betegség. Talán ne 30-ért vegyél legközelebb androidos telefont. Ilyen árkategóriában a Windows Phoneok sokkal jobbak.

"Innentől lehet pofázni, hogy a 200e-s kütyü fél ezredmásodperccel gyorsabban nyitja meg a böngészőt" - nekem egy S6 Edge van, volt előtte jó pár olcsóbb, meg közepes árkategóriájú Androidos is, meg ismerősöknek most is. Nem marginális a különbség, ég és föld sebességben és minőségben egy prémium Androidos telefon. Egy ideig álltattam maga, hogy megfelel az olcsóbb, mert mindenre jó, de amikor fél-1 év után azon veszem magam észre, hogy mindenért anyázok egy sort, mert lassú pl. a telefon, na azt gecire meguntam.

"Egyszerűen szólva nincs akkora tudásbeli különbség a telefonok között, ami indokolna ilyen nagy árkülönbséget. " - sok kis extra funkció van pl. a S6 Edge-ben is, amiknek az R&D-je, stb biztos került annyiba, hogy rögtön dobjon az áron. Aztán a kijelző hardware-e, az anyagválasztás, a design. Igazából megnézed élőben ezt a telefont meg egy olcsóbbat, akkor lesül róla, hogy nagyon sokat basztatták a tervezőasztalt, mire ez készen lett. A kis minimális odafigyelések, amik miatt tuti, hogy nem 3x vittek prototípust a product owner elé, hanem jó sokszor megnézték. Bár az S6 Edge pont egy picit rossz példa, mert bár kiváló szinte minden szempontból, a kézben foghatóságot egy picit elbaszták.

Amúgy meg sok ilyen telefon nem éri meg a 200-as árcédulát, elismerem. De amikor már a felsőkategóriát közelíted, és már minimális, de valahogy "fílingben" minőségibbet látsz két telefon közt, akkor bizony rá meri a gyártó baszni azt a pluszt 20-30-50 ezret az árra, mert aki ezt az árszegmenst nézegeti, azt meg lehet még fogni ilyen különbségekkel. Mert megengedheti magának és ránéz, megfogja és tudja, hogy mennyivel jobban fogja a kezében érezni a drágábbik telefont. Most, hogy egy pár hónapja az Edge-et már használom, megnéztem pont pár napja a Médiában azokat a 100 felett, de közel árú telefonokat, amiket még a samu árult. Akkoriban láttam a különbséget, de annyira sokat nem. Amióta pedig használom, megnéztem ezeket, ég és föld a különbség a telefonok közt. Nem bántam meg, egyszer sem.

Zsíros Bödön 2015.12.17. 08:32:09

Long story short, pár márkát leszámítva, a flagship productban van annyi "törődés" (egyszerűen látod, érzed), hogy azzal adják el a research and development kiadásait. Meg kell fizetni azt a sok minimális odafigyelést, amibe került legyártani egy minőségi telefont. Ja és tegyük hozzá, hogy nem csak ezt fizeted meg itt (sajnos), hanem a felső árszegmens fizeti ki az olcsó telefonok R&D-jét, hogy abban a szegmensben is versenyezni tudjon egy-egy márka. Lényegében vettél több telefont, de csak egyet kaptál.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.17. 08:38:20

@Zsíros Bödön: egy NoteII eléggé "flagship"? Hadd ne mondjam, mit érzek törődés helyett! :D

tede 2015.12.17. 08:49:46

@Zsíros Bödön: persze, persze, persze. Aki vesz 200e pénzért telefont, az mindig összetöri magát utána, hogy megmagyarázza, miért is nem csinált akkora hülyeséget, amikor a másik ember ugyanúgy elvan a 30e-s készülékkel és semmiféle funkcióbeli korlátozást nem érez. Nekem már hat hónapja megvan, a gyerek nyom rajta játékokat is, volt, hogy 12-15 program futott párhuzamosan rajta, de semmiféle lassulást nem érzek. A weboldalt megnyitja, pikk pakk. Most, hogy nekem 1 másodpercig tart és egy 200e cucc meg 0,5 másodperc alatt is megnyitná az index oldalt, szerinted hol érdekel engem de úgy általában szólva is ritka hülye az, aki ilyenen rugózik :)

Ha beülök egy mercibe a suzuki után, akkor érzem és látom a különbséget. Ha használok egy 200e-s cuccot a 30e-s Lenovo-m után, akkor meg csak fogom fejem, hogy azt a qrva élet, mi kerül ezen ennyibe????

Imádom, mikor jönnek a magyarázkodások, hogy például szebb a kijelzője filmet nézni. Okés, de mikor nézek telefonon filmet? Ritkán ugye. Nem várok és nem is kapok moziélményt egy mobil képernyőn, mindegy, hogy 200e vagy 30e a telefon, csak meg akarom nézni a filmet mert vonaton vagyok és a 30e telefon képernyője is elég jó már, nyilván nem lesz mozi közeli élmény, de nem is 20gb-os blueray-t fogok rajta nézni, hanem mondjuk egy sorozatot. Máskülönben meg a 106cm plazmán fogok filmeket nézni, nem mobilon, hacsak tehetem. Érted? Nem érted? Ritka hülye az, aki egy mobilon filmezik, ha van választási lehetősége. A 30e-s telefon képernyője is tökéletesen alkalmas az ilyen casual film nézésre, erről ennyit.

Magyar Bibliatársulat 2015.12.17. 09:07:30

@tede: Nekem is 30 ezres van, tökéletesen elégedett vagyok vele. Mindent tud amire szükségem van, nem fogom óvni és folyamatosan attól félni hogy vlami baja lesz, mint az előző drága telómnál. Az indexet meg gyorsabban tölti be mint egy 5S, kipróbálva, ami egy vicc...az almára nézve.

TheSaurus 2015.12.17. 09:08:07

Engem egy Sample érdekelne. vagy egy Apsung. ;)

Wildhunt 2015.12.17. 09:18:31

@tede: Pedig pont nem. Attól, hogy nem érted, mitől jobb a drágább, még nem feltétlen a drágábban van a a hiba. Pld. 30e-ért max valami szemkifolyatós TFT-t kapsz, véletlenül sem IPS-t, pláne nem AMOLED-et. Alsókategóriában még fél-egy év terméktámogatást sem kapsz, vagyis ha a véletlenül kiderül ,hogy fenenagy biztonsági rés van a szoftveredben, akor így jártál. Persze téged ez nem zavar, max nem tudsz többé normálisan levelezni (sem) (ssl-ssl2.0 esete, ha még megvan). Persze ha csak a gyerek játszik rajta, meg te néha youtubozol, akkor a kérdés inkább az, hogy mi a nyavalyának adtál egyáltalán 30e-t egy telefonért?

komisz_kölök 2015.12.17. 09:24:39

Ugyis van. Vegyetek csak ezeket a tularazott szarokat, egyszer van az evben szeretet ünnepe. Lehetöleg vegyetek fel szemelyi kölcsönt is hozza, had pörögjön a gazdasag.
Egyeniseg, eleterzes, szabadsag, mert megerdemled, stb...

tede 2015.12.17. 09:42:38

@Wildhunt: Nehogy azt gondold, hogy a problémád egyedi. Baráti körömben is van jó néhány überarc, akik megvették az aktuális csúcs telefonokat és folyamatosan véletlenül elől hagyják az asztalon :) meg persze erős késztetést éreznek arra, hogy megmagyarázzák, miért és mennyivel jobb az övék, ha mondjuk én éppen előszedem az enyémet, hogy megnézzek valamit a neten.

Nekem ez van: Lenovo A328, csak hogy ne a levegőbe beszéljek.

Folyamatosan fut rajta: sipdroid-sykpe-viber-instagram-időjárás-böngésző. A skype k.baszott jól működik, ha távol vagyok, akár másik országból, igaz, hogy otthon egy xbox-on fut, ami talán a legjobb képet adja. Néha a gyerek elfelejti lezárni a játékot vagy az említett youtube-t, akkor az is. Alkalmanként GPS, ja és a horizon go, mivel nagyon sok helyen megy a upcwiifree, ahol én vagyok, úgyhogy tévét is tudok rajta nézni ha éppen olyanom van (a híradót inkább hallgatni szoktam), rádiót is hallgatom alkalmanként. Ja és, ha a gyerek nyomja a plazmán az xbox-t és én nem akarok kiszállni az ágyból, akkor es file exploer-en keresztül elérem a nagy gépem megosztott könyvtárát a filmekkel.
Meg a többi apró alkalmazás. Szóval csak azért mondom, hogy nem kell leegyszerűsíteni a dolgot a youtube-sudoku körre.

Minden műdödik pikk pakk, nem állítom, hogy röccenés mentes mindig, de semmiféle problémám nincs a sebességgel.

Egyébként te a 200e telefonoddal rakéta röppályákat számolsz vagy mire gondoltál pontosabban? Meg 20gb-os bluerayt-nézel?

A szemkifolyatós tft duma meg egy nettó hülyeség, erre is fölösleges is reagálnom. Akkor te még nem láttál ilyen képernyőt vagy csak önigazolás miatt leszólod, vagy ilyesmi.

A lenovo frissítgeti egyébként, eddig ha jól tévedek kétszer. A problémát itt nem a gyártó jelenti, hanem maga az android verzió avul el gyorsan ugyebár, de az a te 200e gépedet is érinti.

mt-03 2015.12.17. 10:40:09

nekemi is van egy ilyen telom (hala a telenor kocsog arkepzesenek), de eszembe nem jutna karacsonyra ilyet venni. eleve telefont karacsonyra? noormalis? az nem ajandek, az egy elektronikai xar barmilyen csucs ize es horror draga, karacsony nem errol szol.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.12.17. 10:43:16

@tede: én együtt használok egy kompaktkamerát (kihalóban lévő fajta, Casio Exlim), egy rém gagyi Fuji csőrös kamerát és egy Samsung Mini mobilt. A három közül leginkább a Samusng találja el a képeket. És ez a Samsung sehol sincs a zázslóshajók (pl LG G4) vagy az Iphone-ok kamerájának tudásától. VOlt olyan szitu (pl barlangban), ahol a Fuji böhöm nagy lencsével és erős vakuval semmire sem volt jó. A Samsung meg használható képet photoshoppolt össze abból amit a szenzora felfogott.

Régen túlléptek a mobilok a kompaktkamerákon, tükörrefelexes vagy azzal egy árban lévő MILC/ Bridge tudja csak leverni.

Konkrétan hobbifotós ismerősöm általában Iphone-t használ. Aztán néha fogja a táskát a tükköreflexes Canonjával meg a 3-4 obvjektívvek és elmegy fotózni a rovarokat a holdfényben.

Na az ilyen dolgokra nem elég a mobil, minden másra megfelel. Sőt elvégzi azt amit tükörrefelexessel neked utómunkában kell megcsinálnod.

báró Csekonics 2015.12.17. 10:45:42

Munkámból adódóan volt már jó pár telefon a kezemben, de amikor nemrégiben esedékessé vált a csere, nem éreztem opciónak a többek által dícsért olcsó szegmenst.
Ha megfelel, OK, lelketek rajta - nekem nem fáj, szóval písz.
De én nem bántam meg az S6-ot. Kicsit sem.
(Ja, és még mielőtt: kp. vettem, hitelre telefont venni szerintem tényleg konzumidiotizmus kategória.)

Amúgy egy dolog kimaradt a cikkből: a Samu pulzusmérő szenzora. Nem nagy dolog, meg persze nem is ezért választottam ezt, de jópofa.

komisz_kölök 2015.12.17. 10:54:38

@Ződ2000: na, ez is megerne egy miset. Ha a mobillal kenyszeresen fenykepezö egyedek kiszamolnak, hogy a tenylegesen valaha visszanezett kepek szama alapjan mennyire jön ki egy 200.000 forintos gepnel egy kep ara, lehet, hogy sirva fakadnanak.

Tudom, hogy Pistike idei szülinapi tortäjät, vagy az egyiptomi nyaralast csak 16 Megapixeles mobillal er fenykepezni, mert mit szolnak a rokonok, mikor fizikai terrorral rakenyszerited öket, hogy nezzek meg a kepeket :) Te hany kepet nyomtattal ki plakat meretben mostanaban?

tede 2015.12.17. 10:57:52

@Ződ2000: Asszonynak pont ezért vettünk nokia pureview. Igaz, hogy elavult szoftvere van, de telefonálásra meg amire ő használja megfelelő, de ha a gyereket kell fotózni éppen mert csinál valami érdekeset, akkor kéznél van.

De nem vagyok fotózási szaki, szóval nem tudok ennél többet érdemben hozzászólni, mint hogy b.szarás jó képeket és videókat csinál a telefonja. Az enyém is simán elfogadható nekem, de fotók terén nem vagyok igényes...

ladislaus 2015.12.17. 11:49:11

szerintem kaparjátok ki egymás szemét két ilyen foson. aztán lehet karácsonyozni hisz a szeretet ünnepe nem?

Zsíros Bödön 2015.12.18. 20:33:07

@tede: Akkor örülj neki, én pedig ennyi telefon után gecire érzem a különbséget. Azt, hogy rohadtul nincsenek korlátok és problémák és egy fél pillanatot nem kellett anyázni a telefonra, amióta megvan.
süti beállítások módosítása