Ha szereted a pezsgést - Nagy Pezsgő Kóstoló 2015

Megjelent: 2015.06.12. 16:08

A pezsgő számomra két dolgot jelképez: vidámságot és eleganciát. Már gyerekkoromban is mókásnak találtam, amikor szilveszterkor vagy egy születésnapi ünnepségen a család valamelyik férfitagja a pezsgős üveg kinyitásával bíbelődött: konyharuhát vett elő, majd nagyon akkurátusan elkezdte kilazítani a palack tetején a kis fémkosarat, miközben a nők a szoba valamelyik távolabbi pontján kerestek menedéket arra az esetre, ha a dugó véletlenül kiszabadulva a fogságból, feléjük venné az irányt. Kis sikongatás, majd a vidám buborékok vígan szaladgáltak a karcsú üvegpoharakban. Aztán felnőttem, és amellett, hogy a pezsgő továbbra is az ünnepléssel és a boldog pillanatokkal kapcsolódott össze, értékelni kezdtem azt az eleganciát is, amelyet a pezsgős palack, az ital aranyló színe, a hozzá fogyasztható finomságok jelentenek. Később megismerkedtem a rokonsággal is: a gyöngyöző és habzó borokkal, melyek szintén nem okoztak csalódást.

pezsi1.jpg

De mi is tulajdonképpen a pezsgő? Nem más, mint a bornak egy olyan fajtája, ahol a második érés magában a palackban megy végbe. Az alapbort élesztő és cukor elegyével vegyítik, aminek hatására az szénsavas lesz.  Franciaország Champagne tartományában a hűvös időjárás miatt a bor erjedése sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, ám az így keletkezett szénsavas bort selejtnek tartották. Az első pezsgőt végül a 17-18. század fordulóján készítette a hautvilliersi francia bencés apátság szerzetese, Pierre Pérignon, aki egy ideig (szerencsére nem sokáig) titokban tartotta a recepúrát. A 19. században már Európa-szerte készítették a nemes italt. A magyar elnevezést egyébként Széchenyi Istvánnak köszönhetjük. 

Az itthon elfogadott további két buborékos borkategória a már említett habzó illetve a gyöngyöző borok csoportja. A gyöngyöző bor buboréktartalma képződhet természetes módon vagy széndioxid mesterséges hozzáadásával. A pezsgőhöz képest azonban itt alacsonyabb a palackban uralkodó nyomás. A habzóboroknál az alapborhoz mesterségesen adnak annyi széndioxidot, hogy a palackban legalább 3 bar túlnyomás uralkodjon.

pezsi2.jpg

Bevallom, egyelőre laikusként állok mind a három szénsavas bor típushoz, többnyire hozzáértőbb barátaim véleményére hagyatkozom, ha választanom kell közülük. Többek között ezért is örültem, hogy a Winelovers csoport tematikus borkóstolói mellett idén a Tokaj Grand mellett a Pezsgő Szalon rendezvénnyel rukkolt elő, mely egész júniusban országszerte népszerűsíti a buborékos italokat. Június 20-án, szombaton pedig Budapesten a Corithia Hotelben megrendezésre kerül a Nagy Pezsgő Kóstoló, ahol a hazai kínálat mellett nemzetközi márkákkal is találkozhatunk. Sőt, ha szeretnénk alapos ismereteket szerezni a témában, három különböző mesterkurzusokon is részt vehetünk. Az egyik az európai pezsgőstílusokkal foglalkozik majd, a másik kettő pedig a hazai pezsgőkészítés rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket Tokaj illetve a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok remekein keresztül.

Aki tehát szívesen megkóstolná a legjobb tételeket pezsgő témában, az véletlenül se hagyja ki ezt az elegáns eseményt! Mi ott leszünk!

Prosit!

pezsgoszalon_fekvo.jpg

 

Nagy Pezsgő Kóstoló

Időpont: 2015. június 20., szombat, 14:00 - 22:00

Helyszín: Corinthia Hotel Budapest (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43.)

Jegyárak: ITT

Kiállítók listája: ITT

További információ: pezsgoszalon.hu vagy Facebook

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr897536616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása