Magyar hardver startup és design a látássérültekért

Megjelent: 2015.06.02. 12:25

nawen1.jpg

Számomra mindig fontos volt az, hogy terjesszem azt, amit a családom illetve az édesanyám tanított. Nekem a gyengénlátó, kerekesszékes, hallássérült barátok teljesen természetesek, úgy nőttem fel, hogy kizárólag jó példát láttam. Ezért is üdvözítem a legújabb magyar startupot. Ami tulajdonképpen egy karkötőre hasonlító, ám annál fontosabb funkciójú eszköz. Miről is van szó pontosan?

Az ultrahang-alapú eszköz a fehér botot egészíti ki, biztonságosabb és komfortosabb térbeli tájékozódást tesz lehetővé mintegy 300 millió gyengénlátó és vak embertársunknak.

A fejlesztés a fehér bot mintegy 70 cm-es hatótávolságát 4 méterre növeli és ultrahang keltette rezgésekkel jelentősen kiterjeszti a térbeli tájékozódást, megelőzve ezzel számtalan sérülést, amit pl. legtöbbször fejmagasságban szereznek a vakok és gyengénlátók. A kézfejen is viselhető, ütésálló NAWEN-t kifejezetten szerethető formára tervezték, a prototípusok egyike például katicabogár burkolatot kapott, amivel a gyerekekre is gondoltak az alapítók.

Jóllehet a valamilyen módon látáskárosultak mintegy 90%-a nemcsak a fejlett nyugathoz képes él szegény sorban, a jelenleg kapható eszközök árához képest harmadáron piacra vezetett NAWEN számukra is inkább elérhetővé válik a csapat szerint.

Az elmúlt évben több tucat látássérült és gyengén látó bevonásával végzett teszt után az eszköz sorozatgyártását közösségi finanszírozási alapokra helyezték. Indiegogo-kampányuk május 29-én indult, melynek célja, hogy a készülék még idén sorozatgyártásba kerülhessen. Ezzel szinte egy időben a divatszakma jeles képviselőivel karöltve megnyílt “SeeMore” elnevezésű kiállításuk, a budapesti Corner Design Store-ban, melyen hazai divattervezők Braille-írás inspirálta öltözék kiegészítői kerülnek bemutatásra, majd árverésre. Az eseményről itt: Facebook event.

A kiállítás újdonságát és egyediségét növeli, hogy egy magyar startup cég által fejlesztett eszköz kapcsán a divatot a technológiával is összekapcsolják. Ha nem tudtok elmenni a kiállításra, nézzétek meg itt a tervezők kreációit. Az én kedvencem a Noa by Noemi Heizer stóla.

seemire_heizer.jpg

Noa by Noemi Heizer

seemore_beango.jpg

Beango

seemore_judittakacs.jpg

Judit Takacs

seemore_komod.jpg

KOMODseemore_nemesianna.jpg

Nemesi Anna Jewelry

seemore_tapolcai.jpg

Tapolcai 

 

NIKOLETT N. STYLING

 

Ha tetszett, így lesz ez ezzel is:

SZÍNES HARISNYÁKAT TAVASZRA - VIRIVEE

SZEVASZ TAVASZ - ÚJ RUHÁKAT A SZEKRÉNYEDBE

   

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr277511370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása