Fehér Balázs és az örömbor

Megjelent: 2015.04.25. 22:12

Szó szerint az Örömé volt a főszerep a hétvégén a Brody Studios-ban: vegyük A The Carbonfools zenekar két tagjának, Fehér Balázsnak és Fekete Istvánnak lágyan búgó akusztikus duóját, Hammer Zoltán séf ételkölteményeit, a Janus Borház Örömborának új évjáratát és mindezt tegyük be Budapest legeldugottabb, de rusztikusságában annál elegánsabb „privát” tagsági klubjának belső kertjébe. Még mindig csak két szó jut eszembe: Varázslatos és természetesen Örömteli!

img_6251-2.JPG

Előre kell bocsátanom, hogy nem tartozom azok közé, akik napi rendszerességgel fogyasztanak alkoholt, sőt, sokszor jeles eseményeken is kihagyom a pezsgő vagy akár a boriszogatás lehetőségét, úgyhogy igen izgatottan vágtam neki az eseménynek. A helyszín miliője egyből magával ragadott: egyszerre modern, hangulatos, mégis megtartották a régi bérházak jellegzetességét. A világítás pont elegendő volt a vacsorához, ami egyébként tipikusan „első randevú” jelleget adott az egész eseménynek. S fogalmazhatunk így is, hiszen először találkozhattunk a mára már borfogyasztói körökben kultikussá vált JanusÖrömbor 2012-es évjáratával.

A kiszolgálás és a vendéglátás kitűnő volt – még arra is hihetetlen gyorsan tudtak reagálni, hogy csak az este elején jeleztem, laktózérzékeny vagyok, így bizonyos ételeket nem biztos, hogy meg tudok majd kóstolni a menüről. Őszintén szólva vártam, hogy majd sajnálkozva elnézést fognak kérni, hogy emiatt kimaradok pár fogásból (az utóbbi időben ugyanis a legtöbb helyen, legyen szó étteremről vagy kávézóról, ez volt a sablonválasz, és semmi alternatívát nem tudtak nekem felajánlani), itt viszont egyből intézkedtek, hogy semmiből se maradjak ki.

- Itt a Brody Studiosban mi mindig azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy a vendégeink személyes kiszolgálásban részesüljenek. Mivel egy tagsági alapon működő művészeti klub vagyunk, rengeteg a rendszeresen idejáró klubtag, akik többek között azért is szeretnek hozzánk betérni akár egy kávéra, ebédre, vagy bármelyik kulturális programunkra, mert minden feltételt megteremtünk ahhoz, hogy vendégeink otthonosan érezzék magukat: varázskezű bartendereink tudják, hogy kinek mi a kedvence, a felszolgálóink pedig tudják, hogy ki mit szeret étlapunkról.
A Janus Bor a kezdetektől a Brody Studios szerves része, az Örömbor és a Rosé mindig is kitüntetett helyet kapott borlapunkon, Dénes pedig évek óta kedves klubtagunk és barátunk, így nem is volt kérdéses, hogy az új Örömbort, egy tavalyihoz hasonló borvacsora keretén belül, idén is a bohéman romantikus hangulatú udvarunkon mutassuk be egy közös rendezvény keretén belül. Egy ilyen borral párosított vacsora sok előkészületet igényel, és minden esetben egy kóstolással kezdődik, melyen a borász, a séf és a rendezvényszervező egyaránt részt vesz. Hammer Zoltán séfünk kiélezett érzékszerveinek és kreatív meglátásainak köszönhetően ez esetben is elsőrendű ételeket kreált a Janus borokhoz párosítva.

img_6172-3.JPG

A menü a következőképpen nézett ki: előételnek sült spárgás epres croslinit szolgáltak fel nekünk a pincérek (pont egy kellemes falatka volt, amit ha az ember lánya egyben vett be a szájába, nem nézett ki tőle úgy, mint Misi Mókus, ahogy épp az arcába halmozza a mogyorót; az eper és a spárga pedig igen érdekes, frissítő párost alkotott), utána kacsamell carpaccio érkezett az asztalra sült zöldség relish-sel, majd egy nyúlhúsos raviolit fogyaszthattunk kucsmagombás „vadas” mártással és vörösbor redukcióval (a nyúlhús nekem egy picit rágós volt, de végülis azon a határon mozgott, ami még nem tette zavaróvá az étkezést).


A menüsor végére érkezett meg az én két kedvenc fogásom, ezek nyerték el a tetszésemet leginkább. A bárány köfle kebab meleg csicseriborsó salátával igazi ízbomba volt: a hús kellően fűszeres íze jól párosult a könnyed salátával, a paradicsomos mártogató pedig megkoronázta az egészet, s különös összhangot teremtett közöttük. Desszertnek kiváló választás volt a vaníliás túrókrém rebarbara sorbet-vel – amiből nekem az eleje lemaradt, helyette viszont kaptam epret, így egy frissítő, könnyed desszerttel zárhattuk a vacsorát, ami egy kicsit le is tisztította az ízlelőbimbóinkat.

Természetesen nem mehetek el szó nélkül a borok mellett sem. Eddigi borkóstolói tapasztalataim picit szárazak, picit unalmasak és épp csak a borok mentik meg az egészet, ha éppen... - Pécsi-Szabó Dénes, a Janus Borház frontembere azonban rácáfolt erre a sztereotípiára: könnyedén, humorosan, de mégis informatívan mutatta be a Janus Rosé 2014-et, a PONT-ként elnevezett Pinot Noir 2011-et, a várva várt Örömbor 2012-öt, a Syrah 2011-et, és a Mézvirág fantázianévre hallgató sárgamuskotályt is. Azzal, hogy emberi, közvetlen oldalát mutatta, nem éreztük magunkat egy egyetemi szakelőadáson, hanem azt tapasztalhattuk meg, hogyan beszél valaki úgy a boráról, mint a saját gyermekéről – szeretettel, megbecsülve azt, s kiemelve a főbb tulajdonságait.

- Nagyon szeretjük a borainkat és különösen szeretjük ezt az új Örömbort, ami Cabernet Franc és Merlot házasításából született. A Villányi Borvidék egyik legmagasabb pontján, a Tenkes-hegyen van a szőlőnk, innen jön minden palack Janus Bor. Olyan kis családi vállakozás vagyunk, hogy ha valaki levesz egy üveg Janus bort a polcról, az biztos átfutott a kezemen valamely ponton. Az Örömbort egyébként a hatásáról neveztük el, és nem is tudtam volna ideálisabb helyszínt találni a bemutatójára mint ezt a szavakkal nehezen körbeírhatóan gyönyörű udvart a Brody Studios-ban – mondta az este házigazdája, Pécsi-Szabó Dénes.

Személyes kedvencemmé a Mézvirág vált, aminél az első korty után félhangosan kiszaladt a számon a „Húha!” felkiáltás, s ami után azt éreztem, hogy vétek lenne akár egy cseppet is a pohárban hagyni. Kellemes, simogató illata volt ennek a fehérbornak, ízével pedig egyfajta mesevilágba vitte el az embert, s önkéntelenül is mosolyt csalt az arcomra, ahogy a friss, enyhén mézes ízek simogatták az ínyemet.

A fogások között a The Carbonfools két tagja, Fehér Balázs és Fekete István szolgáltatták az átkötő zenét – ezáltal a szervezők minden érzékszervünkre hatottak, s kielégítették teljes mértékben a vágyakat.

Az este a vacsora után sem állt meg. A Brody első emeleti bárjában a jóllakott, de még kóstolni vágyó közönséget először Henri Gonzalez (Fran Palermo zenekar) és kongás segítője szórakoztatta, majd Kolin Márkó dj szettje táncoltatta meg az Örömborozók hadát. Egy olyan este volt, ahol minden kalppolt, mindenki mosolygott és mindenből csúcsminőséget kapott a nagyérdemű, mégis ki kell emelnem egyvalamit a fellépők, ételek, emberek hadából, mint csúcspontot: a Janus Örömbor 2012-öt.

A hely programjaiból a következő ITT lehet szemezgetni. A részvételhez minden esetben szükséges a regisztráció, hacsak nem klubtag vendégeként érkezel.

További információk: studios@brodyhouse.com

 

Rosta N. Napsugár

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr617396612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása