Olympus OM-D E-M1 - All inclusive

Megjelent: 2015.04.13. 08:06
Írta: colorcam

Bemutatkozásnál nagyon fontosak az első percek. Az Olympus egy kecses, nagyon szép formavilágú, műves  kidolgozású gépet alkotott. A nagy sikerű EM-5 modell után a lelkes amatőr/félprofi kategóriában indította útjára ezt a típust. 

global-omd_cover.jpg

Sikeresen ötvözi felülnézetében az előd modell határozott kontúrvilágát a lágyabb vonalvezetésű, már igazán jó fogású markolattal. Ergonómiailag javára változott a mutatóujjhoz simuló exponáló gomb kialakítás. A stabil robosztus vázból két fajta objektívvel néztünk bele a nagyvilágba. Az alap, M- Zuiko Digital 12mm 1:2,0  d=46 és a Tele,  M. Zuiko Digital 40-150  1:2,8  Pro  d= 72 paraméterű lencsék esztétikai és finommechanikai remekművek.

Az Olympus óvatosan lépeget, a pixelháborúban nem veszi fel a kesztyűt. Marad a jól bevált 16 Mp-és szenzoránál. Érthető, hiszen a 3/4-es méretarány és a full frame-nél lényegesen kisebb szenzorméret a jel/zaj viszony azonos ISO érték biztosításához csak óvatos lépések megtételét engedélyezi. A 16 Mp CMOS szenzor (17,3x13mm) maximálisan 4608x3456 felbontást biztosít. A FF-hez képest 2-es crop faktoros lencseszorzó mellé az Olympus jól ismert és bevált 5 tengelyes stabilizálása nagy fókusztávolságon, hosszabb záridőknél hatásosan működik. A TruePIC VII-e  processzor  kiváló képfeldolgozó algoritmusokkal hajtott motorja szép, gazdag, telített színeket ad  JPG-ben is. Az előd M-5 modellen is sok paraméter állítását lehetett közvetlenül elérni. Az  M-1 modellel viszont akár gombfocizni is lehet. Itt felvarrták a gombokat szinte minden funkcióra. Természetesen képernyőről is minden elérhető, de sok időt és türelmet, törődést igényel a gyors kezelési  felhasználású,  virtuóz  tudásszint megszerzése. 

 

A gép kihasználva az IML szabadságfokot szépen teljesíti a 10 kép/sec üzemmódot. Az ISO értéke is széles tartományban adott, 100-25000.

A nagy felbontású EVF elektronikus kereső kristálytiszta képet ad, ami az arc közelítésével átveszi a képet a nagyméretű, több irányban dönthető kijelzőpaneltől. Sok feladatnál biztosít jó szolgálatot ez a megoldás. Az  Olympus elnevezésében E-M1 "Dual Fast AF" (kettős gyors AF) rendszert alkalmaz ennél a típusnál. Ez azt jelenti, hogy dolgozhat akár kontraszt érzékelővel (mint amit a korábbi Mikro-Négyharmad kamerák), vagy on-chip fázisérzékeléssel, attól  függően, hogy  milyen fókusz üzemmódban és milyen típusú objektívvel használjuk.

Az E-M1 a második Olympus modell, amelyik beépített Wi-Fi-kapcsolatot tesz lehetővévő tablettel vagy okostelefonnal. Az E-P5 hozzáadásával kifinomultabb kamera távirányító mellett képmegosztó és geo-tagging funkciókat is biztosít. Az OI.Share applikációval okos telefonnal szinkrinizálható a kép a GPS-helymeghatározási rendszerrel. Ha ez be van kapcsolva, az alkalmazás rögzíti a GPS logon, hogy hol járt az ember a nap folyamán, a képekhez hozzáfűzve a helyszínek koordinátáit.

A HDR funkciót nem próbáltam, de a videó rendszer kiváló képeket adott.

maxresdefault_11.jpg
A gép a fenti lencsékkel pontos kontúrú éles képeket készített, telt, eleven színekkel. Porténál különböző fényviszonyok mellet is jól működött, az AWB hűen adta vissza a bőrszíneket.

Az Olympus Zuiko lencsékről csak elismeréssel szólhatok. Két dolog viszont erős fejtörést okozott. Az egyik könnyebben orvosolható.  A gép falánkságát nem sokáig tudta táplálni a BLN-1 akku, így abból fel kell készülni. A másik problémám akkor keletkezett, amikor az árlistára néztem. Különben a rendszer felveszi a versenyt a tükörreflexes ellenfelekkel, méret, súly, teljesítmény és képminőség tekintetében.   

Laza megfogalmazásban  az Olympus OM-G  E-M1 igazi  "Al im puszi" retró ékszer.

(minden egy pusziban)

István

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr347243875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása